Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia mam śliwki mirabelki

Grupy

Szukaj w grupach

 

mam śliwki mirabelki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-07-31 10:47:23

Temat: Re: mam ?liwki mirabelki
Od: "Barbara" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "kasiek" <k...@w...ps.pl> napisał w wiadomości
news:9k5vcn$26r$1@zeus.man.szczecin.pl...
> doœć duzo, co z nich zrobić? oprócz kompotu...
> kachna
>
>
>
Jak pestka łatwo wychodzi to konfiturkę albo dżem ;-)

pozdrawiam
Basia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-07-31 11:04:04

Temat: mam śliwki mirabelki
Od: "kasiek" <k...@w...ps.pl> szukaj wiadomości tego autora

dość duzo, co z nich zrobić? oprócz kompotu...
kachna



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-31 11:06:40

Temat: Odp: mam ?liwki mirabelki
Od: "kasiek" <k...@w...ps.pl> szukaj wiadomości tego autora

a długo trzeba robić? i dużo cukru? nigdy nie robuiłam
Użytkownik "Barbara" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9k62pa$nr3$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "kasiek" <k...@w...ps.pl> napisał w wiadomości
> news:9k5vcn$26r$1@zeus.man.szczecin.pl...
> > dość duzo, co z nich zrobić? oprócz kompotu...
> > kachna
> >
> >
> >
> Jak pestka łatwo wychodzi to konfiturkę albo dżem ;-)
>
> pozdrawiam
> Basia
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-31 11:10:58

Temat: Re: mam ?liwki mirabelki
Od: "Barbara" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "kasiek" <k...@w...ps.pl> napisał w wiadomości
news:9k5vhj$2cm$1@zeus.man.szczecin.pl...
> a długo trzeba robić? i dużo cukru? nigdy nie robuiłam

ja robie powidła z węgierek, ale z mirabelek tez z pewnością się da, bo nie
są bardzo soczyste.
Robota jest bardzo prosta, ale rozwleczona w czasie:
wydrylowane sliwki wkładam do garnka z grubym dnem i tak je ogrzewam
przez jakieś 3 dni, każdego dnia po 2 - 3 godziny, tak na raty:
pogotuje się z godzinę, wyłączę, znowu za jakiś czas z godzinkę i tak aż
będzie odpowiednia konsystencja.
Powideł z węgierek nie słodzę, ale z mirabelek pewnie będzie trzeba.
Ten cukier to pod koniec gotowania i do smaku.

Na pewno można zrobić dzem z żelfiksem.

Konfitura, to znowu strasznie słodka rzecz, owoce w syropie z dużą
zawartością cukru w cukrze ;-)

pozdrawiam
Basia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-31 11:41:52

Temat: Re: mam ?liwki mirabelki
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik kasiek <k...@w...ps.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9k5vcn$26r$...@z...man.szczecin.pl...
> dość duzo, co z nich zrobić? oprócz kompotu...
> kachna
>
>
Swojego czasu pisałam o galaretce mirabelkowej z imbirem.
Z mirabelek sporządzić sok w sokowniku. Następnie z soku zrobić galaretkę
używając żel-fix'u dr'a Oetkera 2+1 dokładnie wg przepisu na opakowaniu,
proporcje to 3/4 l soku na 40 dag cukru. Zanim dodasz żel-fix sok z cukrem
należy przyprawić 1/2 pł. łyżeczki cynamonu, szczyptą mielonych goździków i
dwiema szczyptami mielonego imbiru (mówiło się na to galaretka z imbirem,
więc nie miałam pojęcia o tych innych przyprawach). Można też użyć imbiru
świeżego. wtedy nieduży kawałeczek obranego kłącza - trudno zdefiniować
precyzyjnie ale mniej więcej objętościowo odpowiadający kostce o boku 2 cm
kroimy w drobniutkie paseczki i gotujemy razem z sokiem do miękkości,
dopiero potem odprawiamy wszystkie obrzędy z żel-fixem. Ze świeżym imbirem
ma intensywniejszy i lekko piekący smak, więc jeżeli boisz się efektu
pikantności w słodkim dżemie dodaj trochę imbiru i potem ew. więcej. Nie
używaj innych substancji żelujących, bo wszystkie zawierają landrynkowe
dodatki smakowe, tylko Oetker ma smak neutralny, po prostu pektyny i kwas
cytrynowy.
Jadam to cudo u Teściowej - warto spróbować!

Agata Solon, naturalna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-31 12:06:50

Temat: Odp: mam ?liwki mirabelki
Od: "kasiek" <k...@w...ps.pl> szukaj wiadomości tego autora

dzieki Basiu!
kachna
:)))

Użytkownik "Barbara" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9k645i$1q3$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "kasiek" <k...@w...ps.pl> napisał w wiadomości
> news:9k5vhj$2cm$1@zeus.man.szczecin.pl...
> > a długo trzeba robić? i dużo cukru? nigdy nie robuiłam
>
> ja robie powidła z węgierek, ale z mirabelek tez z pewnością się da, bo
nie
> są bardzo soczyste.
> Robota jest bardzo prosta, ale rozwleczona w czasie:
> wydrylowane sliwki wkładam do garnka z grubym dnem i tak je ogrzewam
> przez jakieś 3 dni, każdego dnia po 2 - 3 godziny, tak na raty:
> pogotuje się z godzinę, wyłączę, znowu za jakiś czas z godzinkę i tak aż
> będzie odpowiednia konsystencja.
> Powideł z węgierek nie słodzę, ale z mirabelek pewnie będzie trzeba.
> Ten cukier to pod koniec gotowania i do smaku.
>
> Na pewno można zrobić dzem z żelfiksem.
>
> Konfitura, to znowu strasznie słodka rzecz, owoce w syropie z dużą
> zawartością cukru w cukrze ;-)
>
> pozdrawiam
> Basia
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-31 12:19:57

Temat: Odp: mam ?liwki mirabelki
Od: "kasiek" <k...@w...ps.pl> szukaj wiadomości tego autora

niestety nie mam sokownika :(((
kachna

Użytkownik "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9k65as$7rn$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik kasiek <k...@w...ps.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:9k5vcn$26r$...@z...man.szczecin.pl...
> > dość duzo, co z nich zrobić? oprócz kompotu...
> > kachna
> >
> >
> Swojego czasu pisałam o galaretce mirabelkowej z imbirem.
> Z mirabelek sporządzić sok w sokowniku. Następnie z soku zrobić galaretkę
> używając żel-fix'u dr'a Oetkera 2+1 dokładnie wg przepisu na opakowaniu,
> proporcje to 3/4 l soku na 40 dag cukru. Zanim dodasz żel-fix sok z cukrem
> należy przyprawić 1/2 pł. łyżeczki cynamonu, szczyptą mielonych goździków
i
> dwiema szczyptami mielonego imbiru (mówiło się na to galaretka z imbirem,
> więc nie miałam pojęcia o tych innych przyprawach). Można też użyć imbiru
> świeżego. wtedy nieduży kawałeczek obranego kłącza - trudno zdefiniować
> precyzyjnie ale mniej więcej objętościowo odpowiadający kostce o boku 2 cm
> kroimy w drobniutkie paseczki i gotujemy razem z sokiem do miękkości,
> dopiero potem odprawiamy wszystkie obrzędy z żel-fixem. Ze świeżym imbirem
> ma intensywniejszy i lekko piekący smak, więc jeżeli boisz się efektu
> pikantności w słodkim dżemie dodaj trochę imbiru i potem ew. więcej. Nie
> używaj innych substancji żelujących, bo wszystkie zawierają landrynkowe
> dodatki smakowe, tylko Oetker ma smak neutralny, po prostu pektyny i kwas
> cytrynowy.
> Jadam to cudo u Teściowej - warto spróbować!
>
> Agata Solon, naturalna
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-31 12:32:41

Temat: Sliwki i jablka
Od: "Bozena" <b...@s...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

To, co robi moja mama, nie jest moze do konca przetworem na zime, ale jest
bardzo dobre.
A dokladnie:

Wyjmyjemy pestki (w tym procesie uczestnicza wszyscy :o) ), po czym sliwki
laduja w garze o grubym dnie, troche wody, ale naprawde minimum i mama je
dusi, mieszajac, az rozmiekna. Po czym przeciera, wyjmujac skorki. Do masy
sliwkowej dodaje troche cukru, tak do smaku (nigdy nie jest slodkie),
doprowadza do wrzenia i laduje do wyparzonych sloikow. Trzymamy w lodowce
lub na dzialce w piwnicy (tam jest naprawde zimno). Taka masa sliwkowa jest
super do nalesnikow, bulki z mlekiem, a i tak bez dodatkow.

Jak ma troche czasu, to dzieli sliwki na dwie czesci. Jedna (wieksza)
przygotowuje, tak jak opisalam, a inna (miejsza) tez dusi, ale nie pozwala,
aby sliwki sie rozpadly. I potem po przetarciu pierwszej czesci i wsypaniu
cukru laczy z polowkami sliwek. Wychodza bardzo efektowne sloiki.

Dokladnie w ten sam sposob robimy jablka, tyle ze jablek nie trzeba
przeierac, bo jak sa obrane ze skorki, to swietnie sie rozgotowuja. Do
jablek czasami dodajemy oprocz minimum cukru troche cynamonu. Super
wygladaja takie konfitury, dzem - nie wiem jak to nazwac - z kawaleczkami
jablka. Bardzo lubie takie cos. Wcale nie jest slodkie, smakuje jak jablko i
mozna jesc lyzkami prosto ze sloika... mniam... mniam... Ja juz chce swieze
jablka!!!


Rozmarzona
Bozenka z Wilna :o)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-31 13:11:29

Temat: Re: mam ?liwki mirabelki
Od: "Rudy" <r...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Bardzo dobry jest bimber z mirabelek.
R.
--
Karkulowsiał zwartusiał. Ratuwsianku Bożywsio.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-31 14:01:52

Temat: Re: mam ?liwki mirabelki
Od: "kachna" <k...@w...ps.pl> szukaj wiadomości tego autora

u dziadka gdzies stoi opzyzadowanie...
kachna

Użytkownik Rudy <r...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9k6bid$eo5$...@n...tpi.pl...
> Bardzo dobry jest bimber z mirabelek.
> R.
> --
> Karkulowsiał zwartusiał. Ratuwsianku Bożywsio.
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Wino
OT Noceleg, było:Re: Gdansk gdzie zaparkowac
chat :)
Spody do malych babeczek
letni deser

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »