Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sos pomidorowy do pizzy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Sos pomidorowy do pizzy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-03-19 09:54:28

Temat: Sos pomidorowy do pizzy
Od: "Kinga Macyszyn" <k...@b...box43.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wiem, że to banalnie proste, ale czy ktoś mi powie, jak to samemu zrobić?

--
Pozdrawiam

K

"Just one year of love
is better a lifetime alone" [Freddie Mercury]


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-03-19 10:09:47

Temat: Re: Sos pomidorowy do pizzy
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Kinga Macyszyn napisał:
> Wiem, że to banalnie proste, ale czy ktoś mi powie, jak to samemu zrobić?
>
Ja ostatnio zaeksperymentowalam i wiem ze bede juz zawsze taki robic.
5 lyzeczek przecieru pomidorowego ale nie pudliszki bo on jest zbyt
twardy i zbyt slodki, w ogole go nie lubie. Do tego 3 wcisniete zabki
czosnku, i pol cebuli pokrojonej w drobniutenka kosteczke. Sol do smaku,
oregano, bazylia i na czubku noza pieprz kajeński. To na godzinke do
lodowki co by sie przegryzlo. Dla mnie bomba, pysznie sie koponowalo ze
skladnikami mojej pizzy a byly to pieczarki, piers kurza, ser oraz
papryka konserwowa :-)


--
------------------------------
walkie! - GG: 411958
w...@w...net.pl
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-19 10:13:16

Temat: Re: Sos pomidorowy do pizzy
Od: "Kinga Macyszyn" <k...@b...box43.pl> szukaj wiadomości tego autora



> Ja ostatnio zaeksperymentowalam i wiem ze bede juz zawsze taki robic.
> 5 lyzeczek przecieru pomidorowego ale nie pudliszki bo on jest zbyt
> twardy i zbyt slodki, w ogole go nie lubie. Do tego 3 wcisniete zabki
> czosnku, i pol cebuli pokrojonej w drobniutenka kosteczke. Sol do smaku,
> oregano, bazylia i na czubku noza pieprz kajeński. To na godzinke do
> lodowki co by sie przegryzlo. Dla mnie bomba, pysznie sie koponowalo ze
> skladnikami mojej pizzy a byly to pieczarki, piers kurza, ser oraz
> papryka konserwowa :-)

Dzięki, ale ja właśnie taki z prawdziwych pomidorów przepis chciałam, taki
pracochłonny, bo jadłam pizzę z sosem i z przecieru i z pomidorków i
naprawdę czuć różnicę.

Może ktoś pomóc?

K


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-19 10:24:40

Temat: Re: Sos pomidorowy do pizzy
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Kinga Macyszyn napisał:

> Dzięki, ale ja właśnie taki z prawdziwych pomidorów przepis chciałam, taki
> pracochłonny, bo jadłam pizzę z sosem i z przecieru i z pomidorków i
> naprawdę czuć różnicę.
>
> Może ktoś pomóc?
>
> K
W sezonie pomidorowym robie z pomidorow. Teraz niestety pomidory nie sa
pomidorowe. A robie go tak samo tylko kroje w drobna kosteczke pomidory,
obrane wczesniej ze skorki.
Jasne ze czuc roznice - przecier to nie p[omidor...




--
------------------------------
walkie! - GG: 411958
w...@w...net.pl
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-19 10:35:32

Temat: Re: Sos pomidorowy do pizzy
Od: "Kinga Macyszyn" <k...@b...box43.pl> szukaj wiadomości tego autora


> W sezonie pomidorowym robie z pomidorow. Teraz niestety pomidory nie sa
> pomidorowe. A robie go tak samo tylko kroje w drobna kosteczke pomidory,
> obrane wczesniej ze skorki.
> Jasne ze czuc roznice - przecier to nie p[omidor...

No tak
ale powiedz laikowi:
- czy obierasz pomidory ze skórki (ja raczej tak)
- ile je dusisz
- od razu dodajesz czosnek i cebulkę, a jak nie, to w jakiej fazie
- na ile potem zostawiasz sos, żeby "doszedł"

Ja tylko tyle wiem o sosach, co beszamela czasem zrobię i że się nie może
zabulgotać :)


--
Pozdrawiam

K

"Just one year of love
is better a lifetime alone" [Freddie Mercury]


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-19 12:03:46

Temat: Re: Sos pomidorowy do pizzy
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Kinga Macyszyn napisał:

> No tak
> ale powiedz laikowi:
> - czy obierasz pomidory ze skórki (ja raczej tak)
> - ile je dusisz
> - od razu dodajesz czosnek i cebulkę, a jak nie, to w jakiej fazie
> - na ile potem zostawiasz sos, żeby "doszedł"
>
> Ja tylko tyle wiem o sosach, co beszamela czasem zrobię i że się nie może
> zabulgotać :)
>
Pomidory obieram ze skorki.
Nie dusze w cale, kroje bardzo bardzo drobno tak ze w sumie mam juz
packe, wkladam pizze do pieca wiec to juz starczy pomidorkom, ale
odstawiam na godzinke dwie do lodowki juz ten sosik co by soba wszystkie
skladnili przeszly. acha cebulke, czosnek, i przyprawy dodaje od razy
musi sie 'przegryzc' naprawde polecam. Teraz jak chcesz pomidorowy z
pomidorow to radze wykorzystanie pomidorow z puszki, raz ze taniej a dwa
ze naprawde smaczniej.





--
------------------------------
walkie! - GG: 411958
w...@w...net.pl
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-19 12:07:43

Temat: Re: Sos pomidorowy do pizzy
Od: "Kinga Macyszyn" <k...@b...box43.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Pomidory obieram ze skorki.
> Nie dusze w cale, kroje bardzo bardzo drobno tak ze w sumie mam juz
> packe, wkladam pizze do pieca wiec to juz starczy pomidorkom, ale
> odstawiam na godzinke dwie do lodowki juz ten sosik co by soba wszystkie
> skladnili przeszly. acha cebulke, czosnek, i przyprawy dodaje od razy
> musi sie 'przegryzc' naprawde polecam. Teraz jak chcesz pomidorowy z
> pomidorow to radze wykorzystanie pomidorow z puszki, raz ze taniej a dwa
> ze naprawde smaczniej.

Bardzo dziękuję :)

K


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-19 12:11:14

Temat: Re: Sos pomidorowy do pizzy
Od: "Goha" <g...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Wiem, że to banalnie proste, ale czy ktoś mi powie, jak to samemu zrobić?
>
Ja ostatnio dostalam od kolezanki taki przepis, z tym, ze jeszcze go nie
wcielilam w zycie ( ale ona owszem ;o) )
sos pomidorowy:
4 lyzki oliwy z oliwek
1 lyzeczka soli
2 zabki czosnku
1 drobno posiekana cebula
75 ml bialego wina wytrawnego/ polwytrawnego
1 puszka pomidorow (850 ml) - w sezonie lepsze swieze ;o)
sol, pieprz
szczypta cukru
1 lyzeczka oregano
1 lyzeczka bazylii

Oliwe rozgrzac i poddusic na niej rozgnieciony i zmieszany z sola czosnek.
Dodac cebule i zeszklic ja.
Dodac wino i wylozyc pomidory.
Doprawic przyprawami i ziolami i gotowac az powstanie zawiesisty sos


z pozdrowieniami
Myszka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-19 14:01:21

Temat: Re: Sos pomidorowy do pizzy
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Kinga Macyszyn napisał:

> Bardzo dziękuję :)
>
> K
>
>

Nie ma za co :-)))

--
------------------------------
walkie! - GG: 411958
w...@w...net.pl
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-20 08:30:47

Temat: Re: Sos pomidorowy do pizzy
Od: "ostry" <o...@e...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Hej

Sosik taki oczywiście najlepszy z pomidorów świeżych, z braku moża użyć
całych w puszkach (już bez skórki)

Na masełku dusisz jedną dużą cebulę (drobno posztkowaną, może być
podpieczona w piekarniku), po 20 minutach ( mały ogień) dodajemy kilka
ząbków czosnku drobniutko posiekanych. Po kolejnych 10 minutach wrzucamy
pomidory pokrojone w kostkę, jedna papryczkę czerwoną - sładką (bez
skóry-można podpiec w piekarniku, pokrojona w kosteczkę) i dusimy tak długo
az się całkowicie "rozpuszczą"- ewentualnie jak nam się spieszy można po
jakiejś godzinie duszenia zmiksować sos. Do smaku przyprawiamy bazylią,
solą, pieprzem ( najlepiej cayenne do doadania sotrości i czarny, świezo
mielony do dodania aromatu).

No i to wszystko.


--
ostry


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

40 ząbków - relacja
Brokuly - nielubiane warzywo?
Co zabrac ???
surówka z białej kapusty
chleb essenski

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »