| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-04-03 23:37:32
Temat: cykoriaKiedyś na tej liście Ktoś zamieścił przepis na cykorię zapiekaną z szynką i
za skarby swiata nie mogę go odnaleźć, a obiecałam, że zrobię to danko
jutro... Pomocy.
Dziękuję z góry.
aniaę
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-04-04 13:37:13
Temat: Re: cykoriaOn Mon, 03 Apr 2000 23:37:32 GMT, "Jan Slusarczyk"
<j...@g...pl> wrote:
>Kiedyś na tej liście Ktoś zamieścił przepis na cykorię zapiekaną z szynką i
>za skarby swiata nie mogę go odnaleźć, a obiecałam, że zrobię to danko
>jutro... Pomocy.
>Dziękuję z góry.
>aniaę
>
cytuje: (99-03-24 czy cos kolo tego)
Ja robię tak:
kupuję cykorię bladą, o zwiniętych główkach - koniecznie - taka jest
nnajsłodsza
Zewnetrzne listki wyrzucam
W zależności od nastroju lub sosu - albo kroję w poprzek co najmniej
na trzy,
albo urywam po kolei listek po listku. Najsłodsze są listki bliżej
środka, coraz
bledsze i bardziej chrupiące.
Do krojonej robię sosy na bazie majonezu, lub śmietany
Do rwanej sos typu vinegrete, z tym że dodaję dużo siekanej zielonej
pietruszki
a czasami, kiedy mam rozmaite co nieco w lodówce i rozrzutny nastrój
a więc puszka szparagów ni siekanych, kilka plasterków różnej wędliny,
ale
szlachetnej, cieniutko pokrojonej np, coś tylko wędzonego, bez
gotowania, (może
być łosoś) majonez, jajko na twardo, ogórek konserwowy.. i co jeszcze
przyjdzie
do głowy.
Duże listki cykorii tworzą coś w rodzaju łódeczki
dwa, trzy szparagi owijam wędliną, przed zawinięciem odrobina
majonezu, może być
wąs szczypiorku, lub gałązka pietruszki, fantazyjnie wyłażąca poza
szparag.
układam te wiązanki na łódkach z cykorii, na tyłek łódki znowu
odrobina
majonezu, może tym razem nieco ostrzejszego.
Na to przez sitko sypię jajko na twardo, czasami jakiś malutki grzybek
z octu,
czasami malutki kawałeczek korniszona.
jest to całkiem niezłe, zapewniam.
Lubię cykorię, bo dawniej była właściwie jedyną zieloną sałatą na
przedwiośniu,
a ja okropnie tęskniłam do czegoś zielonego.
Teraz nawet jeśli zdarzy się goryczkowata to nie przeszkadza mi to
specjalnie.
Poza tym po zalaniu sosem vinegrete traci tę gorycz..a może ja juz po
prostu jej
nie czuję.
ewa
Smacznego
Mariusz Marczak
Merlin
http://www.kuchnia.3miasto.pl "Wirtualna Kuchnia Polska"
(było: http://friko3.onet.pl/el/kuchnia "Wirtualna Kuchnia Polska")
http://ebowo.vc.pl Kanal IRC #EBowo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-05 16:37:07
Temat: Re: cykoriaJan Slusarczyk a écrit :
> Kiedyś na tej liście Ktoś zamieścił przepis na cykorię zapiekaną z szynką i
> za skarby swiata nie mogę go odnaleźć, a obiecałam, że zrobię to danko
> jutro... Pomocy.
> Dziękuję z góry.
> aniaę
Witam Aniu, posylam ci kopie owego przepisu ktory ukazal sie na forum 9
lutego
"latwe i szybkie do zrobienia danko: "Les endives au jambon"
czyli jak w tytule
Liczyc na kazda porcje 1 cykorie i 1 plaster szynki
(o ile cykorie sa olbrzymie, oczywoscie kroic wzdluz na mniejsze)
Nalezy przewidzie dwie porcje na kazda osobe
Sos pomidorowy+przyprawy+kieliszek bialego wina+parmezan
Cykorie posolic i popieprzyc i wlozyc do garnuszka z mala iloscia masla
Dusic powoli do miekksci 15/20 min
Przygotowac polmisek plaski idacy do pieca
Posmarowac dno maslem/oliwa
Zawinac kazda uduszona cykorie w plaser szynki ulozyc rurki
obok siebie na polmisku.
Podniesc smak sosu pomidorowego musztarda i bialym winem albo porto,
wylac sos na ruloniki, posypac parmezanem i do pieca az sie zapiecze.
To jest doskonala goraca przystawka, tym bardzie ze mozna przygotowac
cale danie rano i dopiero w odpowiednim momencie wsunac do pieca"
Smacznego!!!
--
Amicalement Paul Urstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-06 14:49:01
Temat: Re: cykoriaPaul Urstein wrote:
> Witam Aniu, posylam ci kopie owego przepisu ktory ukazal sie na forum 9
> lutego
>
> "latwe i szybkie do zrobienia danko: "Les endives au jambon"
> czyli jak w tytule
>
> Liczyc na kazda porcje 1 cykorie i 1 plaster szynki
> (o ile cykorie sa olbrzymie, oczywoscie kroic wzdluz na mniejsze)
> Nalezy przewidzie dwie porcje na kazda osobe
> Sos pomidorowy+przyprawy+kieliszek bialego wina+parmezan
>
> Cykorie posolic i popieprzyc i wlozyc do garnuszka z mala iloscia masla
> Dusic powoli do miekksci 15/20 min
> Przygotowac polmisek plaski idacy do pieca
> Posmarowac dno maslem/oliwa
> Zawinac kazda uduszona cykorie w plaser szynki ulozyc rurki
> obok siebie na polmisku.
> Podniesc smak sosu pomidorowego musztarda i bialym winem albo porto,
> wylac sos na ruloniki, posypac parmezanem i do pieca az sie zapiecze.
>
> To jest doskonala goraca przystawka, tym bardzie ze mozna przygotowac
> cale danie rano i dopiero w odpowiednim momencie wsunac do pieca"
>
> Smacznego!!!
>
>
> --
> Amicalement Paul Urstein
>
Hi Paul,
Przepis interesujacy tylko male pytanie czy szynka to taka nasza swojska wedzona
czy tez "prosciuto". Mysle, jezeli to prosciuto t gdyby dodac do owijania cykori,
plasterek provalone i prosciuto to tez byloby niezle.
pozdrawiam,
Slav
P.s. Niebawem podesle Ci uaktualniona wersje mego zbioru nalewek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-07 07:37:18
Temat: Re: cykoriaSlavek a écrit :
> Hi Paul,
>
> Przepis interesujacy tylko male pytanie czy szynka to taka nasza swojska wedzona
> czy tez "prosciuto". Mysle, jezeli to prosciuto t gdyby dodac do owijania cykori,
> plasterek provalone i prosciuto to tez byloby niezle.
>
> pozdrawiam,
>
> Slav
>
> P.s. Niebawem podesle Ci uaktualniona wersje mego zbioru nalewek.
Serwus Slav, ja zawsze robie z szynki wedzonej, szynka surowa chyba nie
da cykorii
tego fajnego wlasnie wedzonego smaczku, a tak miedzy nami, to przecez
jakis smak tej
cykorii trzeba dac...
czekam na opis efektu provolone+prociuto!
Nawet nie wyobrazasz sobie ile w twoim imeniu wyslalem plikow o
nalewkach,
jak to sie stalo ze kiedy my o nich mowilismy nikt inny sie nie
zainteresowal???
--
Amicalement Paul Urstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |