Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ot-for-mail
From: "ostry" <o...@e...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Sos do soli ( na czuja )
Date: Mon, 28 Feb 2000 15:01:48 +0100
Organization: TORMAN
Lines: 30
Message-ID: <89dv6p$ng$1@flis.man.torun.pl>
NNTP-Posting-Host: 158.75.50.2
X-Trace: flis.man.torun.pl 951746585 752 158.75.50.2 (28 Feb 2000 14:03:05 GMT)
X-Complaints-To: a...@m...torun.pl
NNTP-Posting-Date: 28 Feb 2000 14:03:05 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.3155.0
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.3155.0
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:23834
Ukryj nagłówki
Skład - krewetki duże i małe ( odwłoki - obgotowane, skropione cytryną i
zmieszane z koperkiem odstawiamy na kilka godzin do lodówki, śmietana kwaśna
( lub jogurt jak kto woli ) dwa pojemniczki, tymianek, bazylia, koperek, sos
ostrygowy lub chiński sos ryby, pieprz ( czarny, mielony ), mąka do
zagęszczenia, odrobina białego wina wytrawnego ( ok. 100 ml), ok. 50 ml soku
z cytryny oliwa do smażenia
Robimy : na rozgrzaną oliwę wrzucamy krewetki, przesmażamy, dodajemy wina,
podduszamy, dodajemy sok z cytryny, podduszamy, oprószamy mąką, mieszamy,
dodajemy bulioniku i mieszamy tak aby nie było grudek mąki. następnie
mieszamy śmietanę z sosem z patelni, łączymy na patelni, dodajemy przyprawy
ziołowe oraz delikatni sos ostrygowy lub rybny, sól i pieprz do smaku.
Tak przygotowanym sosem możemy zalać solę - proponuję jednak wcześniej
wstawić samą rybę w naczyniu do piekarnika aby lekko się rozmroziła.
Po zalaniu tak przygotowane soli dusimy pod przykryciem 10 do 15 minut.
Najlepiej jeść same z niezdrowym świeżym pieczywem pszennym :))))
Smacznego
-----IZBA PRZYJEC PSS-----
OS3 - 28752610
pocieszyciel strapionych,
trapiciel ucieszonych
Member of Spammers Club
--------------------------------------
|