Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.supermedia.pl!news.nask.pl!orion.cst.tpsa.pl!news.tpnet.
pl!not-for-mail
From: "Magdalena Gierlotka" <M...@c...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <cFIq5.3123$IK4.83227@news.tpnet.pl>
<3oPq5.4899$IK4.121835@news.tpnet.pl> <3...@w...net>
Subject: Odp: Odp: Słoiki z mięsem
Lines: 33
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6700
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6700
Message-ID: <Uj1r5.7105$IK4.174587@news.tpnet.pl>
Date: Wed, 30 Aug 2000 05:53:56 GMT
NNTP-Posting-Host: 195.116.193.35
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 967614836 195.116.193.35 (Wed, 30 Aug 2000 07:53:56 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Wed, 30 Aug 2000 07:53:56 MET DST
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:33099
Ukryj nagłówki
Dziękuję za wczorajsze porady. Jednak nie ma to jak nowa zakrętka:))
> Wiele ludzi otrulo sie tez jadem kielbasianym, o ktorym tu nikt o dziwo
> nie wspomina.
Nie strasz mnie! Słoiki wstępnie zassały. Mam nadzieję, że będzie OK.
Ostatecznie, wracam 24, jak się 25.09 nie odezw, to znaczy, że jednak należy
mięsko tylko w wekach przechowywać:))
> Jesli sie nie wie, co sie robi przy zaprawianiu miesa,
> mozna latwo otrzymac taki jad, ktory zabija dosc szybko. Jesli juz musi
> sie zaprawiac mieso (po co, nie mozna kupic w puszkach?), to najlepiej w
> sloikach z gumami, tzw. wekach (Weck ma nawet ladna strone w internecie,
> gdzie po angielsku i niemiecku mozna przeczytac wszystkie szczegoly na
> temat zapraw.). Gdy sloje z gumami, ktore maja wystajace pipki, sa
> prawidlowo uszczelnione, te gumowe pipki beda skierowane w dol. Latwo
> wiec sprawdzic, czy sloj trzyma. Sloje wyparza sie przed uzyciem, zeby
> zabic bakterie (mozna w mikrofali, maszynie do mycia naczyn czy goracym
> piecu). Miedzy pokrywka a zawartoscia sloja nie powinno byc wiecej niz 3
> cm powietrza.
No, u mnie to jest znacznie więcej niż połowa, ale moja teściowa robi w ten
sposób słoiki od zawsze (co roku jeżdżą z teściem pod namiot) i jest OK. W
ubiegłym roku ona nam zrobiła i było niezłe... No zobaczymy.
Czy jest jakiś prosty test, aby się przekonać, czy wytworzył się jad
kiełbasiany? Czy czuć go w smaku, czy widać??
Pozdrawiam
Magdalena Gierlotka
|