Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Kinga 'Słowotok' <k...@b...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sos do pieczonych kotletów mielonych
Date: Wed, 24 May 2006 12:32:49 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 26
Message-ID: <e51coj$172$1@inews.gazeta.pl>
References: <e4voic$ilt$1@inews.gazeta.pl> <44740c73$1@news.home.net.pl>
NNTP-Posting-Host: pracuj.3.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1148466771 1250 217.153.174.230 (24 May 2006 10:32:51 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 24 May 2006 10:32:51 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-User: kinga.macyszyn
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:269362
Ukryj nagłówki
> Klops. Pieczony jest klops, ale to jest taka większa porcja mięsa w foremce
> jak do ciasta :)
> Na temat nazewnictwa potraw z mięsa mielonego prowadzę ciągłe dyskusje z
> moim mężem, bo on twierdzi, że wszystko to są pulpety, tylko niektóre są
> smażone, a niektóre duszone w sosie ;)
>
A ponieważ nie miałam siły jednak zrobić pieczetów wczoraj, a rano przyspałam i
mięso poszło do zamrażarki, to dopytam o tego klopsa. - czy można upiec 1
klopsa, po prostu uformowanego w całość, normalnie, na folii, nie pakując go w
foremkę? Albo w foremce / naczyniu żaroodpornym, umoczonego w sosie?
Piecze się czasem z danej ilości mięsa wiele kotletów, a czasem jednego klopsa -
są jakieś różnice smakowe? Dla mnie pieczenie mięsa w kawałku ma sens wtedy,
kiedy się je nadziewa, nigdy specjalnie nie lubiłam pieczeni, wolę osobno
pokrojone kawałki mięsa. I czy da się go wtedy takimi pieczarkami w środku
nadziać (jak?). Jak to ma się trzymać w kupie? (czy da się zrolować, czy
rzeczywiście foremka i kładziemy jedną porcję mięsa, na to farsz, przykrywamy
drugą - nie rozwali się przy krojeniu?)- wykałaczki odpadają ze względu na
strukturę mielonego.
Jakoś dłużej się wtedy piecze, w mniejszej temperaturze?
pozdrawiam
K z klopsem w głowie
a obiad dzisiaj ze "stołówki"
|