« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-06-11 15:12:05
Temat: Sól Julian cdPisałem już tutaj o soli Julian. Okazuje się -niedostępna. Mam jej kilogram
[zapasy dobrych ludzi] i ......pycha ! Niebo w gębie ! Szał!.I tak sobie
myślę. Czy nie ma w sprzedaży normalnej soli kopalnianej tylko jakaś sypka ,
gorzka jodowana , bez smaku i ochydnie gorzka ?! Potrawy przy kopalnianej
mają normalny smak , a nie gorzko-ochydny.Może jakieś inne rodzaje soli
jeszcze istnieją [bardziej "zjadliwe"] prócz tej tradycyjnej ?
Robol
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-06-11 15:35:59
Temat: Re: Sól Julian cdSJ <s...@T...pl> napisał(a):
> Pisałem już tutaj o soli Julian. Okazuje się -niedostępna. Mam jej kilogram
> [zapasy dobrych ludzi] i ......pycha ! Niebo w gębie ! Szał!.I tak sobie
> myślę. Czy nie ma w sprzedaży normalnej soli kopalnianej tylko jakaś sypka ,
> gorzka jodowana , bez smaku i ochydnie gorzka ?! Potrawy przy kopalnianej
> mają normalny smak , a nie gorzko-ochydny.Może jakieś inne rodzaje soli
> jeszcze istnieją [bardziej "zjadliwe"] prócz tej tradycyjnej ?
> Robol
>
Właśnie, gdzie sie podziała sól Juliana. Była super. Nie wiem, czy dobrze
pamiętam, ale chyba sól Juiana była z kopalni w Bochni. Dlaczego zniknęła.
Miała bardzo dużo mikroelementów. Sól kamienna z Kłodawy tak mi nie smakuje
jak tamta.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-06-11 15:58:42
Temat: Re[2]: Sól Julian cd
>>Czy nie ma w sprzedaży normalnej soli kopalnianej tylko jakaś sypka ,
>> gorzka jodowana , bez smaku i ochydnie gorzka ?! Potrawy przy kopalnianej
>> mają normalny smak , a nie gorzko-ochydny.Może jakieś inne rodzaje soli
>> jeszcze istnieją [bardziej "zjadliwe"] prócz tej tradycyjnej ?
>> Robol
>>
Tak, sól ortograficzna ;-)
> Nie wiem, czy dobrze
> pamiętam, ale chyba sól Juiana była z kopalni w Bochni. Dlaczego zniknęła.
Może dlatego, że się skończyła? W Bochni od 25 lat nie wydobywa się
soli. Wyprzedano zapasy i otwarto uzdrowisko.
MAK
--------------------
W polskim Internecie są setki milionów stron. My przekazujemy Tobie tylko najlepsze z
nich!
http://katalog.panoramainternetu.pl/
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-06-11 16:00:01
Temat: Re: Sól Julian cd
Użytkownik <j...@g...pl> napisał w wiadomości
news:e6hd8u$t3v$1@inews.gazeta.pl...
> SJ <s...@T...pl> napisał(a):
>
> > Pisałem już tutaj o soli Julian. Okazuje się -niedostępna. Mam jej
kilogram
> > [zapasy dobrych ludzi] i ......pycha ! Niebo w gębie ! Szał!.I tak sobie
> > myślę. Czy nie ma w sprzedaży normalnej soli kopalnianej tylko jakaś
sypka ,
> > gorzka jodowana , bez smaku i ochydnie gorzka ?! Potrawy przy
kopalnianej
> > mają normalny smak , a nie gorzko-ochydny.Może jakieś inne rodzaje soli
> > jeszcze istnieją [bardziej "zjadliwe"] prócz tej tradycyjnej ?
> > Robol
> >
> Właśnie, gdzie sie podziała sól Juliana. Była super. Nie wiem, czy dobrze
> pamiętam, ale chyba sól Juiana była z kopalni w Bochni. Dlaczego zniknęła.
> Miała bardzo dużo mikroelementów. Sól kamienna z Kłodawy tak mi nie
smakuje
> jak tamta.
Niestety ale już od lat niedostępna [kopalnia nie wydobywa]. Wyjaśniłem to
na grupach. Piszesz o Kłodawie? Można ją kupić w typowych sklepach ?
A na przykład we Wrocławiu ?
Robol
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-06-11 22:37:01
Temat: Re: Sól Julian cd
Użytkownik "SJ" <s...@T...pl> napisał w wiadomości
news:e6hbor$lc5$1@news.dialog.net.pl...
> mają normalny smak , a nie gorzko-ochydny.Może jakieś inne rodzaje soli
> jeszcze istnieją [bardziej "zjadliwe"] prócz tej tradycyjnej ?
Sól z Morza Irlandzkiego która zostaje na skórze, jak wyschniesz po
kąpieli:) A woda cieplutka:)
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-06-12 10:40:56
Temat: Re: Sól Julian cdSJ <s...@T...pl> napisał(a):
> Niestety ale już od lat niedostępna [kopalnia nie wydobywa]. Wyjaśniłem to
> na grupach. Piszesz o Kłodawie? Można ją kupić w typowych sklepach ?
> A na przykład we Wrocławiu ?
Jeśli za typowe uznasz Tesco na Długiej, to owszem. Tylko jest jeden myk, otóż
najbardziej widoczna jest sól jodowana, z antyzbrylaczem. Tej kłodawskiej już
trzeba poszukać, jest jakieś dwa przedziały dalej za tą normalną. I tam masz
do wyboru sól morską, kłodawską, panwiową z Ciechocinka...
Atunia
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-06-12 15:06:21
Temat: Re: Sól Julian cd
Użytkownik "Atunia " <a...@g...pl> napisał w wiadomości
news:e6jgbn$1bb$1@inews.gazeta.pl...
> SJ <s...@T...pl> napisał(a):
>
> > Niestety ale już od lat niedostępna [kopalnia nie wydobywa]. Wyjaśniłem
to
> > na grupach. Piszesz o Kłodawie? Można ją kupić w typowych sklepach ?
> > A na przykład we Wrocławiu ?
>
> Jeśli za typowe uznasz Tesco na Długiej, to owszem. Tylko jest jeden myk,
otóż
> najbardziej widoczna jest sól jodowana, z antyzbrylaczem. Tej kłodawskiej
już
> trzeba poszukać, jest jakieś dwa przedziały dalej za tą normalną. I tam
masz
> do wyboru sól morską, kłodawską, panwiową z Ciechocinka...
>
> Atunia
>
Serdeczne dzięki. Kłodawska to już wiem. A może jeszcze ktoś mi przybliży
temat soli morskiej i panwiowej z Ciechocinka - bom całkiem zielony w
temacie.
To jest sól jadalna? Jakie ma właściwości, smak ?
Robol
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-06-12 19:11:57
Temat: Re: Sól Julian cdSJ <s...@T...pl> napisał(a):
> Serdeczne dzięki. Kłodawska to już wiem. A może jeszcze ktoś mi przybliży
> temat soli morskiej i panwiowej z Ciechocinka - bom całkiem zielony w
> temacie.
> To jest sól jadalna? Jakie ma właściwości, smak ?
O morskiej się nie wypowiem z doświadczenia, ponoć zdrowsza i w wielu
przepisach radzą ją stosować. A ta ciechocińska to fajna, według mnie bardziej
chrupiąca a mniej kamienna od kamiennej. No i chyba nie czuję w niej
antyzbrylacza. Wadą jest to, że nie przełazi przez dziurki w solniczce,
przynajmniej w mojej.
Atunia
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-06-29 19:34:48
Temat: Re: Sól Julian cdAtunia <a...@g...pl> napisał(a):
> SJ <s...@T...pl> napisał(a):
>
> > Serdeczne dzięki. Kłodawska to już wiem. A może jeszcze ktoś mi przybliży
> > temat soli morskiej i panwiowej z Ciechocinka - bom całkiem zielony w
> > temacie.
> > To jest sól jadalna? Jakie ma właściwości, smak ?
>
> O morskiej się nie wypowiem z doświadczenia, ponoć zdrowsza i w wielu
> przepisach radzą ją stosować. A ta ciechocińska to fajna, według mnie
bardziej
> chrupiąca a mniej kamienna od kamiennej. No i chyba nie czuję w niej
> antyzbrylacza. Wadą jest to, że nie przełazi przez dziurki w solniczce,
> przynajmniej w mojej.
>
> Atunia
>
> Do takiej soli musisz mieć młynek i po kłopocie.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |