Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!not-for-mail
From: "Maria U." <m...@f...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Sernik z jezynami
Date: Wed, 29 Aug 2001 08:21:41 +0200
Organization: Academic Computer Center CYFRONET AGH
Lines: 37
Message-ID: <3...@f...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: geokrak.fema.krakow.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: info.cyf-kr.edu.pl 999066028 18584 193.193.75.66 (29 Aug 2001 06:20:28 GMT)
X-Complaints-To: n...@c...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 29 Aug 2001 06:20:28 +0000 (UTC)
X-Mailer: Mozilla 4.75 [en] (Win95; U)
X-Accept-Language: pl,en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:64711
Ukryj nagłówki
Ktos tu kiedys wspominal o nadmiarze jezyn (Maya?). Ja wczoraj upieklam
sernik z jezynami; przepis wyrwalam z jakiejs gazety, ale dysponuje
tylko wlasnie 1kartka, wiec zrodla nie podam.
Sernik IMO wyszedl calkiem, calkiem, z jezynami fajnie sie komponuje. I
szybko sie go robi.
Oto on:
10 dag masla
25 dag jezyn (nie posiadam wagi, wiec wzielam "na oko", a oko u mnie
krzywe bo z astygmatyzmem :-)
75 dag chudego twarogu (nie wiem dlaczego chudego, na ogol w sernikach
jest tlusty, ale tu sie akurat dostosowalam)
3 jajka
3 lyzki kaszy manny
25 dag cukru (ja dalam szklanke)
cukier waniliowy
torebka budyniu waniliowego
2 lyzeczki proszku do pieczenia (to mnie zdziwilo, ale dalam, choc ciut
mniej)
sok i skorka otarta z cytryny (sok dalam z polowy cytryny)
2 lyzki cukru pudru do posypania ciasta (ja nie posypalam)
Maslo stopic i przestudzic. Twarog utrzec z jajkami, kasza manna,
cukrem, cukrem waniliowym, budyniem, proszkiem do pieczenia oraz sokiem
i skorka z cytryny. Na koniec dodac plynne, przestudzone maslo. Do masy
serowej dodac oplukane i osuszone jezyny, bardzo ostroznie wymieszac,
starajac sie nie uszkodzic owocow. Mase przelozyc do nasmarowanej maslem
i wysypanej kasza manna tortownicy, piec ok. godziny w temp. 175 st. C.
Okroic nozem dookola, wyjac z formy, przestudzic i posypac cukrem
pudrem.
Ja pieklam nieco dluzej (w 180 stopniach C.) ale to przez to, ze
wlozylam do malej tortownicy i sernik byl wysoki.
Smacznego
Maria
|