Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sos pomidorowy ze smietana KOZACKI

Grupy

Szukaj w grupach

 

Sos pomidorowy ze smietana KOZACKI

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-02-07 11:30:33

Temat: Sos pomidorowy ze smietana KOZACKI
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Sos pomidorowy ze śmietaną KOZACKI (pod tą nazwą zamieszczam swoje własne
receptury lub /i technologie potraw.

Pomidory świeże lub ze słoika (całe)
Koncentrat pomidorowy grecki i polski (grecki jest słodki - polski
kwaśniejszy - do regulacji kwasności naturalnym wyrobem)
Papryka świeża lub komserwowa (kwaśna w oleju)
Śmietana ponad 30%
Przyprawy: papryka mielona, słodka i ostra, pieprz i gałka muszkatołowa w
orzeszku, imbir, sól.

Robimy wyciąg z papryki mielonej słodkiej z niewielkim dodatkiem ostrej,
czyli wsypujemy na patelnię na małym ogniu do smalcu (oleju) i mieszamy ,
pilnując, aby nie zbrązowiała (zgorzknieje), gdy kolor przejdzie do tłuszczu
dodajemy potrzebnę ilość przecieru lub koncentratu pomidorowego, szybko
mieszamy i zasmażamy pilnujac, aby się nie przypalił. Gdy jest podsmażony
dodajemy pomidory w cząstkach i lekko podduszamy. Następnie dodajemy
czerwoną paprykę świeżą lub ze słoika posiekaną w drobne kawałeczki -
dusimy, pod koniec dodajemy przyprawy w/g upodobania i śmietanę zagęszczona
łyżeczką (też w/g upodobania lub ilości sosu) mąki.




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

list gończy
owoce w occie - co z tym?
Barwnik spożywczy-pomocy
Sos śmietanowo-pomidorowy
Tortilla Kamis - ktoś widział?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »