Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ser bialy domowy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ser bialy domowy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-05-05 15:34:57

Temat: Re: Ser bialy domowy+zolty+Brie
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka) szukaj wiadomości tego autora

From: "Jakub Jewuła" <b...@s...com.pl>

No wlasnie :(
Odcisnalem dzisiaj z 5.5l mleka + smietana
<> 700g sera. Niestety dosc suchy i chudy :(

Podzielilem na trzy czesci - jedna bedzie zjedzona jutro na sniadanie
z drugiej bede probowal zrobiz ser zolty z trzeciej "typu Brie". Zobaczymy

>>>>>>>>>>>>>

Jak można zrobić w domowych warunkach zolty ser i ser typu Brie?
Barbara




--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-05-05 15:34:58

Temat: Re: Ser bialy domowy
Od: "Jakub Jewuła" <b...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Ogolnie dwie zasady przy wytwarzaniu twarogu :
> 1. Im dluzej mleko stoi kwasne, tym i twarog kwasniejszy
> 2. Im cieplejsze sie odcedza zasiadle mleko, tym twarog pozniej
> chudszy (i suchszy :-((

No wlasnie :(
Odcisnalem dzisiaj z 5.5l mleka + smietana
<> 700g sera. Niestety dosc suchy i chudy :(

Podzielilem na trzy czesci - jedna bedzie zjedzona jutro na sniadanie
z drugiej bede probowal zrobiz ser zolty z trzeciej "typu Brie". Zobaczymy


--
studio QbA Jakub Jewuła
skanowanie filmów do 6x9cm - http://www.skanowanie.com.pl
naklejki gwarancyjne, naklejki 3D - http://www.studio-qba.com.pl
tanie filmy foto - http://www.skanowanie.com.pl/html/filmy.html


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-05 15:38:54

Temat: Re: Ser bialy domowy
Od: n...@y...com (Ewa, siostra Ani) szukaj wiadomości tego autora

On Sun, 5 May 2002 16:56:39 +0200, "Cyganka" <f...@o...pl> wrote:


>Jak zalalam wrzacym mlekiem to wydawalo mi sie to za malo i
>postawilam garnek jeszcze trochę na ogniu. I chyba przedobrzylam,
>bo po odcisnieciu troche suchawy byl. Po za tym - przepyszny! I
>chyba synkowi mojemu skaza przechodzi bo zjadlam niezly kawalek a
>jemu nic nie jest! Hrrraaaa!!!!
>--
>Pozdrawiam serdecznie - Cyganka
>
Ogolnie dwie zasady przy wytwarzaniu twarogu :
1. Im dluzej mleko stoi kwasne, tym i twarog kwasniejszy
2. Im cieplejsze sie odcedza zasiadle mleko, tym twarog pozniej
chudszy (i suchszy :-((

No i dodatkowa wskazowka : lepiej mleko "zaczynic" kwasna smietana,
niz dac mu sie spontanicznie zsiac (bo jak sie mleku bakterie pomyla,
to zepsuc sie moze ze zmarwienia...)

Doswiedczona Serowniczka

Ewcia

---

Niesz !

~ ~ ~
~ ~
~
~ ~

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-05 15:48:58

Temat: Re: Ser bialy domowy+zolty+Brie
Od: "Jakub Jewuła" <b...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

> No wlasnie :(
> Odcisnalem dzisiaj z 5.5l mleka + smietana
> <> 700g sera. Niestety dosc suchy i chudy :(
>
> Podzielilem na trzy czesci - jedna bedzie zjedzona jutro na sniadanie
> z drugiej bede probowal zrobiz ser zolty z trzeciej "typu Brie". Zobaczymy
>
> Jak można zrobić w domowych warunkach zolty ser i ser typu Brie?

Jak sie uda to napisze :)

q


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-05 16:05:21

Temat: Re: Ser bialy domowy
Od: n...@y...com (Ewa, siostra Ani) szukaj wiadomości tego autora

On Sun, 5 May 2002 17:34:58 +0200, "Jakub Jewuła"
<b...@s...com.pl> wrote:

>> Ogolnie dwie zasady przy wytwarzaniu twarogu :
>> 1. Im dluzej mleko stoi kwasne, tym i twarog kwasniejszy
>> 2. Im cieplejsze sie odcedza zasiadle mleko, tym twarog pozniej
>> chudszy (i suchszy :-((
>
>No wlasnie :(
>Odcisnalem dzisiaj z 5.5l mleka + smietana
><> 700g sera. Niestety dosc suchy i chudy :(
>
>Podzielilem na trzy czesci - jedna bedzie zjedzona jutro na sniadanie
>z drugiej bede probowal zrobiz ser zolty z trzeciej "typu Brie". Zobaczymy
>

- Wymieszaj / rozgniec ser "na sniadanie" ze smietana, bedzie lepszy
- nastepnym razem poczekaj az podgrzane zsiadlee mleko ostygnie, i
wtedy dopiero odcedzaj / odciskaj. Mi sie juz udalo uzyskac 500 g
wspanialego tlustego (i kwasnego !) sera z zaledwie 2 litrow mleka
(pelnego, 6%)
Ewcia

---

Niesz !

~ ~ ~
~ ~
~
~ ~

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-05 16:19:48

Temat: Re: Ser bialy domowy
Od: waldemar z domu <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora


> Cieply tluszcz po prostu "splynal" z serwatka?
>
>> sie juz udalo uzyskac 500 g
>> wspanialego tlustego (i kwasnego !) sera z zaledwie 2 litrow mleka
>> (pelnego, 6%)
>
> Gdzie kupujesz takie mleko? Ja mialem tylko 2%:(
>

stawiam na Francję ;-)

U nas (w .de) pełne ma 3.5%, ale kupisz też 5.5 jak przepłacisz.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-05 16:21:53

Temat: Re: Ser bialy domowy
Od: "Jakub Jewuła" <b...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

> >Podzielilem na trzy czesci - jedna bedzie zjedzona jutro na sniadanie
> >z drugiej bede probowal zrobiz ser zolty z trzeciej "typu Brie".
Zobaczymy
>
> - Wymieszaj / rozgniec ser "na sniadanie" ze smietana, bedzie lepszy
> - nastepnym razem poczekaj az podgrzane zsiadlee mleko ostygnie, i
> wtedy dopiero odcedzaj / odciskaj.

Cieply tluszcz po prostu "splynal" z serwatka?

> sie juz udalo uzyskac 500 g
> wspanialego tlustego (i kwasnego !) sera z zaledwie 2 litrow mleka
> (pelnego, 6%)

Gdzie kupujesz takie mleko? Ja mialem tylko 2%:(

q


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-05 16:42:52

Temat: Re: Ser bialy domowy
Od: n...@y...com (Ewa, siostra Ani) szukaj wiadomości tego autora

On Sun, 5 May 2002 18:21:53 +0200, "Jakub Jewuła"
<b...@s...com.pl> wrote:

>> >Podzielilem na trzy czesci - jedna bedzie zjedzona jutro na sniadanie
>> >z drugiej bede probowal zrobiz ser zolty z trzeciej "typu Brie".
>Zobaczymy
>>
>> - Wymieszaj / rozgniec ser "na sniadanie" ze smietana, bedzie lepszy
>> - nastepnym razem poczekaj az podgrzane zsiadlee mleko ostygnie, i
>> wtedy dopiero odcedzaj / odciskaj.
>
>Cieply tluszcz po prostu "splynal" z serwatka?
>
>> sie juz udalo uzyskac 500 g
>> wspanialego tlustego (i kwasnego !) sera z zaledwie 2 litrow mleka
>> (pelnego, 6%)
>
>Gdzie kupujesz takie mleko? Ja mialem tylko 2%:(
>
>q
>
>

W kraju w ktorym nie uswiadczysz twarogu :-(( Tutejsze chude ma 0%,
pol-tluste 2%, a tluste 6% (i z tego robie twarog).
(Dodam tez smietane : odtluszczona 9%, pol-tlusta 18%, normalna 30%,
specjalna : 36%)

Jezeli robisz z 2-procentowego i jezeli zakwasisz pozadna lyzka
smietany, no i ostudzisz naprawde do temperatury pokojowej, to tez
wychodzi

-twarozkowo -
Ewcia

---

Niesz !

~ ~ ~
~ ~
~
~ ~

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-06 17:50:05

Temat: Re: Ser bialy domowy
Od: "Cyganka" <f...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ewa, siostra Ani" <n...@y...com> napisał w
wiadomości
> No i dodatkowa wskazowka : lepiej mleko "zaczynic" kwasna
smietana,
> niz dac mu sie spontanicznie zsiac (bo jak sie mleku bakterie
pomyla,
> to zepsuc sie moze ze zmarwienia...)

Dzieki wielkie! To w takim razie wkrotce nastepna proba:-). Moze w
koncu, wyjdzie taki jak u Babci...
--
Pozdrawiam serdecznie - Cyganka



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-07 20:40:20

Temat: Re: Ser bialy domowy
Od: n...@y...com (Ewa, siostra Ani) szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 6 May 2002 19:50:05 +0200, "Cyganka" <f...@o...pl> wrote:

>
>Użytkownik "Ewa, siostra Ani" <n...@y...com> napisał w
>wiadomości


>Dzieki wielkie! To w takim razie wkrotce nastepna proba:-). Moze w
>koncu, wyjdzie taki jak u Babci...
>--
>Pozdrawiam serdecznie - Cyganka
>
Uff ! W konscu widze Twoje posty !!!
Ewcia

---

Niesz !

~ ~ ~
~ ~
~
~ ~

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Jagniecina? Co pysznego...
sos serowy
wkupne, poszukuje kopca kreta
makłowicz - przepisy
Co mogę przyrządzić z mięsa koziego?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »