Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Słoiki z mięsem

Grupy

Szukaj w grupach

 

Słoiki z mięsem

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-08-29 11:08:20

Temat: Re: Odp: Słoiki z mięsem
Od: Ulka <u...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Robilas to kiedys w mikrofalówce? Jaką mocą i jak dlugo?

Zawsze jak robilam przetwory, to po prostu do kazdego sloiczka
nalewalam wrzatku i jak sobie troche postal, to wylewalam. W tym roku
wsadzilam do mikrofalowki 5 sloikow (tyle sie zmiescilo) i ustawilam
na max na 3 min. Srodkowy sloik pękł, pozostale ok. Nastepna paria
sloikow zmniejszona do 4(zeby nie dotykaly do siebie) przezyla w
calosci. Ten, ktory nie wytrzymal pewnie byl uszkodzony albo mu
zaszkodzil bezposredni kontakt z innymi :-)) .


--
25MB e-mail, 10MB WWW, PHP, Perl, SSI - WEB Pack - http://rubikon.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-08-29 11:47:58

Temat: Odp: Słoiki z mięsem
Od: "Magdalena Gierlotka" <M...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora


> No jak wyleca, to potem jak sie zacznie cisnienie obnizac, to wleca z
> powrotem (ew. wleci, co tam bedzie w polbizu). Nieszczelnosc ma to do
> siebie, ze dziala w obie strony.

Zakładam, że proces zasysania zacznie działać w chwili rozpoczęcia
sprężania. Nakrętka jest w zasadzie dość szczelną rzeczą, mającą taką
gumkowatą powłoczkę, która ma chyba istotne znaczenie przy zasysaniu.
Wydostawanie par następuje, bo ciśnienie jest dość duże w środku. Przy
stygnięciu ciśnienie z zewnątrz do środka nigdy nie będzie aż takie duże, bo
objętość otoczenia jest o wiele większa, więc pary (lub jakiekolwiek inne
cząsteczki) raczej nie bądą miały szans się dostać do środka. Tak to widzę:)

> Chyba, ze masz zamkniecia od sloikow
> zaopatrzone w demona maxwella.

Myślę, że demon nie będzie nam potrzebny:))

> Co do osiagniecia rownowagi pomiedzy parami w
> sloiku i nad nim, to jak niby zamierzasz wplynac na cisnienie
atmosferyczne?

A czemu mam wpływac na ciśnienie atmosferyczne?

Magda



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-08-29 14:02:39

Temat: Odp: Słoiki z mięsem
Od: "Magdalena Gierlotka" <M...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dziekuję za wszystkie rady i porady. Za chwilę idę do domu i spróbuję
zwalczyc te słoiki. W końcu to przecież nie może być takie trudne, skoro
miliony przede mną to robiły.:)
To tylko fizyka
Pozdrawiam
Magda


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-08-29 14:22:09

Temat: Re: Odp: Słoiki z mięsem
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Magdalena Gierlotka wrote:
>
> Dziekuję za wszystkie rady i porady. Za chwilę idę do domu i spróbuję
> zwalczyc te słoiki. W końcu to przecież nie może być takie trudne, skoro
> miliony przede mną to robiły.:)
> To tylko fizyka
> Pozdrawiam
> Magda


Wiele ludzi otrulo sie tez jadem kielbasianym, o ktorym tu nikt o dziwo
nie wspomina. Jesli sie nie wie, co sie robi przy zaprawianiu miesa,
mozna latwo otrzymac taki jad, ktory zabija dosc szybko. Jesli juz musi
sie zaprawiac mieso (po co, nie mozna kupic w puszkach?), to najlepiej w
sloikach z gumami, tzw. wekach (Weck ma nawet ladna strone w internecie,
gdzie po angielsku i niemiecku mozna przeczytac wszystkie szczegoly na
temat zapraw.). Gdy sloje z gumami, ktore maja wystajace pipki, sa
prawidlowo uszczelnione, te gumowe pipki beda skierowane w dol. Latwo
wiec sprawdzic, czy sloj trzyma. Sloje wyparza sie przed uzyciem, zeby
zabic bakterie (mozna w mikrofali, maszynie do mycia naczyn czy goracym
piecu). Miedzy pokrywka a zawartoscia sloja nie powinno byc wiecej niz 3
cm powietrza.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-08-29 17:20:29

Temat: Re: Słoiki z mięsem
Od: b...@i...org (Boruta - The Prince of Polish Darkness) szukaj wiadomości tego autora


>
>Zrobię tak:
>1. Kupie nowe sloiki i nakrętki (te, co mam są od teściowej... nie to, żebym
>miała coś do mojej teściowej, ale nowe te nakrętki nie są...:))
>2. Wyparzę (jak dlugo? W wodzie, czy np można w microfali?).
>Co o tym sądzisz?
>Magda
>
>
>
>


Ja to bym raczej nie wkladal metalowych nakretek do mikrofali
(zakladam ze one sa metalowe).

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-08-30 05:46:46

Temat: Odp: Słoiki z mięsem
Od: "Magdalena Gierlotka" <M...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Ja to bym raczej nie wkladal metalowych nakretek do mikrofali
> (zakladam ze one sa metalowe).

No nie, no pokrywek nie włożyłam do mikrofali:))
Ale tak nawiasem mówiąc, moja teściowa nabyła ostatnio metalowe miseczki,
które nadają sie do mikrofali:)
Magda



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-08-30 05:53:56

Temat: Odp: Odp: Słoiki z mięsem
Od: "Magdalena Gierlotka" <M...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dziękuję za wczorajsze porady. Jednak nie ma to jak nowa zakrętka:))

> Wiele ludzi otrulo sie tez jadem kielbasianym, o ktorym tu nikt o dziwo
> nie wspomina.

Nie strasz mnie! Słoiki wstępnie zassały. Mam nadzieję, że będzie OK.
Ostatecznie, wracam 24, jak się 25.09 nie odezw, to znaczy, że jednak należy
mięsko tylko w wekach przechowywać:))


> Jesli sie nie wie, co sie robi przy zaprawianiu miesa,
> mozna latwo otrzymac taki jad, ktory zabija dosc szybko. Jesli juz musi
> sie zaprawiac mieso (po co, nie mozna kupic w puszkach?), to najlepiej w
> sloikach z gumami, tzw. wekach (Weck ma nawet ladna strone w internecie,
> gdzie po angielsku i niemiecku mozna przeczytac wszystkie szczegoly na
> temat zapraw.). Gdy sloje z gumami, ktore maja wystajace pipki, sa
> prawidlowo uszczelnione, te gumowe pipki beda skierowane w dol. Latwo
> wiec sprawdzic, czy sloj trzyma. Sloje wyparza sie przed uzyciem, zeby
> zabic bakterie (mozna w mikrofali, maszynie do mycia naczyn czy goracym
> piecu). Miedzy pokrywka a zawartoscia sloja nie powinno byc wiecej niz 3
> cm powietrza.

No, u mnie to jest znacznie więcej niż połowa, ale moja teściowa robi w ten
sposób słoiki od zawsze (co roku jeżdżą z teściem pod namiot) i jest OK. W
ubiegłym roku ona nam zrobiła i było niezłe... No zobaczymy.
Czy jest jakiś prosty test, aby się przekonać, czy wytworzył się jad
kiełbasiany? Czy czuć go w smaku, czy widać??

Pozdrawiam
Magdalena Gierlotka



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

The best adult site, no doubt 4135
Godzina 01.05 - zjem coś i idę spać
Jak się robi racuchy?
nowe szaty KSI
Przepis na zakalec

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »