Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sos do pieczonych kotletów mielonych

Grupy

Szukaj w grupach

 

Sos do pieczonych kotletów mielonych

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 17


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2006-05-24 10:32:49

Temat: Re: Sos do pieczonych kotletów mielonych
Od: Kinga 'Słowotok' <k...@b...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Klops. Pieczony jest klops, ale to jest taka większa porcja mięsa w foremce
> jak do ciasta :)
> Na temat nazewnictwa potraw z mięsa mielonego prowadzę ciągłe dyskusje z
> moim mężem, bo on twierdzi, że wszystko to są pulpety, tylko niektóre są
> smażone, a niektóre duszone w sosie ;)
>
A ponieważ nie miałam siły jednak zrobić pieczetów wczoraj, a rano przyspałam i
mięso poszło do zamrażarki, to dopytam o tego klopsa. - czy można upiec 1
klopsa, po prostu uformowanego w całość, normalnie, na folii, nie pakując go w
foremkę? Albo w foremce / naczyniu żaroodpornym, umoczonego w sosie?
Piecze się czasem z danej ilości mięsa wiele kotletów, a czasem jednego klopsa -
są jakieś różnice smakowe? Dla mnie pieczenie mięsa w kawałku ma sens wtedy,
kiedy się je nadziewa, nigdy specjalnie nie lubiłam pieczeni, wolę osobno
pokrojone kawałki mięsa. I czy da się go wtedy takimi pieczarkami w środku
nadziać (jak?). Jak to ma się trzymać w kupie? (czy da się zrolować, czy
rzeczywiście foremka i kładziemy jedną porcję mięsa, na to farsz, przykrywamy
drugą - nie rozwali się przy krojeniu?)- wykałaczki odpadają ze względu na
strukturę mielonego.
Jakoś dłużej się wtedy piecze, w mniejszej temperaturze?

pozdrawiam

K z klopsem w głowie
a obiad dzisiaj ze "stołówki"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2006-05-24 10:38:11

Temat: Re: Sos do pieczonych kotletów mielonych
Od: Kinga 'Słowotok' <k...@b...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Usmażone mielone ułuż w żaroodpornym naczyniu i zalej wszystko uprzednio
> zrobinym sosem (najlepiej jak sos przykryje mielone) piekarnik ustaw na 180
> stopni i wstaw naczynie do piekarnika na 15min (maks 20min) bardzo fajnie się
> góra sosu zapiecza , smakuje ekstra!!!
>
No nie jest to opcja dla mnie niestety - chciałam je upiec i w tym właśnie całą
trudność sprawy :)



--
pozdrawiam

K

"Odzyskamy tę figurkę. Nie wiem, jak i czy ją odzyskamy, ale odzyskamy tę
figurkę"
[Chłopaki nie płaczą]

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2006-05-24 10:50:42

Temat: Re: Sos do pieczonych kotletów mielonych
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"MK" <b...@w...pl> wrote in message news:e51cke$245$1@nemesis.news.tpi.pl...
>A jak się robi klopsiki?????

Robisz kulki z mięsa jak na mielone, tyle, że bez bułki i gotujesz w
bulionie i z tego bulionu robisz sos. Zapiekane - układasz kulki w
brytfannie zalewasz sosem i zapiekasz.
Jezli szukasz sposobów taniego wyżywienia rodziny proponuję :"cudowne
rozmnożenie", czyli marchew i groszek zielony (.świeże, mrożone, lub z
puszki) i żołądki (serca) drobiowe, duszone, podbite maką i śmietaną...
Smaczne i niedrogie. Można jeszcze gulasz z serc. Albo wymię w sosie
chrzanowym lub musztardowym (jak ozorek). Wymię ugotować do gotowości -
obrać, pokroić na plastry grubości około 1cm, powycinać kanały mleczne,
włożyć do sosu i poddusić w sosie. Podawać z ziemniakami...
Rosół ze skrzydełek lub łapek drobiowych - włoszczyzna i obrane z resztek
skóry i pazurów skrzydełka lub łapki ugotować, zasypać kaszą manną, pod
koniec dodać dużo koperku i pietruszki...
Smaczne i dostarcza glukozaminy i kolagenu, chroniących nasze stawy...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2006-05-24 11:35:13

Temat: Re: Sos do pieczonych kotletów mielonych
Od: Beata Mateuszczyk <b...@p...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Kinga 'Słowotok' wrote:



> A ponieważ nie miałam siły jednak zrobić pieczetów wczoraj, a rano
> przyspałam i mięso poszło do zamrażarki, to dopytam o tego klopsa. - czy
> można upiec 1 klopsa, po prostu uformowanego w całość, normalnie, na
> folii, nie pakując go w foremkę?


Można. Ja tak robię. Choć pewnie to czy się nie rozpadnie zależy od
konsystencji. Mnie się nie rozpada.



> Dla mnie pieczenie mięsa w kawałku
> ma sens wtedy, kiedy się je nadziewa, nigdy specjalnie nie lubiłam
> pieczeni, wolę osobno pokrojone kawałki mięsa. I czy da się go wtedy
> takimi pieczarkami w środku nadziać (jak?).


Da sie nadziać. Robię z mięsa placek w kształcie prostokąta. Kładę
nadzienie (pieczarki lub blanszowane warzywa). Zwijam trochę jak roladę.
Jak mi sie rozpada to po prostu zlepiam. Masa mięsna jest jak plastelina.

Pozdrawiam
Bea

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2006-05-24 11:39:32

Temat: Re: Sos do pieczonych kotletów mielonych
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Beata Mateuszczyk" <b...@p...gazeta.pl> wrote in message
news:e51gdi$ivh$1@inews.gazeta.pl...
> Kinga 'Słowotok' wrote:
>
>
>
>> A ponieważ nie miałam siły jednak zrobić pieczetów wczoraj, a rano
>> przyspałam i mięso poszło do zamrażarki, to dopytam o tego klopsa. - czy
>> można upiec 1 klopsa, po prostu uformowanego w całość, normalnie, na
>> folii, nie pakując go w foremkę?
>
>
> Można. Ja tak robię. Choć pewnie to czy się nie rozpadnie zależy od
> konsystencji. Mnie się nie rozpada.
>
>
>
>> Dla mnie pieczenie mięsa w kawałku ma sens wtedy, kiedy się je nadziewa,
>> nigdy specjalnie nie lubiłam pieczeni, wolę osobno pokrojone kawałki
>> mięsa. I czy da się go wtedy takimi pieczarkami w środku nadziać (jak?).
>
>
> Da sie nadziać. Robię z mięsa placek w kształcie prostokąta. Kładę
> nadzienie (pieczarki lub blanszowane warzywa). Zwijam trochę jak roladę.
> Jak mi sie rozpada to po prostu zlepiam. Masa mięsna jest jak plastelina.
>
> Pozdrawiam
> Bea

Nie szkodzi dodanie jajek do masy mięsnej...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2006-05-24 12:16:12

Temat: Re: Sos do pieczonych kotletów mielonych
Od: Beata Mateuszczyk <b...@p...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista wrote:

>>
>>
>> Da sie nadziać. Robię z mięsa placek w kształcie prostokąta. Kładę
>> nadzienie (pieczarki lub blanszowane warzywa). Zwijam trochę jak
>> roladę. Jak mi sie rozpada to po prostu zlepiam. Masa mięsna jest jak
>> plastelina.
>>
>> Pozdrawiam
>> Bea
>
>
> Nie szkodzi dodanie jajek do masy mięsnej...


Jajka oczywiście dodaję. Daję też bułkę i przyprawy.

Pozdrawiam
Bea

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2006-05-24 13:16:19

Temat: Re: Sos do pieczonych kotletów mielonych
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Beata Mateuszczyk" <b...@p...gazeta.pl> wrote in message
news:e51iqc$1g2$1@inews.gazeta.pl...

Można zwinąć przy pomocy folii alu i tak upiec, można zwinąć na
ściereczce...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

vinegret - nie zepsuje się?
Earn up to 1000 $ per month only for reading your Mails!!!!!!!!
SODA
Danie
Shoarma - jak to się robi? Macie jakieś pomysły?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »