« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-07-11 17:29:36
Temat: Sezon na jablka sie zaczyna :)))Witam :)))
Chodza za mna juz od jakiegos czasu jablka w ciescie. Nie takim
francuskim,
ale takim troche kruchym, ale nie do konca, polanym lukrem.
Jak zrobic takie ciasto? A moze ktos ma jakies inne ciekawe przepisy na
jablka
w ciescie?
Aby zaczac watek jablkowy, dziele sie przepisem mojej Mamy na szarlotke:
Ciasto:
3 szklanki maki,
1 szklanka cukru,
25 dkg margaryny,
1 cale jajko,
2 zoltka,
3-4 lyzek smietany,
2-3 lyzeczki proszku do pieczenia,
kilka kropli olejku migdalowego.
Masa:
duzy wek jablek (lub swieze rozgotowane z dodatkiem pokrojonych
dosc grubo nierozgotowanych),
cukier waniliowy,
skorka pomaranczowa, cynamon do smaku.
Wszystkie skladniki na ciasto przesiekac na stolnicy, szybko
zagniesc i wlozyc do lodowki na kilka godzin.
Podzielic na dwie nierowne czesci. Z wiekszej rozwalkowac
dol i brzegi, ulozyc na wysmarowanej tluszczem i posypanej bulka
tarta blasze. Ponakluwac widelcem. Nalozyc wymieszana mase jablkowa.
Z mniejsza czescia ciasta mozna postapic na dwa sposoby:
1) rozwalkowac i rozlozyc na jablkach, przyklejajac do brzegow z ciasta,
ponakluwac.
2) zetrzec na grubej tarce i posypac mase jablkowa (ciasto musi byc
dobrze
schlodzone i potrzeba go nieco wiecej niz do wersji 1).
Piec w goracym piekarniku az do mocnego zrumienienia. Cieple posypac
cukrem pudrem.
Najlepsze sa jablka kwasne (antonowki, szare renety itp), ale w
przypadku
ich braku wystarczy troche oszukac, dodajac do smaku nieco dzemu z
mirabelek
lub pigwy (oczywiscie wlasnej produkcji :).
Przy okazji pytanie:
Czy to prawda, ze troche smalcu poprawia jakosc kruchego ciasta?
Pozdrawiam,
Ania.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-07-11 19:05:21
Temat: Re: Sezon na jablka sie zaczyna :)))Male pytanko - na jaka blache jest to ciasto? Prostokatna czy tez moze
okragla tortownice?
Dzieki i pozdrawiam,
Danka
"Anna Tuszewska" <a...@p...pl> schreef in bericht
news:396B5980.AF3CCC1D@polbox.pl...
> Witam :)))
> Aby zaczac watek jablkowy, dziele sie przepisem mojej Mamy na szarlotke:
>
> Ciasto:
> 3 szklanki maki,
> 1 szklanka cukru,
> 25 dkg margaryny,
> 1 cale jajko,
> 2 zoltka,
> 3-4 lyzek smietany,
> 2-3 lyzeczki proszku do pieczenia,
> kilka kropli olejku migdalowego.
>
> Masa:
> duzy wek jablek (lub swieze rozgotowane z dodatkiem pokrojonych
> dosc grubo nierozgotowanych),
> cukier waniliowy,
> skorka pomaranczowa, cynamon do smaku.
>
> Wszystkie skladniki na ciasto przesiekac na stolnicy, szybko
> zagniesc i wlozyc do lodowki na kilka godzin.
> Podzielic na dwie nierowne czesci. Z wiekszej rozwalkowac
> dol i brzegi, ulozyc na wysmarowanej tluszczem i posypanej bulka
> tarta blasze. Ponakluwac widelcem. Nalozyc wymieszana mase jablkowa.
> Z mniejsza czescia ciasta mozna postapic na dwa sposoby:
> 1) rozwalkowac i rozlozyc na jablkach, przyklejajac do brzegow z ciasta,
> ponakluwac.
> 2) zetrzec na grubej tarce i posypac mase jablkowa (ciasto musi byc
> dobrze
> schlodzone i potrzeba go nieco wiecej niz do wersji 1).
>
> Piec w goracym piekarniku az do mocnego zrumienienia. Cieple posypac
> cukrem pudrem.
>
> Najlepsze sa jablka kwasne (antonowki, szare renety itp), ale w
> przypadku
> ich braku wystarczy troche oszukac, dodajac do smaku nieco dzemu z
> mirabelek
> lub pigwy (oczywiscie wlasnej produkcji :).
>
> Przy okazji pytanie:
> Czy to prawda, ze troche smalcu poprawia jakosc kruchego ciasta?
>
> Pozdrawiam,
>
> Ania.
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-11 19:14:14
Temat: Re: Sezon na jablka sie zaczyna :)))> Male pytanko - na jaka blache jest to ciasto? Prostokatna czy tez moze
> okragla tortownice?
Musialam o czyms zapomniec :(
Proporcje sa na duza tortownice, ale rownie atrakcyjnie wychodzi
w prostokatnej blasze - ja osobiscie wole jesc taka szarlotke pokrojona
w kwadratowe kawalki, niz w tortownicowe wycinki kola :)
Pozdrawiam,
Ania.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-11 20:40:22
Temat: Re: Sezon na jablka sie zaczyna :)))
"Anna Tuszewska" <a...@p...pl> schreef in bericht
news:396B7206.B8E831FE@polbox.pl...
> Musialam o czyms zapomniec :(
> Proporcje sa na duza tortownice, ale rownie atrakcyjnie wychodzi
> w prostokatnej blasze - ja osobiscie wole jesc taka szarlotke pokrojona
> w kwadratowe kawalki, niz w tortownicowe wycinki kola :)
>
> Pozdrawiam,
>
> Ania.
>
>
Ja tez wole takie kawaly! Raz jeszcze dzieki! Jutro kupuje jablka i chyba ja
bardzo szybko upieke!
Danka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-12 20:20:42
Temat: Szarlotka Tutti-FruttiA jedliscie szarlotke Tutti-frutti, jesli nie to podam przepis jutro ;-)))
Ania
Uzytkownik "Anna Tuszewska" <a...@p...pl> napisal w wiadomosci
news:396B5980.AF3CCC1D@polbox.pl...
> Witam :)))
>
> Chodza za mna juz od jakiegos czasu jablka w ciescie. Nie takim
> francuskim,
> ale takim troche kruchym, ale nie do konca, polanym lukrem.
> Jak zrobic takie ciasto? A moze ktos ma jakies inne ciekawe przepisy na
> jablka
> w ciescie?
>
> Aby zaczac watek jablkowy, dziele sie przepisem mojej Mamy na szarlotke:
>
> Ciasto:
> 3 szklanki maki,
> 1 szklanka cukru,
> 25 dkg margaryny,
> 1 cale jajko,
> 2 zoltka,
> 3-4 lyzek smietany,
> 2-3 lyzeczki proszku do pieczenia,
> kilka kropli olejku migdalowego.
>
> Masa:
> duzy wek jablek (lub swieze rozgotowane z dodatkiem pokrojonych
> dosc grubo nierozgotowanych),
> cukier waniliowy,
> skorka pomaranczowa, cynamon do smaku.
>
> Wszystkie skladniki na ciasto przesiekac na stolnicy, szybko
> zagniesc i wlozyc do lodowki na kilka godzin.
> Podzielic na dwie nierowne czesci. Z wiekszej rozwalkowac
> dol i brzegi, ulozyc na wysmarowanej tluszczem i posypanej bulka
> tarta blasze. Ponakluwac widelcem. Nalozyc wymieszana mase jablkowa.
> Z mniejsza czescia ciasta mozna postapic na dwa sposoby:
> 1) rozwalkowac i rozlozyc na jablkach, przyklejajac do brzegow z ciasta,
> ponakluwac.
> 2) zetrzec na grubej tarce i posypac mase jablkowa (ciasto musi byc
> dobrze
> schlodzone i potrzeba go nieco wiecej niz do wersji 1).
>
> Piec w goracym piekarniku az do mocnego zrumienienia. Cieple posypac
> cukrem pudrem.
>
> Najlepsze sa jablka kwasne (antonowki, szare renety itp), ale w
> przypadku
> ich braku wystarczy troche oszukac, dodajac do smaku nieco dzemu z
> mirabelek
> lub pigwy (oczywiscie wlasnej produkcji :).
>
> Przy okazji pytanie:
> Czy to prawda, ze troche smalcu poprawia jakosc kruchego ciasta?
>
> Pozdrawiam,
>
> Ania.
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-13 05:53:52
Temat: Szarlotka Tutti-Frutti-przepisSkładniki:
5 jaj
3 szklanki mąki
1.5 szklanki cukru
kostka margaryny
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mąki ziemniaczanej
pokrojone jabłka bądź powidła, albo jakiekolwiek owoce świeże lub z
kompotu(niezbyt słodkie)
Przygotowanie:
Z żółtek, połowy szklanki cukru, mąki wymieszanej z proszkiem, tłuszczu
szybko zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części i dwie z nich zamrozić.
Ubić sztywną pianę z białek, wciąż ubijając dodać szklankę cukru i mąkę
ziemniaczaną. Nie zamrożonym ciastem wylepić blaszkę, wyłożyć owoce,
następnie warstwę startego na tarce zamrożonego ciasta, na to pianę, a na
koniec trzecią część ciasta, również startą na tarce.
Piec w średnio nagrzanym piekarniku, aż wierzch się zarumieni.
Smacznego!!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-13 07:01:11
Temat: Re: Szarlotka Tutti-Frutti-przepisCzesc !
Moi znajomi i rodzinka na takie ciacho mowia "plesniak". A zamiast owocow (w
okresie zimowym) daje sie warstwe dzemu, powidel itp. Do ciasta, ktore
dajemy na wierzch mozna dodac troche kakao - smak ciut inny, ale warto
wyprobowac.
Dla tych co nie lubia piany z bialek (jak np. ja) proponuje zamiast niej
zrobic budyn i wylac na owoce. Ostatnio cwiczylam takie zestawienie z bardzo
kwasnymi jablkami i 4 szt. budyniu waniliowego (rozrobionego w 2/3 wody).
Jablka moga byc w takim zestawieniu nawet wyjatkowo twarde, bo pod budyniem
i tak zrobi sie z nich gesty mus z kawalkami owocow.
Rowniez smacznego.
Ala
Anna Górska wrote in message ...
[...]
>
>Przygotowanie:
>Z żółtek, połowy szklanki cukru, mąki wymieszanej z proszkiem, tłuszczu
>szybko zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części i dwie z nich zamrozić.
>Ubić sztywną pianę z białek, wciąż ubijając dodać szklankę cukru i mąkę
>ziemniaczaną. Nie zamrożonym ciastem wylepić blaszkę, wyłożyć owoce,
>następnie warstwę startego na tarce zamrożonego ciasta, na to pianę, a na
>koniec trzecią część ciasta, również startą na tarce.
>Piec w średnio nagrzanym piekarniku, aż wierzch się zarumieni.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-13 09:32:17
Temat: Re: Sezon na jablka sie zaczyna :)))Użytkownik Anna Tuszewska <a...@p...pl> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:3...@p...pl...
> A moze ktos ma jakies inne ciekawe przepisy na
> jablka w ciescie?
Moim zdaniem dobra jest szarlotka z ciasta biszkoptowego.
Nalezy upiec biszkopt, przekroic go na pol.
Przygotowac mase z jablek: rozgotowac ich w malej ilosci wody, przetrzec
+ cukier do smaku. Rozpuscic galaretke np. cytrynowa lub pomaranczowa (w
mniejszej ilosci wody niz podane na opakowaniu), nastepnie, gdy
galaretka zacznie sie scinac, wymieszac ja z jablkami. Wylozyc mase
jablkowa na biszkopt, przykryc druga polowka biszkoptu, wierzch posypac
cukrem pudrem.
> Przy okazji pytanie:
> Czy to prawda, ze troche smalcu poprawia jakosc kruchego ciasta?
Sadze (na podstawie wlasnych doswiadczen), ze tak wlasnie jest.
Mieszanka roznych rodzajow tluszczow poprawia smak ciasta kruchego.
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |