Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sos niebieski

Grupy

Szukaj w grupach

 

Sos niebieski

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-06-26 17:35:57

Temat: Sos niebieski
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Bardzo proszę o przepis na zimny sos (dip) niebieski z sera roquefort. A
może na ciepło też się robi? Jeżeli ktoś wie jak i do czego niech mnie
oświeci!

Agata Solon, naturalna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-06-26 18:52:45

Temat: Re: Sos niebieski
Od: "Kaliope" <k...@p...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9hah10$4rp$1@news.tpi.pl...
> Bardzo proszę o przepis na zimny sos (dip) niebieski z sera roquefort. A
> może na ciepło też się robi? Jeżeli ktoś wie jak i do czego niech mnie
> oświeci!
>
> Agata Solon, naturalna
>


Hejka;-))

Ja nie mam jakiegos specjalnego, super przepisu;-) Miksuje po prostu ser
plesniowy z jogurtem, dodaje troche soku z cytryny i pieprzu;-))) Do tego
micha warzywek i pelen odlot;-))))

Nie robilam sosu na cieplo, ale znalazlam na http://www.kuchnia.3miasto.pl
cos takiego:

"Sos roquefort ala Stas
wsypac pol kieliszka ziol: tymianek, rozmaryn, troche estragonu, mozna dodac
i mieszanki prowansalskiej;
domlec sporo zielonego pieprzu zalac wermuthem estra dry do pelna (najpierw
rozetrzec z mala iloscia wina bo nie nawilgnie!) niech stoi ze dwie godziny;
w malym garnku na bardzo wolnym ogniu roztopic roquefort i jeszcze jakis
inny, lagodniejszy ser plesniowy;
rozcienczyc wermuthem z ziolami maczac w tym: warzywka; From: Stanislaw
Semczuk <s...@a...com.pl>"

Moze zaeksperymentujesz;-)))) Ja nie moge, bo mam alergie i lekarz zabronil
mi jesc i pic same pyszne rzeczy m.in. sery plesniowe, cytrusy i wino
czerwone:(((



Pozdrawiam serdecznie,

Kaliope


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-26 20:46:06

Temat: Re: Sos niebieski
Od: "Ewa" <n...@p...com> szukaj wiadomości tego autora

Czesc !
Te wszystkie "niebieskie" sosy (tzn. sery na ktorych powstaja) maja dosyc
intensyxwny smak. Zasada wiec polega na tym, zeby smak "razciagnac"
("delayer" jak mowia Francuzi). Wiec, do dipow, ser rozcierzasz z jogurtem ;
do sosow goracych rozetrzec trzeba ze smatanka (i na makaron !). Potem
dodajesz co lubisz, najczesciej rozmaite ziola, byle nie za mocne + sol +
pieprz + ew. tabasco + wszystko co szczypie.... To tego, dla kontrastu, w
miare lagodne wino (w P., moim zdaniem, jakikolwiek dobry wermut tez moze
przejsc !)

--
Niesz !
Agata Solon <a...@p...onet.pl> a écrit dans le message :
9hah10$4rp$...@n...tpi.pl...
> Bardzo proszę o przepis na zimny sos (dip) niebieski z sera roquefort. A
> może na ciepło też się robi? Jeżeli ktoś wie jak i do czego niech mnie
> oświeci!
>
> Agata Solon, naturalna
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-27 07:00:55

Temat: Re: Sos niebieski
Od: "Paul" <p...@p...ch> szukaj wiadomości tego autora

> To tego, dla kontrastu, w
> miare lagodne wino (w P., moim zdaniem, jakikolwiek dobry wermut tez moze
> przejsc !)

Jak babcie w trybcie w czerwonych ponczoszkach.....
Ewa!!!!! wermut do jedzenia???????????

przerazony Paul...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-27 11:40:21

Temat: Re: Sos niebieski
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Duża buźka dla wszystkich! Będę się wkrótce oddawać rozkoszom na niebiesko,
zimnym i ciepłym. W pewnej knajpce podali właśnie taki zimny dip do
miniaturowych frykadelków z drobiu, było super.

Agata Solon, naturalna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-27 17:12:02

Temat: Re: Sos niebieski
Od: b...@d...com.pl (Herbatka) szukaj wiadomości tego autora


----- Original Message -----
From: Paul <p...@p...ch>
To: <p...@n...pl>
Sent: Wednesday, June 27, 2001 9:00 AM
Subject: Re: Sos niebieski


> > To tego, dla kontrastu, w
> > miare lagodne wino (w P., moim zdaniem, jakikolwiek dobry wermut tez
moze
> > przejsc !)
>
> Jak babcie w trybcie w czerwonych ponczoszkach.....
> Ewa!!!!! wermut do jedzenia???????????
>
> przerazony Paul...
To samo pomyslalam - zestaw raczej z tych "heavy" . Pzoa tym, pomijajac
ogolne zasady laczenia alkoholi i potraw, to po wermucie raczej trudno jest
rozpoznac jakikolwiek inny smak - ziola a przede wszystkim piolun glusza
reszte.
Herbatka

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-27 18:25:25

Temat: Re: Sos niebieski
Od: "Ewa" <n...@p...com> szukaj wiadomości tego autora

Przebaczcie !
Pawel, Herbatko no i cala Grupo !
Wczoraj bylo tu 35° C i wlasnie zaczela mi sie w tym momencie grypa (albo
angina)... ktora toczy sie swoim trybem, ale jest juz troche chlodniej.
Ania, mozesz potwierdzic ze jestem chora ?

--
Niesz !


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-27 19:52:37

Temat: Re: Sos niebieski
Od: b...@d...com.pl (Herbatka) szukaj wiadomości tego autora


----- Original Message -----
From: Ewa <n...@p...com>
To: <p...@n...pl>
Sent: Wednesday, June 27, 2001 8:25 PM
Subject: Re: Sos niebieski


> Przebaczcie !
> Pawel, Herbatko no i cala Grupo !
> Wczoraj bylo tu 35° C i wlasnie zaczela mi sie w tym momencie grypa (albo
> angina)... ktora toczy sie swoim trybem, ale jest juz troche chlodniej.
> Ania, mozesz potwierdzic ze jestem chora ?
>
> --
> Niesz !
E tam, nie ma za co przepraszac, ale wiesz ta grupa jest strasznie
zachowawcza i rygorystyczna a nietore rzeczy traktuje jako osobista zniewage
;-))))P
Herbatka

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-27 20:06:50

Temat: Re: Sos niebieski
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Herbatka <b...@d...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:019b01c0ff42$48a262e0$0200a8c0@BeataMoryl...
> > Przebaczcie !
> > Pawel, Herbatko no i cala Grupo !
> > Wczoraj bylo tu 35° C [...]
> E tam, nie ma za co przepraszac, ale wiesz ta grupa jest strasznie
> zachowawcza i rygorystyczna a nietore rzeczy traktuje jako osobista
zniewage
> ;-))))P
Czyżbym cos przegapił?
pozdr. Jerzy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-27 20:14:09

Temat: Re: Sos niebieski
Od: b...@d...com.pl (Herbatka) szukaj wiadomości tego autora


----- Original Message -----
From: Jerzy <0...@m...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Wednesday, June 27, 2001 10:06 PM
Subject: Re: Sos niebieski


> Czyżbym cos przegapił?
> pozdr. Jerzy
serowy sos niebieski z wermutem w charakterze tzw. popitki ;-)
Herbatka

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

nadzienie do nalesnikow
Chlodnik wisniowy
Kołobrzeg
Re: Odp: Spotkanie w Gdansku (bylo: do Wladka Losia)
pesto&rokpol

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »