Data: 2006-05-24 11:35:13
Temat: Re: Sos do pieczonych kotletów mielonych
Od: Beata Mateuszczyk <b...@p...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kinga 'Słowotok' wrote:
> A ponieważ nie miałam siły jednak zrobić pieczetów wczoraj, a rano
> przyspałam i mięso poszło do zamrażarki, to dopytam o tego klopsa. - czy
> można upiec 1 klopsa, po prostu uformowanego w całość, normalnie, na
> folii, nie pakując go w foremkę?
Można. Ja tak robię. Choć pewnie to czy się nie rozpadnie zależy od
konsystencji. Mnie się nie rozpada.
> Dla mnie pieczenie mięsa w kawałku
> ma sens wtedy, kiedy się je nadziewa, nigdy specjalnie nie lubiłam
> pieczeni, wolę osobno pokrojone kawałki mięsa. I czy da się go wtedy
> takimi pieczarkami w środku nadziać (jak?).
Da sie nadziać. Robię z mięsa placek w kształcie prostokąta. Kładę
nadzienie (pieczarki lub blanszowane warzywa). Zwijam trochę jak roladę.
Jak mi sie rozpada to po prostu zlepiam. Masa mięsna jest jak plastelina.
Pozdrawiam
Bea
|