| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2005-08-10 03:19:19
Temat: Re: Śliwowica domowej roboty - jak?
Martka wrote:eeeeeeee tam. w lacku gorale nie destyluja tylko wymrazaja. nad
dunajcem w
> zaspie:)))
Moge prosic o bardziej precyzyjny opis tej operacji?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2005-08-10 07:15:00
Temat: Re: Śliwowica domowej roboty - jak?Użytkownik "Halka" <h...@o...pl> napisał w wiadomości
news:42F97238.6042BF49@op.pl...
>
>
> Martka wrote:eeeeeeee tam. w lacku gorale nie destyluja tylko wymrazaja.
nad
> dunajcem w
>
> > zaspie:)))
>
> Moge prosic o bardziej precyzyjny opis tej operacji?
tyle wiem. przefermentowany zacier wystawiaja na mroz. to co jest woda
zamarza i to sie wywala, zostaje alkohol.
po reszte informacji to chyba trzeba do gorali sie udac, chociaz nie wiem
czy sie nimi podziela :)))
wiem tez, ze organizuja straze sasiedzkie przy beczkach, zeby jakis dran ich
nie podwedzil hehe
--
pzdr
marta
http://lilypie.com/baby3/030327/3/4/1/+0
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2005-08-10 12:32:45
Temat: Re: Śliwowica domowej roboty - jak?
Użytkownik "Ziutek" <z...@z...com> napisał w wiadomości
news:j5gpehrn3hfy.oez5xwpn22dd.dlg@40tude.net...
> Witajcie Miłośnicy dobrej kuchni,
> poniekąd w spadku otrzymałem niewielki (5l) szklany gąsiorek(czy tam balon
> jak go zwał).
> Podjąłem ambitny zamiar sporządzenia w rzeczonym gąsiorku domowej roboty
> śliwowicy. Nie znam jednak wypróbowanego przepisu. Szukałem w archium teo
> forum, pytalem Google'a, nie zyskując jednak pożądanej odpowiedzi.
> Gdyby ktoś zechciał wspomóc mnie stosownym przepisem, byłbym wdzięczny,
> tudzież zaproszę na kieliszeczek finalnego produktu
http://www.bulgaricus.com/kuc_nap_05.php
znalazłem coś takiego ale chyba między rakiją śliwkową a śliwowicą nie ma
zbyt dużej różnicy w smaku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2005-08-10 23:18:50
Temat: Re: Śliwowica domowej roboty - jak?On Wed, 10 Aug 2005 14:32:45 +0200, "Alko" <N...@X...pl>
wrote:
>znalazłem coś takiego ale chyba między rakiją śliwkową a śliwowicą nie ma
>zbyt dużej różnicy w smaku
Miedzy dowolnymi dwoma destylatami sliwkowymi jest ogromna roznica w
smaku!
Na dzendobry - rakija jest fermentowana w cieple czyli szybko, nasza
sliwiwica w chlodzie i powoli - zmienia to ilosc zwiazkow cyjanowych
ktore przenikaja z pestek do brzeczki. W efekcie nasza sliwowica miewa
bardziej pestkowy posmak - i leb bardziej po niej boli.
--
Darek
saczacy wlasnie bielska dwunastoletnia i siedemdziesiecioprocentowa...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2005-08-15 00:42:55
Temat: Re: Śliwowica domowej roboty - jak?Duzy Mis wrote:
>>niechaj będzie nalewka. Znasz dobry przepis? A może ktoś inny poratuje
>
>
> 1 kg dojrzałych węgierek (najlepiej takich co same juz zaczeły pękać)
> 1 kg cukru
> 1 l spirytusu
> 0,75 l wódki czystej
ROTFL
To nie bedzie sliwowica, a podrobka sliwowicy. Podrzedna zreszta.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2005-08-15 17:03:56
Temat: Re: Śliwowica domowej roboty - jak?
> ROTFL
>
> To nie bedzie sliwowica, a podrobka sliwowicy. Podrzedna zreszta.
Moze najpierw czytaj ze zrozumieniem a pózniej komentuj. Proponuje serie
cwiczen z czytania.
Stwierdzono wyzej, ze w domu da sie wyprodukowac sliwowice posiadajac
jedynie aparature do destylacji. W zwiazku z czym Ziutek poprosil o przepis
na nalewke. I to co nazywasz "podrzedna zreszta swliwowica" nigdy nie
aspirowalo do miana SLIWOWICY bo jest pospolita nalewka na sliwkach
wegierkach.
Duzy Mis
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |