Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sało

Grupy

Szukaj w grupach

 

Sało

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 8


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-01-29 17:29:03

Temat: Sało
Od: Gosia Plitmik <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Mam pytanie, czy ktos moze robił sało według tego przepisu?Jak tak, to
według którego?
http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/w%EAdliny/sa%B
3o-%11-oryginalne-rosyjskie-przepisy.html
--

Gosia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-01-29 17:33:04

Temat: Re: Sało
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Gosia Plitmik" <p...@o...pl> wrote in message
news:eplat1$9r5$1@news.onet.pl...
> Mam pytanie, czy ktos moze robił sało według tego przepisu?Jak tak, to
> według którego?
> http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/w%EAdliny/sa%B
3o-%11-oryginalne-rosyjskie-przepisy.html

To nie polskie sało - normalnie jest to tłuszcz od nerek (nie słonina),
który się soli, ewentualnie paprykuje i roluje. Wiesza się je aby
dojrzało...
A ten przepis rosyjski to na peklowaną słoninę...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-01-29 17:35:36

Temat: Re: Sało
Od: Gosia Plitmik <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista napisał(a):

> To nie polskie sało - normalnie jest to tłuszcz od nerek (nie słonina),
> który się soli, ewentualnie paprykuje i roluje. Wiesza się je aby
> dojrzało...
> A ten przepis rosyjski to na peklowaną słoninę...
Acha, a powiedz ta peklowana słonine, to pieprzem kajenskim potraktowac,
czy zwykłym?

--

Gosia
http://www.vivalavida.pl/urkaburka/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-01-29 17:43:48

Temat: Re: Sało
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Gosia Plitmik" <p...@o...pl> wrote in message
news:eplb99$bl8$1@news.onet.pl...
> Panslavista napisał(a):
>
>> To nie polskie sało - normalnie jest to tłuszcz od nerek (nie słonina),
>> który się soli, ewentualnie paprykuje i roluje. Wiesza się je aby
>> dojrzało...
>> A ten przepis rosyjski to na peklowaną słoninę...
> Acha, a powiedz ta peklowana słonine, to pieprzem kajenskim potraktowac,
> czy zwykłym?

Gosiu z tego to się nie strzela - rób co ci smakuje!!!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-01-29 19:06:35

Temat: Re: Sało
Od: "Gruby" <g...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista wrote:
> "Gosia Plitmik" <p...@o...pl> wrote in message
> news:eplat1$9r5$1@news.onet.pl...
>> Mam pytanie, czy ktos moze robił sało według tego
>> przepisu?Jak tak,
>> to według którego?
>> http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/w%EAdliny/sa%B
3o-%11-oryginalne-rosyjskie-przepisy.html
>
> To nie polskie sało - normalnie jest to tłuszcz od nerek
> (nie
> słonina), który się soli, ewentualnie paprykuje i roluje.
> Wiesza się
> je aby dojrzało...
> A ten przepis rosyjski to na peklowaną słoninę...

W moich okolicach ten tłuszcz sie czysciło z błon, kreciło
przez maszynke, dodawało dużo czosnku, soli, pieprzu,
majeranku, potłuczonego w moździerzu ziela angielskiego,
mieszało sie i albo upychało w wymoczonym pecherzu , albo
zawijało w folie, w takie jakby rolady. Idealnie smakowało
po zamrozeniu na kilka dni.

--
gruby

żeby mi sie tak chciało, jak mi sie nie chce..


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-01-29 19:24:45

Temat: Re: Sało
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Gruby" <g...@p...onet.pl> wrote in message
news:eplgje$vbn$1@news.onet.pl...
> Panslavista wrote:
>> "Gosia Plitmik" <p...@o...pl> wrote in message
>> news:eplat1$9r5$1@news.onet.pl...
>>> Mam pytanie, czy ktos moze robił sało według tego przepisu?Jak tak,
>>> to według którego?
>>> http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/w%EAdliny/sa%B
3o-%11-oryginalne-rosyjskie-przepisy.html
>>
>> To nie polskie sało - normalnie jest to tłuszcz od nerek (nie
>> słonina), który się soli, ewentualnie paprykuje i roluje. Wiesza się
>> je aby dojrzało...
>> A ten przepis rosyjski to na peklowaną słoninę...
>
> W moich okolicach ten tłuszcz sie czysciło z błon, kreciło przez
> maszynke, dodawało dużo czosnku, soli, pieprzu, majeranku, potłuczonego w
> moździerzu ziela angielskiego, mieszało sie i albo upychało w wymoczonym
> pecherzu , albo zawijało w folie, w takie jakby rolady. Idealnie smakowało
> po zamrozeniu na kilka dni.

A to nazywa sie sadło - kostki słoniny zasolone w żoładku lub pęcherzu...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-01-29 19:59:38

Temat: Re: Sało
Od: "Gruby" <g...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista wrote:
>>> To nie polskie sało - normalnie jest to tłuszcz od nerek
>>> (nie
>>> słonina), który się soli, ewentualnie paprykuje i
>>> roluje. Wiesza się
>>> je aby dojrzało...
>>> A ten przepis rosyjski to na peklowaną słoninę...
>>
>> W moich okolicach ten tłuszcz sie czysciło z błon,
>> kreciło przez
>> maszynke, dodawało dużo czosnku, soli, pieprzu,
>> majeranku,
>> potłuczonego w moździerzu ziela angielskiego, mieszało
>> sie i albo
>> upychało w wymoczonym pecherzu , albo zawijało w folie, w
>> takie
>> jakby rolady. Idealnie smakowało po zamrozeniu na kilka
>> dni.
>
> A to nazywa sie sadło - kostki słoniny zasolone w żoładku
> lub
> pęcherzu...

własnie, ze nie były to kostki słoniny.. Na podlasiu robiło
sie to z tłuszcu, o którym pisałes wcześniej w sposób jaki
opisałem..:-)

--
gruby

żeby mi sie tak chciało, jak mi sie nie chce..


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2007-01-29 20:08:20

Temat: Re: Sało
Od: "Barto" <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Gosia Plitmik" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:eplat1$9r5$1@news.onet.pl...
> Mam pytanie, czy ktos moze robił sało według tego przepisu?Jak tak, to według
> którego?
> http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/w%EAdliny/sa%B
3o-%11-oryginalne-rosyjskie-przepisy.html
> --
>
> Gosia

Oryginalne przepisy rosyjskie są tu:
http://www.good-cook.ru/salat/salat_082.shtml
Pozdrawiam. B.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Witam...
dlaczego akurat ta grupa powoli staje się nie do zniesienia ??
Slavi, Czeremcho - c.d.
Slavi, Czeremcho - to ja, ikselka!
Glukoza, aspartam, sacharyniany... Alternatywa do ciasta poszukiwana.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »