| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-05-05 15:34:57
Temat: Re: Ser bialy domowy+zolty+BrieFrom: "Jakub Jewuła" <b...@s...com.pl>
No wlasnie :(
Odcisnalem dzisiaj z 5.5l mleka + smietana
<> 700g sera. Niestety dosc suchy i chudy :(
Podzielilem na trzy czesci - jedna bedzie zjedzona jutro na sniadanie
z drugiej bede probowal zrobiz ser zolty z trzeciej "typu Brie". Zobaczymy
>>>>>>>>>>>>>
Jak można zrobić w domowych warunkach zolty ser i ser typu Brie?
Barbara
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-05-05 15:34:58
Temat: Re: Ser bialy domowy> Ogolnie dwie zasady przy wytwarzaniu twarogu :
> 1. Im dluzej mleko stoi kwasne, tym i twarog kwasniejszy
> 2. Im cieplejsze sie odcedza zasiadle mleko, tym twarog pozniej
> chudszy (i suchszy :-((
No wlasnie :(
Odcisnalem dzisiaj z 5.5l mleka + smietana
<> 700g sera. Niestety dosc suchy i chudy :(
Podzielilem na trzy czesci - jedna bedzie zjedzona jutro na sniadanie
z drugiej bede probowal zrobiz ser zolty z trzeciej "typu Brie". Zobaczymy
--
studio QbA Jakub Jewuła
skanowanie filmów do 6x9cm - http://www.skanowanie.com.pl
naklejki gwarancyjne, naklejki 3D - http://www.studio-qba.com.pl
tanie filmy foto - http://www.skanowanie.com.pl/html/filmy.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-05 15:38:54
Temat: Re: Ser bialy domowyOn Sun, 5 May 2002 16:56:39 +0200, "Cyganka" <f...@o...pl> wrote:
>Jak zalalam wrzacym mlekiem to wydawalo mi sie to za malo i
>postawilam garnek jeszcze trochę na ogniu. I chyba przedobrzylam,
>bo po odcisnieciu troche suchawy byl. Po za tym - przepyszny! I
>chyba synkowi mojemu skaza przechodzi bo zjadlam niezly kawalek a
>jemu nic nie jest! Hrrraaaa!!!!
>--
>Pozdrawiam serdecznie - Cyganka
>
Ogolnie dwie zasady przy wytwarzaniu twarogu :
1. Im dluzej mleko stoi kwasne, tym i twarog kwasniejszy
2. Im cieplejsze sie odcedza zasiadle mleko, tym twarog pozniej
chudszy (i suchszy :-((
No i dodatkowa wskazowka : lepiej mleko "zaczynic" kwasna smietana,
niz dac mu sie spontanicznie zsiac (bo jak sie mleku bakterie pomyla,
to zepsuc sie moze ze zmarwienia...)
Doswiedczona Serowniczka
Ewcia
---
Niesz !
~ ~ ~
~ ~
~
~ ~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-05 15:48:58
Temat: Re: Ser bialy domowy+zolty+Brie> No wlasnie :(
> Odcisnalem dzisiaj z 5.5l mleka + smietana
> <> 700g sera. Niestety dosc suchy i chudy :(
>
> Podzielilem na trzy czesci - jedna bedzie zjedzona jutro na sniadanie
> z drugiej bede probowal zrobiz ser zolty z trzeciej "typu Brie". Zobaczymy
>
> Jak można zrobić w domowych warunkach zolty ser i ser typu Brie?
Jak sie uda to napisze :)
q
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-05 16:05:21
Temat: Re: Ser bialy domowyOn Sun, 5 May 2002 17:34:58 +0200, "Jakub Jewuła"
<b...@s...com.pl> wrote:
>> Ogolnie dwie zasady przy wytwarzaniu twarogu :
>> 1. Im dluzej mleko stoi kwasne, tym i twarog kwasniejszy
>> 2. Im cieplejsze sie odcedza zasiadle mleko, tym twarog pozniej
>> chudszy (i suchszy :-((
>
>No wlasnie :(
>Odcisnalem dzisiaj z 5.5l mleka + smietana
><> 700g sera. Niestety dosc suchy i chudy :(
>
>Podzielilem na trzy czesci - jedna bedzie zjedzona jutro na sniadanie
>z drugiej bede probowal zrobiz ser zolty z trzeciej "typu Brie". Zobaczymy
>
- Wymieszaj / rozgniec ser "na sniadanie" ze smietana, bedzie lepszy
- nastepnym razem poczekaj az podgrzane zsiadlee mleko ostygnie, i
wtedy dopiero odcedzaj / odciskaj. Mi sie juz udalo uzyskac 500 g
wspanialego tlustego (i kwasnego !) sera z zaledwie 2 litrow mleka
(pelnego, 6%)
Ewcia
---
Niesz !
~ ~ ~
~ ~
~
~ ~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-05 16:19:48
Temat: Re: Ser bialy domowy
> Cieply tluszcz po prostu "splynal" z serwatka?
>
>> sie juz udalo uzyskac 500 g
>> wspanialego tlustego (i kwasnego !) sera z zaledwie 2 litrow mleka
>> (pelnego, 6%)
>
> Gdzie kupujesz takie mleko? Ja mialem tylko 2%:(
>
stawiam na Francję ;-)
U nas (w .de) pełne ma 3.5%, ale kupisz też 5.5 jak przepłacisz.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-05 16:21:53
Temat: Re: Ser bialy domowy> >Podzielilem na trzy czesci - jedna bedzie zjedzona jutro na sniadanie
> >z drugiej bede probowal zrobiz ser zolty z trzeciej "typu Brie".
Zobaczymy
>
> - Wymieszaj / rozgniec ser "na sniadanie" ze smietana, bedzie lepszy
> - nastepnym razem poczekaj az podgrzane zsiadlee mleko ostygnie, i
> wtedy dopiero odcedzaj / odciskaj.
Cieply tluszcz po prostu "splynal" z serwatka?
> sie juz udalo uzyskac 500 g
> wspanialego tlustego (i kwasnego !) sera z zaledwie 2 litrow mleka
> (pelnego, 6%)
Gdzie kupujesz takie mleko? Ja mialem tylko 2%:(
q
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-05 16:42:52
Temat: Re: Ser bialy domowyOn Sun, 5 May 2002 18:21:53 +0200, "Jakub Jewuła"
<b...@s...com.pl> wrote:
>> >Podzielilem na trzy czesci - jedna bedzie zjedzona jutro na sniadanie
>> >z drugiej bede probowal zrobiz ser zolty z trzeciej "typu Brie".
>Zobaczymy
>>
>> - Wymieszaj / rozgniec ser "na sniadanie" ze smietana, bedzie lepszy
>> - nastepnym razem poczekaj az podgrzane zsiadlee mleko ostygnie, i
>> wtedy dopiero odcedzaj / odciskaj.
>
>Cieply tluszcz po prostu "splynal" z serwatka?
>
>> sie juz udalo uzyskac 500 g
>> wspanialego tlustego (i kwasnego !) sera z zaledwie 2 litrow mleka
>> (pelnego, 6%)
>
>Gdzie kupujesz takie mleko? Ja mialem tylko 2%:(
>
>q
>
>
W kraju w ktorym nie uswiadczysz twarogu :-(( Tutejsze chude ma 0%,
pol-tluste 2%, a tluste 6% (i z tego robie twarog).
(Dodam tez smietane : odtluszczona 9%, pol-tlusta 18%, normalna 30%,
specjalna : 36%)
Jezeli robisz z 2-procentowego i jezeli zakwasisz pozadna lyzka
smietany, no i ostudzisz naprawde do temperatury pokojowej, to tez
wychodzi
-twarozkowo -
Ewcia
---
Niesz !
~ ~ ~
~ ~
~
~ ~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-06 17:50:05
Temat: Re: Ser bialy domowy
Użytkownik "Ewa, siostra Ani" <n...@y...com> napisał w
wiadomości
> No i dodatkowa wskazowka : lepiej mleko "zaczynic" kwasna
smietana,
> niz dac mu sie spontanicznie zsiac (bo jak sie mleku bakterie
pomyla,
> to zepsuc sie moze ze zmarwienia...)
Dzieki wielkie! To w takim razie wkrotce nastepna proba:-). Moze w
koncu, wyjdzie taki jak u Babci...
--
Pozdrawiam serdecznie - Cyganka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-07 20:40:20
Temat: Re: Ser bialy domowyOn Mon, 6 May 2002 19:50:05 +0200, "Cyganka" <f...@o...pl> wrote:
>
>Użytkownik "Ewa, siostra Ani" <n...@y...com> napisał w
>wiadomości
>Dzieki wielkie! To w takim razie wkrotce nastepna proba:-). Moze w
>koncu, wyjdzie taki jak u Babci...
>--
>Pozdrawiam serdecznie - Cyganka
>
Uff ! W konscu widze Twoje posty !!!
Ewcia
---
Niesz !
~ ~ ~
~ ~
~
~ ~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |