| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-01-15 09:36:57
Temat: Solaczki- czyli drożdźówki z serem na słonoNie wiem czy już było czy nie.Przepis znalazłam w książce KUCHNIA ZA TRZY GROSZE
Małgorzaty Caprari
Takie solaczki można zjeść na ciepło lub zimno. Przegryźć na obiad lub kolacje
albo w pracy na zimno. Polecam bo są bardzo dobre.
40 dag mąki
3 dag drożdży
3/4 szkl mleka
1 jajko
1/3 kostki masła
1 łyżeczka cukru
sól
mozna tez kminek jak kto lubi
15 dag sera feta- ja dałam 270 bo taką kupiłam paczke. Można zamiast fety dac
oscypka
1 łyżka śmietany
1 średnia cebula- ja dałam 3 małe
słodka papryka w proszku
Drożdże rozrobić z łyżką mleka, cukremi łyżką mąki. Postawić w ciepłym miejscu
do wyrośnięcia.Gdy podrosną dodać do mąki, włać roztopiony ciepły tłuszcz i
resztę mleka. Dobrze wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie, dobrze
wyrobić i uformować 8-12 okrągłych bułeczek.Ułożyć w większych odstępach na
natłuszczonej blaszce lub na papierze do pieczenia i chwile poczekać aż podrosną.
Fetę utrzeć z łyżką śmietany, dodać cebulę i ewentualnie kminek, doprawić
szczyptą papryki. Gdy bułeczki wyrosną, w każdej wycisnąć dołek np.za pomocą
szklanki i napełnić je masa serową. Posmarować bułeczki rozkłóconym jajkiem i
wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do zrumienienia.
pozdrawiam
bebekot
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-01-15 13:24:36
Temat: Re: Solaczki- czyli drożdźówki z serem na słono
Użytkownik "bebekot" <b...@v...pl> napisał w wiadomości
news:0c94.00000022.43ca17b9@newsgate.onet.pl...
> Nie wiem czy już było czy nie.Przepis znalazłam w książce KUCHNIA ZA TRZY
> GROSZE
> Małgorzaty Caprari
> Takie solaczki można zjeść na ciepło lub zimno. Przegryźć na obiad lub
> kolacje
> albo w pracy na zimno. Polecam bo są bardzo dobre.
brzmi fajnie - wyprobuje na pewno - dzieki za przepis:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |