| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-01-29 17:29:03
Temat: SałoMam pytanie, czy ktos moze robił sało według tego przepisu?Jak tak, to
według którego?
http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/w%EAdliny/sa%B
3o-%11-oryginalne-rosyjskie-przepisy.html
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-01-29 17:33:04
Temat: Re: Sało
"Gosia Plitmik" <p...@o...pl> wrote in message
news:eplat1$9r5$1@news.onet.pl...
> Mam pytanie, czy ktos moze robił sało według tego przepisu?Jak tak, to
> według którego?
> http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/w%EAdliny/sa%B
3o-%11-oryginalne-rosyjskie-przepisy.html
To nie polskie sało - normalnie jest to tłuszcz od nerek (nie słonina),
który się soli, ewentualnie paprykuje i roluje. Wiesza się je aby
dojrzało...
A ten przepis rosyjski to na peklowaną słoninę...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-01-29 17:35:36
Temat: Re: SałoPanslavista napisał(a):
> To nie polskie sało - normalnie jest to tłuszcz od nerek (nie słonina),
> który się soli, ewentualnie paprykuje i roluje. Wiesza się je aby
> dojrzało...
> A ten przepis rosyjski to na peklowaną słoninę...
Acha, a powiedz ta peklowana słonine, to pieprzem kajenskim potraktowac,
czy zwykłym?
--
Gosia
http://www.vivalavida.pl/urkaburka/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-01-29 17:43:48
Temat: Re: Sało
"Gosia Plitmik" <p...@o...pl> wrote in message
news:eplb99$bl8$1@news.onet.pl...
> Panslavista napisał(a):
>
>> To nie polskie sało - normalnie jest to tłuszcz od nerek (nie słonina),
>> który się soli, ewentualnie paprykuje i roluje. Wiesza się je aby
>> dojrzało...
>> A ten przepis rosyjski to na peklowaną słoninę...
> Acha, a powiedz ta peklowana słonine, to pieprzem kajenskim potraktowac,
> czy zwykłym?
Gosiu z tego to się nie strzela - rób co ci smakuje!!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-01-29 19:06:35
Temat: Re: SałoPanslavista wrote:
> "Gosia Plitmik" <p...@o...pl> wrote in message
> news:eplat1$9r5$1@news.onet.pl...
>> Mam pytanie, czy ktos moze robił sało według tego
>> przepisu?Jak tak,
>> to według którego?
>> http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/w%EAdliny/sa%B
3o-%11-oryginalne-rosyjskie-przepisy.html
>
> To nie polskie sało - normalnie jest to tłuszcz od nerek
> (nie
> słonina), który się soli, ewentualnie paprykuje i roluje.
> Wiesza się
> je aby dojrzało...
> A ten przepis rosyjski to na peklowaną słoninę...
W moich okolicach ten tłuszcz sie czysciło z błon, kreciło
przez maszynke, dodawało dużo czosnku, soli, pieprzu,
majeranku, potłuczonego w moździerzu ziela angielskiego,
mieszało sie i albo upychało w wymoczonym pecherzu , albo
zawijało w folie, w takie jakby rolady. Idealnie smakowało
po zamrozeniu na kilka dni.
--
gruby
żeby mi sie tak chciało, jak mi sie nie chce..
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-01-29 19:24:45
Temat: Re: Sało
"Gruby" <g...@p...onet.pl> wrote in message
news:eplgje$vbn$1@news.onet.pl...
> Panslavista wrote:
>> "Gosia Plitmik" <p...@o...pl> wrote in message
>> news:eplat1$9r5$1@news.onet.pl...
>>> Mam pytanie, czy ktos moze robił sało według tego przepisu?Jak tak,
>>> to według którego?
>>> http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/w%EAdliny/sa%B
3o-%11-oryginalne-rosyjskie-przepisy.html
>>
>> To nie polskie sało - normalnie jest to tłuszcz od nerek (nie
>> słonina), który się soli, ewentualnie paprykuje i roluje. Wiesza się
>> je aby dojrzało...
>> A ten przepis rosyjski to na peklowaną słoninę...
>
> W moich okolicach ten tłuszcz sie czysciło z błon, kreciło przez
> maszynke, dodawało dużo czosnku, soli, pieprzu, majeranku, potłuczonego w
> moździerzu ziela angielskiego, mieszało sie i albo upychało w wymoczonym
> pecherzu , albo zawijało w folie, w takie jakby rolady. Idealnie smakowało
> po zamrozeniu na kilka dni.
A to nazywa sie sadło - kostki słoniny zasolone w żoładku lub pęcherzu...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-01-29 19:59:38
Temat: Re: SałoPanslavista wrote:
>>> To nie polskie sało - normalnie jest to tłuszcz od nerek
>>> (nie
>>> słonina), który się soli, ewentualnie paprykuje i
>>> roluje. Wiesza się
>>> je aby dojrzało...
>>> A ten przepis rosyjski to na peklowaną słoninę...
>>
>> W moich okolicach ten tłuszcz sie czysciło z błon,
>> kreciło przez
>> maszynke, dodawało dużo czosnku, soli, pieprzu,
>> majeranku,
>> potłuczonego w moździerzu ziela angielskiego, mieszało
>> sie i albo
>> upychało w wymoczonym pecherzu , albo zawijało w folie, w
>> takie
>> jakby rolady. Idealnie smakowało po zamrozeniu na kilka
>> dni.
>
> A to nazywa sie sadło - kostki słoniny zasolone w żoładku
> lub
> pęcherzu...
własnie, ze nie były to kostki słoniny.. Na podlasiu robiło
sie to z tłuszcu, o którym pisałes wcześniej w sposób jaki
opisałem..:-)
--
gruby
żeby mi sie tak chciało, jak mi sie nie chce..
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-01-29 20:08:20
Temat: Re: Sało
Użytkownik "Gosia Plitmik" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:eplat1$9r5$1@news.onet.pl...
> Mam pytanie, czy ktos moze robił sało według tego przepisu?Jak tak, to według
> którego?
> http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/w%EAdliny/sa%B
3o-%11-oryginalne-rosyjskie-przepisy.html
> --
>
> Gosia
Oryginalne przepisy rosyjskie są tu:
http://www.good-cook.ru/salat/salat_082.shtml
Pozdrawiam. B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |