| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-03-18 23:20:19
Temat: surówka z białej kapustyPoszukujemy przepisu na surówkę z białej kapusty. taka zwyczajną, barową.
Robimy w kuchni różne cuda, ale zwykłej surówki z białej nie możemy
opanować. Nasza kapusta jest twarda i taka jakaś "surowa". Pomocy.
Ala i Romek
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-03-19 09:20:06
Temat: Re: surówka z białej kapustyUżytkownik Roman Rumpel napisał:
> Poszukujemy przepisu na surówkę z białej kapusty. taka zwyczajną, barową.
> Robimy w kuchni różne cuda, ale zwykłej surówki z białej nie możemy
> opanować. Nasza kapusta jest twarda i taka jakaś "surowa". Pomocy.
> Ala i Romek
>
>
>
Ja sparzam kapuste wrzatkiem. Potem ja sole, wyciskam kilka kropel soku
z cytryny, troche oliwy i ugniatam reka, najlepiej kostkami bo ma
chrupac pod rekami :-) taka zmacerowana kapustka juz jest miekka,
dodajesz marchewke, jablko, sol pieprz i gotowe.
--
------------------------------
walkie! - GG: 411958
w...@w...net.pl
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-19 10:08:35
Temat: Re: surówka z białej kapusty
Użytkownik "Roman Rumpel" <r...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:b589hi$d9j$1@inews.gazeta.pl...
> Poszukujemy przepisu na surówkę z białej kapusty. taka zwyczajną, barową.
> Robimy w kuchni różne cuda, ale zwykłej surówki z białej nie możemy
> opanować. Nasza kapusta jest twarda i taka jakaś "surowa". Pomocy.
> Ala i Romek
Kapuste obrac, oplukac, poszatkowac, osolic i pozostawic na 10 minut. Dodac
poszatkowana cebule, marchewke. Przyprawic do smku pieprzem, sokiem z
cytryny, wymieszac z olejem.
Kapuste obrac, oplukac, poszatkowac, osolic i pozostawic na 10 min. Dodac
przyprawy... wedle uznania, ja osobiscie dodaje oregano, ziola
prowensalskie, oczywiscie pieprz. Pozniej wymieszac to z olejem (ale nie
duzo) i octem winnym.
Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-19 21:51:23
Temat: Re: surówka z białej kapusty
Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:3E783646.9000004@wroclaw.net.pl...
> Ja sparzam kapuste wrzatkiem. Potem ja sole, wyciskam kilka kropel soku
> z cytryny, troche oliwy i ugniatam reka, najlepiej kostkami bo ma
> chrupac pod rekami :-) taka zmacerowana kapustka juz jest miekka,
> dodajesz marchewke, jablko, sol pieprz i gotowe.
nie zebym sie czepiala slowek, ale nieco mnie to zastanowilo... surowka z
parzonej kapusty?
zawsze mi mowili ze np parzony por to juz salatka, tak samo jak i kapusta i
kazde inne warzywo..
poprawcie jesli sie myle, ale tak mnie uczono
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-19 22:04:46
Temat: Re: surówka z białej kapusty
Użytkownik "Aleksandra" <m...@b...gnet.pl> napisał w wiadomości
news:b59ffn$ml6$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Kapuste obrac, oplukac, poszatkowac, osolic i pozostawic na 10 minut.
Dodac
> poszatkowana cebule, marchewke. Przyprawic do smku pieprzem, sokiem z
> cytryny, wymieszac z olejem.
Ja zamiast cytryny dodaje odrobine musztardy, ale musi to byc _bardzo_ dobra
musztarda
eentualnie kapusta, marchewka, olej, moze byc troche jablka, sol, pieprz
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-19 22:27:27
Temat: Re: surówka z białej kapustyUżytkownik Marta Trzaska napisał:
> nie zebym sie czepiala slowek, ale nieco mnie to zastanowilo... surowka z
> parzonej kapusty?
> zawsze mi mowili ze np parzony por to juz salatka, tak samo jak i kapusta i
> kazde inne warzywo..
> poprawcie jesli sie myle, ale tak mnie uczono
>
> Marta
Surowka jest z surowych jarzyn, a salatka z gotowanych.
Wiec imo ciut zle slyszalas.
--
------------------------------
walkie! - GG: 411958
w...@w...net.pl
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-20 05:46:34
Temat: Re: surówka z białej kapusty
Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:3E78EECF.7040307@wroclaw.net.pl...
> > zawsze mi mowili ze np parzony por to juz salatka, tak samo jak i
kapusta i
> > kazde inne warzywo..
> > poprawcie jesli sie myle, ale tak mnie uczono
> Surowka jest z surowych jarzyn, a salatka z gotowanych.
> Wiec imo ciut zle slyszalas.
nie bylo sensu rozpisywania sie dalej, salatka moze byc tez z surowych,
jak napisalm wyzej juz_parzone_ warzywa to salatka, a nie _tylko parzone_
warzywa to salatka
wiec imho ciut zle zrozumialas co napisalm
moze ktos kto sie na tym zna lepiej, wyjasnic?
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-20 08:37:35
Temat: Re: surówka z białej kapusty> Kapuste obrac, oplukac, poszatkowac, osolic i pozostawic na 10 minut.
Dodac
> poszatkowana cebule, marchewke. Przyprawic do smku pieprzem, sokiem z
> cytryny, wymieszac z olejem.
I moim zdaniem jest to jedynie słuszny przepis na najlepszą surówkę.
Zaznaczyć trzeba, że poszatkować należy na bardzo cieniutkie paski (mój tata
robi to nożem, a nie szatkownicą)
--
ostry
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-20 10:28:27
Temat: Re: surówka z białej kapustyUżytkownik Marta Trzaska napisał:
> nie bylo sensu rozpisywania sie dalej, salatka moze byc tez z surowych,
> jak napisalm wyzej juz_parzone_ warzywa to salatka, a nie _tylko parzone_
> warzywa to salatka
> wiec imho ciut zle zrozumialas co napisalm
> moze ktos kto sie na tym zna lepiej, wyjasnic?
>
> Marta
>
>
sałatka ż III, CMs. ~tce; lm D. ~tek
?potrawa przyrządzana na zimno, z drobno pokrajanych warzyw ugotowanych
lub surowych, owoców, liści niektórych roślin, jaj, ryb itp
1. ?potrawa z surowych jarzyn lub owoców?
zrodło : PWN
--
------------------------------
walkie! - GG: 411958
w...@w...net.pl
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-20 13:34:31
Temat: Re: surówka z białej kapusty
Użytkownik "Aleksandra" <m...@b...gnet.pl> napisał w wiadomości
news:b59ffn$ml6$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Kapuste obrac, oplukac, poszatkowac, osolic i pozostawic na 10 minut.
Dodac
> poszatkowana cebule, marchewke. Przyprawic do smku pieprzem, sokiem z
> cytryny, wymieszac z olejem.
>
> Kapuste obrac, oplukac, poszatkowac, osolic i pozostawic na 10 min. Dodac
> przyprawy... wedle uznania, ja osobiscie dodaje oregano, ziola
> prowensalskie, oczywiscie pieprz. Pozniej wymieszac to z olejem (ale nie
> duzo) i octem winnym.
No i właśnie tu cos nie tak - zawsze moim zdaniem wychodzi mi
za twarda, za mało zmiękczona. Myślałem nad zaproponowanym sparzeniem,
ale to chyba nie to. Za grubo kroję? za mało ugniatam?
Czegoś nie wiem. A tak lubię..
Pozdrawiam Roman Rumpel
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |