| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-02-07 11:30:33
Temat: Sos pomidorowy ze smietana KOZACKISos pomidorowy ze śmietaną KOZACKI (pod tą nazwą zamieszczam swoje własne
receptury lub /i technologie potraw.
Pomidory świeże lub ze słoika (całe)
Koncentrat pomidorowy grecki i polski (grecki jest słodki - polski
kwaśniejszy - do regulacji kwasności naturalnym wyrobem)
Papryka świeża lub komserwowa (kwaśna w oleju)
Śmietana ponad 30%
Przyprawy: papryka mielona, słodka i ostra, pieprz i gałka muszkatołowa w
orzeszku, imbir, sól.
Robimy wyciąg z papryki mielonej słodkiej z niewielkim dodatkiem ostrej,
czyli wsypujemy na patelnię na małym ogniu do smalcu (oleju) i mieszamy ,
pilnując, aby nie zbrązowiała (zgorzknieje), gdy kolor przejdzie do tłuszczu
dodajemy potrzebnę ilość przecieru lub koncentratu pomidorowego, szybko
mieszamy i zasmażamy pilnujac, aby się nie przypalił. Gdy jest podsmażony
dodajemy pomidory w cząstkach i lekko podduszamy. Następnie dodajemy
czerwoną paprykę świeżą lub ze słoika posiekaną w drobne kawałeczki -
dusimy, pod koniec dodajemy przyprawy w/g upodobania i śmietanę zagęszczona
łyżeczką (też w/g upodobania lub ilości sosu) mąki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |