Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sos slodko-kwasny

Grupy

Szukaj w grupach

 

Sos slodko-kwasny

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-04-06 09:12:56

Temat: Re: Sos slodko-kwasny
Od: sadyl <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



Antoni Goldstein wrote:
>

> > Niektóre przepisy podają liczi.
>
> li-co? ;-)
>

Coś między pomarańczą a granatem
smakowo takie sobie

sadyl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-04-06 10:04:27

Temat: Re: Sos slodko-kwasny
Od: Aneta Baran <b...@c...cern.ch> szukaj wiadomości tego autora

Antoni Goldstein <a...@z...mimuw.edu.pl> wrote:
>> Może być. Cebuli nie żałuj, kawalerze de l'Oignon :-)
> Nie omieszkam. ;-)
Albo szalotek. Ostatnio przepadam za szalotkami, mniam :-)

> li-co? ;-)
Liczi, takie chińskie smaczne owocki, u nas chyba tylko do dostania
w puszkach.

> Bo tak mi do smaku pasuje... Ach, Anetku, mam do Ciebie wielką prośbę:
> czy mogłabyś mi przywieźć troszkę prawdziwej musztardy Dijon? W Polsce
> wszystkie są dla mnie za mało ostre... ;->
Mogłabym, jasne. Gładką, czy a l'ancienne? Zresztą, kupię obie :-)

> Co prawda nie wiem, na ile ten, co go w sklepie widziałem, jest de cidre, a
> na ile perfumowanym spirytusowym, ale to się da zweryfikować.
Jasne. Ocet jabłkowy widziałam w polskich sklepach niezależnie, takoż
np. malinowy, który też lubię i używam do np, sałatki z wątróbek na
ciepło, pyszota :-)

[sambal oelek]
> Dzięki! ;-)
Dorzucić do paczki z musztardą? ;-)

Anetek
--
A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/
Anything is good and useful if it's made of chocolate.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-04-06 10:05:56

Temat: Re: Sos slodko-kwasny
Od: Aneta Baran <b...@c...cern.ch> szukaj wiadomości tego autora

sadyl <s...@p...onet.pl> wrote:
>> li-co? ;-)
> Coś między pomarańczą a granatem
> smakowo takie sobie
Oj, absolutnie nie. Liczi to owoce wielkości małych śliwek-węgierek,
pokryte czerwoną skorupką (tak, tak!), z białym miąższem i pestką podobną
w kształcie do pestek daktyli. Nic wspólnego z pomarańczą i granatem
nie mają, ani smakowo, ani na wygląd ;-)

Anetek
--
A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/
Anything is good and useful if it's made of chocolate.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-04-06 10:37:12

Temat: Re: Sos slodko-kwasny
Od: sadyl <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



Aneta Baran wrote:
Liczi to owoce wielkości małych śliwek-węgierek,
> pokryte czerwoną skorupką (tak, tak!), z białym miąższem i pestką podobną
> w kształcie do pestek daktyli. Nic wspólnego z pomarańczą i granatem
> nie mają, ani smakowo, ani na wygląd ;-)

Konsultowałem się z moim szczęściem, które lubi takie wynalazki - masz
świętą rację.
Coś mi się totalnie po***ło :))

A z nabyciem faktycznie kłopot - szczęście moje kupiło to kiedyś w Gdyni
w Klifie.
Ale tylko raz - później już nigdzie nie było.

sadyl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-04-06 11:43:26

Temat: Re: Sos slodko-kwasny
Od: "Bask" <J...@z...pl> szukaj wiadomości tego autora

W Zielonej Gorze w Mini-malu bardzo czesto.
Pozdrowienia
Bask
sadyl napisał(a) w wiadomości: <3...@p...onet.pl>...
>
>
>Aneta Baran wrote:
>Liczi to owoce wielkości małych śliwek-węgierek,
>> pokryte czerwoną skorupką (tak, tak!), z białym miąższem i pestką podobną
>> w kształcie do pestek daktyli. Nic wspólnego z pomarańczą i granatem
>> nie mają, ani smakowo, ani na wygląd ;-)
>
>Konsultowałem się z moim szczęściem, które lubi takie wynalazki - masz
>świętą rację.
>Coś mi się totalnie po***ło :))
>
>A z nabyciem faktycznie kłopot - szczęście moje kupiło to kiedyś w Gdyni
>w Klifie.
>Ale tylko raz - później już nigdzie nie było.
>
>sadyl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-04-06 13:38:38

Temat: Re: Sos slodko-kwasny
Od: Antoni Goldstein <a...@z...mimuw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Slavek <s...@u...net> wstukal(a) pracowicie:
>> Bo tak mi do smaku pasuje... Ach, Anetku, mam do Ciebie wielką prośbę:
>> czy mogłabyś mi przywieźć troszkę prawdziwej musztardy Dijon? W Polsce
>> wszystkie są dla mnie za mało ostre... ;->

> Dijon nie jest wcale taka ostra.
> Jesli chcesz zrobic "pieklo w gebie" to najlepiej sproszkowana gorczyce
> wymieszac z
> octem i odrobina oliwy szczypla soli.

Nie, ja po prostu chcę musztardę Dijon, którą jadłem i to jest właśnie ten
poziom smaku i ostrości, który lubię. Polskie są notorycznie za słabe. Ale
dzięki. ;-)

Antek Goldstein
--
___/___ : I HA! YOU WEAK! US STRONG! I
< 102 >======= I I
/o----d-----b---o\ : I I
\8oooooooooooo8/ : I___________________________________________________
__I

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-04-06 13:41:20

Temat: Re: Sos slodko-kwasny
Od: Antoni Goldstein <a...@z...mimuw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Aneta Baran <b...@c...cern.ch> wstukal(a) pracowicie:
>> li-co? ;-)
> Liczi, takie chińskie smaczne owocki, u nas chyba tylko do dostania
> w puszkach.

A. Ciekawa rzecz. A morele - wpadłem na to, bo przeczytałem na składzie
jakiegoś sosu... chyba w którejś pizzerii? Nie pamiętam...

>> Bo tak mi do smaku pasuje... Ach, Anetku, mam do Ciebie wielką prośbę:
>> czy mogłabyś mi przywieźć troszkę prawdziwej musztardy Dijon? W Polsce
>> wszystkie są dla mnie za mało ostre... ;->
> Mogłabym, jasne. Gładką, czy a l'ancienne? Zresztą, kupię obie :-)

Jej, dzięki wielkie. Masz u mnie kopę pierogów. ;-)

>> Co prawda nie wiem, na ile ten, co go w sklepie widziałem, jest de cidre, a
>> na ile perfumowanym spirytusowym, ale to się da zweryfikować.
> Jasne. Ocet jabłkowy widziałam w polskich sklepach niezależnie, takoż
> np. malinowy, który też lubię i używam do np, sałatki z wątróbek na
> ciepło, pyszota :-)

Z watróbek na ciepło? Hmmm... z sałatkopodobnych z wątróbek znam jeno
pasztet po żydowsku...

> [sambal oelek]
>> Dzięki! ;-)
> Dorzucić do paczki z musztardą? ;-)

Kusisz... ;-))

Antek Goldstein
--
___/___ : I - Nic, tylko seks i zbrodnia, co? I
< 102 >======= I - Nie będzie pani zawiedziona! I
/o----d-----b---o\ : I I
\8oooooooooooo8/ : I___________________________________________________
__I

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-04-06 13:48:09

Temat: Re: Sos slodko-kwasny
Od: Slavek <s...@u...net> szukaj wiadomości tego autora

Antoni Goldstein wrote:

> Bo tak mi do smaku pasuje... Ach, Anetku, mam do Ciebie wielką prośbę:
> czy mogłabyś mi przywieźć troszkę prawdziwej musztardy Dijon? W Polsce
> wszystkie są dla mnie za mało ostre... ;->

Dijon nie jest wcale taka ostra.
Jesli chcesz zrobic "pieklo w gebie" to najlepiej sproszkowana gorczyce wymieszac z
octem i odrobina oliwy szczypla soli.
Na zachodzie jest taka angielska w proszku jesli dobrze pamietam firmy "Colman".
Jesli i to zamalo to tylko japonskie "wasabi" (to do "sushi").

pozdrawiam,

Slav


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-04-06 19:00:30

Temat: Re: Sos slodko-kwasny
Od: Slavek <s...@u...net> szukaj wiadomości tego autora

Antoni Goldstein wrote:

> Z watróbek na ciepło? Hmmm... z sałatkopodobnych z wątróbek znam jeno
> pasztet po żydowsku...
>
> > [sambal oelek]
> >> Dzięki! ;-)
> > Dorzucić do paczki z musztardą? ;-)
>
> Kusisz... ;-))
>
> Antek Goldstein

No to zapodawaj ten przepis.

pozdrawiam,

Slav



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-04-06 22:21:50

Temat: Re: Sos slodko-kwasny
Od: Aneta Baran <b...@c...cern.ch> szukaj wiadomości tego autora

sadyl <s...@p...onet.pl> wrote:
> Konsultowałem się z moim szczęściem, które lubi takie wynalazki - masz
> świętą rację.
> Coś mi się totalnie po***ło :))
Nawet wiem, z czym, ale nie pamiętam, jak się toto nazywa :-) Muszę
w sklepie sprawdzić.

> A z nabyciem faktycznie kłopot - szczęście moje kupiło to kiedyś w Gdyni
> w Klifie.
W puszkach powinny być, po tych różnych carrefourach i innych billach.
Świeże są zabawne, zwłaszcza przy obieraniu ze skorupek. Zaskoczenie
pełne, człowiek oczekuje podświadomie czegoś w rodzaju orzeszka ziemnego,
a tam słodki biały miąższ :-)

Anetek
--
A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/
Anything is good and useful if it's made of chocolate.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Test
nowa strona !!!!
cykoria
"mikro" na poziomie oczu?
Tefal Optimal - tylko do gazu ?!?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »