| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-02-28 14:01:48
Temat: Sos do soli ( na czuja )Skład - krewetki duże i małe ( odwłoki - obgotowane, skropione cytryną i
zmieszane z koperkiem odstawiamy na kilka godzin do lodówki, śmietana kwaśna
( lub jogurt jak kto woli ) dwa pojemniczki, tymianek, bazylia, koperek, sos
ostrygowy lub chiński sos ryby, pieprz ( czarny, mielony ), mąka do
zagęszczenia, odrobina białego wina wytrawnego ( ok. 100 ml), ok. 50 ml soku
z cytryny oliwa do smażenia
Robimy : na rozgrzaną oliwę wrzucamy krewetki, przesmażamy, dodajemy wina,
podduszamy, dodajemy sok z cytryny, podduszamy, oprószamy mąką, mieszamy,
dodajemy bulioniku i mieszamy tak aby nie było grudek mąki. następnie
mieszamy śmietanę z sosem z patelni, łączymy na patelni, dodajemy przyprawy
ziołowe oraz delikatni sos ostrygowy lub rybny, sól i pieprz do smaku.
Tak przygotowanym sosem możemy zalać solę - proponuję jednak wcześniej
wstawić samą rybę w naczyniu do piekarnika aby lekko się rozmroziła.
Po zalaniu tak przygotowane soli dusimy pod przykryciem 10 do 15 minut.
Najlepiej jeść same z niezdrowym świeżym pieczywem pszennym :))))
Smacznego
-----IZBA PRZYJEC PSS-----
OS3 - 28752610
pocieszyciel strapionych,
trapiciel ucieszonych
Member of Spammers Club
--------------------------------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |