Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Solaczki- czyli drożdźówki z serem na słono

Grupy

Szukaj w grupach

 

Solaczki- czyli drożdźówki z serem na słono

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 2


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-01-15 09:36:57

Temat: Solaczki- czyli drożdźówki z serem na słono
Od: "bebekot" <b...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

Nie wiem czy już było czy nie.Przepis znalazłam w książce KUCHNIA ZA TRZY GROSZE
Małgorzaty Caprari
Takie solaczki można zjeść na ciepło lub zimno. Przegryźć na obiad lub kolacje
albo w pracy na zimno. Polecam bo są bardzo dobre.

40 dag mąki
3 dag drożdży
3/4 szkl mleka
1 jajko
1/3 kostki masła
1 łyżeczka cukru
sól
mozna tez kminek jak kto lubi
15 dag sera feta- ja dałam 270 bo taką kupiłam paczke. Można zamiast fety dac
oscypka
1 łyżka śmietany
1 średnia cebula- ja dałam 3 małe
słodka papryka w proszku

Drożdże rozrobić z łyżką mleka, cukremi łyżką mąki. Postawić w ciepłym miejscu
do wyrośnięcia.Gdy podrosną dodać do mąki, włać roztopiony ciepły tłuszcz i
resztę mleka. Dobrze wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie, dobrze
wyrobić i uformować 8-12 okrągłych bułeczek.Ułożyć w większych odstępach na
natłuszczonej blaszce lub na papierze do pieczenia i chwile poczekać aż podrosną.
Fetę utrzeć z łyżką śmietany, dodać cebulę i ewentualnie kminek, doprawić
szczyptą papryki. Gdy bułeczki wyrosną, w każdej wycisnąć dołek np.za pomocą
szklanki i napełnić je masa serową. Posmarować bułeczki rozkłóconym jajkiem i
wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do zrumienienia.

pozdrawiam
bebekot

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-01-15 13:24:36

Temat: Re: Solaczki- czyli drożdźówki z serem na słono
Od: "siliana" <t...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "bebekot" <b...@v...pl> napisał w wiadomości
news:0c94.00000022.43ca17b9@newsgate.onet.pl...
> Nie wiem czy już było czy nie.Przepis znalazłam w książce KUCHNIA ZA TRZY
> GROSZE
> Małgorzaty Caprari
> Takie solaczki można zjeść na ciepło lub zimno. Przegryźć na obiad lub
> kolacje
> albo w pracy na zimno. Polecam bo są bardzo dobre.

brzmi fajnie - wyprobuje na pewno - dzieki za przepis:)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Krem waniliowy - pomóżcie mi przypomnieć
Losos jeszcze inaczej
jagodzianki czyli dobrodziejstwo posiadania zamrażarki
Tajemniczy kolor czosnkowej nalwewki
z czym podać spagetti?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »