Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia SLEDZIE...

Grupy

Szukaj w grupach

 

SLEDZIE...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 3


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-05-12 16:43:34

Temat: SLEDZIE...
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Kupić bardzo tłuste i duże uliki, najlepsze solone tuszki ogłowione i
wypatroszone, ze skórą, filety są mniej smaczne. Namoczyć, gdy gotowe -
pokroić na dzwonka, albo na połówki - wyjmując kręgosłup. Nie zdejmowac
skóry.
Wziąć odpowiednie naczynie - ja używam największej brytfanny emaliowanej
na 4-6kg śledzi. Cytryny dokładnie umyć. Pokroic w talarki razem, ze skórką.
Cebula w grube, 4-5mm talarki. Ułożyć cebulę na dnie sotejnika warstwą, na
nią śledzie i przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, goździki, gorczyca
biała, rozkładać równomiernie i w małych ilościach - aby smaku i aromatu
śledzi nie zabić. Na warstwę śledzi plasterki cytryny i znowu cebula - do
wypełnienia. Pozostawić w chłodzie lub chłodziarce aby się zmacerowały.
Na drugi dzień przełożyć śledzie na drugi bok, tak aby sok z cytryny i
przyprawy kontaktowały się z jak największą powierzchnią śledzi. Na trzeci
dzień to samo.
Czwartego dnia przekładamy śledzie ostatni raz, tym razem obficie
skrapiając je olejem słonecznikowym, po ciasnym ułożeniu zalewamy całość,
tak aby olej przykrył równą warstwą zewnętrzną warstwę cebuli. Zostawiamy na
dwa dni w chłodzie.
Podajemy ze świeżym pieczywem. Można podać wódkę czystą.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-05-13 19:22:55

Temat: Re: SLEDZIE...
Od: "yuras" <p...@o...eu> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e42e3d$8s7$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Czwartego dnia przekładamy śledzie ostatni raz, tym razem obficie
> skrapiając je olejem słonecznikowym, po ciasnym ułożeniu zalewamy całość,
> tak aby olej przykrył równą warstwą zewnętrzną warstwę cebuli. Zostawiamy
na
> dwa dni w chłodzie.
> Podajemy ze świeżym pieczywem. Można podać wódkę czystą.

Dodaj ze jeszcze musi bys schlodzona ,jak mnie pogonia z imprezy za te
sledzie to sie caly boj ,przepis wyglada smakowicie
juras
>

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-05-13 20:38:42

Temat: Re: SLEDZIE...
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"yuras" <p...@o...eu> wrote in message
news:e45bnh$er$2@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:e42e3d$8s7$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>> Czwartego dnia przekładamy śledzie ostatni raz, tym razem obficie
>> skrapiając je olejem słonecznikowym, po ciasnym ułożeniu zalewamy całość,
>> tak aby olej przykrył równą warstwą zewnętrzną warstwę cebuli. Zostawiamy
> na
>> dwa dni w chłodzie.
>> Podajemy ze świeżym pieczywem. Można podać wódkę czystą.
>
> Dodaj ze jeszcze musi bys schlodzona ,jak mnie pogonia z imprezy za te
> sledzie to sie caly boj ,przepis wyglada smakowicie
> juras

QUOD LIBET !!!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

EINTOPF
Kurczak(piersi?) Tandoori
najlepsze kawiarnie-cukiernie w Krakowie
Zielone curry
mała, nieskomplikowana kolacja dla trojga

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »