| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-08-29 06:21:41
Temat: Sernik z jezynamiKtos tu kiedys wspominal o nadmiarze jezyn (Maya?). Ja wczoraj upieklam
sernik z jezynami; przepis wyrwalam z jakiejs gazety, ale dysponuje
tylko wlasnie 1kartka, wiec zrodla nie podam.
Sernik IMO wyszedl calkiem, calkiem, z jezynami fajnie sie komponuje. I
szybko sie go robi.
Oto on:
10 dag masla
25 dag jezyn (nie posiadam wagi, wiec wzielam "na oko", a oko u mnie
krzywe bo z astygmatyzmem :-)
75 dag chudego twarogu (nie wiem dlaczego chudego, na ogol w sernikach
jest tlusty, ale tu sie akurat dostosowalam)
3 jajka
3 lyzki kaszy manny
25 dag cukru (ja dalam szklanke)
cukier waniliowy
torebka budyniu waniliowego
2 lyzeczki proszku do pieczenia (to mnie zdziwilo, ale dalam, choc ciut
mniej)
sok i skorka otarta z cytryny (sok dalam z polowy cytryny)
2 lyzki cukru pudru do posypania ciasta (ja nie posypalam)
Maslo stopic i przestudzic. Twarog utrzec z jajkami, kasza manna,
cukrem, cukrem waniliowym, budyniem, proszkiem do pieczenia oraz sokiem
i skorka z cytryny. Na koniec dodac plynne, przestudzone maslo. Do masy
serowej dodac oplukane i osuszone jezyny, bardzo ostroznie wymieszac,
starajac sie nie uszkodzic owocow. Mase przelozyc do nasmarowanej maslem
i wysypanej kasza manna tortownicy, piec ok. godziny w temp. 175 st. C.
Okroic nozem dookola, wyjac z formy, przestudzic i posypac cukrem
pudrem.
Ja pieklam nieco dluzej (w 180 stopniach C.) ale to przez to, ze
wlozylam do malej tortownicy i sernik byl wysoki.
Smacznego
Maria
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |