Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Śliwowica domowej roboty - jak?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Śliwowica domowej roboty - jak?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 16


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2005-08-10 03:19:19

Temat: Re: Śliwowica domowej roboty - jak?
Od: Halka <h...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora



Martka wrote:eeeeeeee tam. w lacku gorale nie destyluja tylko wymrazaja. nad
dunajcem w

> zaspie:)))

Moge prosic o bardziej precyzyjny opis tej operacji?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2005-08-10 07:15:00

Temat: Re: Śliwowica domowej roboty - jak?
Od: "Martka" <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Halka" <h...@o...pl> napisał w wiadomości
news:42F97238.6042BF49@op.pl...
>
>
> Martka wrote:eeeeeeee tam. w lacku gorale nie destyluja tylko wymrazaja.
nad
> dunajcem w
>
> > zaspie:)))
>
> Moge prosic o bardziej precyzyjny opis tej operacji?

tyle wiem. przefermentowany zacier wystawiaja na mroz. to co jest woda
zamarza i to sie wywala, zostaje alkohol.
po reszte informacji to chyba trzeba do gorali sie udac, chociaz nie wiem
czy sie nimi podziela :)))
wiem tez, ze organizuja straze sasiedzkie przy beczkach, zeby jakis dran ich
nie podwedzil hehe

--
pzdr
marta
http://lilypie.com/baby3/030327/3/4/1/+0


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2005-08-10 12:32:45

Temat: Re: Śliwowica domowej roboty - jak?
Od: "Alko" <N...@X...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ziutek" <z...@z...com> napisał w wiadomości
news:j5gpehrn3hfy.oez5xwpn22dd.dlg@40tude.net...
> Witajcie Miłośnicy dobrej kuchni,
> poniekąd w spadku otrzymałem niewielki (5l) szklany gąsiorek(czy tam balon
> jak go zwał).
> Podjąłem ambitny zamiar sporządzenia w rzeczonym gąsiorku domowej roboty
> śliwowicy. Nie znam jednak wypróbowanego przepisu. Szukałem w archium teo
> forum, pytalem Google'a, nie zyskując jednak pożądanej odpowiedzi.
> Gdyby ktoś zechciał wspomóc mnie stosownym przepisem, byłbym wdzięczny,
> tudzież zaproszę na kieliszeczek finalnego produktu

http://www.bulgaricus.com/kuc_nap_05.php


znalazłem coś takiego ale chyba między rakiją śliwkową a śliwowicą nie ma
zbyt dużej różnicy w smaku


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2005-08-10 23:18:50

Temat: Re: Śliwowica domowej roboty - jak?
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Wed, 10 Aug 2005 14:32:45 +0200, "Alko" <N...@X...pl>
wrote:


>znalazłem coś takiego ale chyba między rakiją śliwkową a śliwowicą nie ma
>zbyt dużej różnicy w smaku

Miedzy dowolnymi dwoma destylatami sliwkowymi jest ogromna roznica w
smaku!

Na dzendobry - rakija jest fermentowana w cieple czyli szybko, nasza
sliwiwica w chlodzie i powoli - zmienia to ilosc zwiazkow cyjanowych
ktore przenikaja z pestek do brzeczki. W efekcie nasza sliwowica miewa
bardziej pestkowy posmak - i leb bardziej po niej boli.

--
Darek
saczacy wlasnie bielska dwunastoletnia i siedemdziesiecioprocentowa...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2005-08-15 00:42:55

Temat: Re: Śliwowica domowej roboty - jak?
Od: campi <n...@w...net> szukaj wiadomości tego autora

Duzy Mis wrote:
>>niechaj będzie nalewka. Znasz dobry przepis? A może ktoś inny poratuje
>
>
> 1 kg dojrzałych węgierek (najlepiej takich co same juz zaczeły pękać)
> 1 kg cukru
> 1 l spirytusu
> 0,75 l wódki czystej


ROTFL

To nie bedzie sliwowica, a podrobka sliwowicy. Podrzedna zreszta.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2005-08-15 17:03:56

Temat: Re: Śliwowica domowej roboty - jak?
Od: "Duzy Mis" <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


> ROTFL
>
> To nie bedzie sliwowica, a podrobka sliwowicy. Podrzedna zreszta.

Moze najpierw czytaj ze zrozumieniem a pózniej komentuj. Proponuje serie
cwiczen z czytania.
Stwierdzono wyzej, ze w domu da sie wyprodukowac sliwowice posiadajac
jedynie aparature do destylacji. W zwiazku z czym Ziutek poprosil o przepis
na nalewke. I to co nazywasz "podrzedna zreszta swliwowica" nigdy nie
aspirowalo do miana SLIWOWICY bo jest pospolita nalewka na sliwkach
wegierkach.

Duzy Mis


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Mielona kolendra
Buraczki do słoików (i seler) - ma ktoś przepis?
Litewskie pierozki
nalewka z jagod - jak?
reklamacja

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »