| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-10-26 23:44:49
Temat: Sosy smietanoweWitam!
Mam pytanie do wszystkich kulinarnych mistrzow:
dlaczego wlewajac smietane (badz jogurt) do gotowanego przeze mnie sosu na
bazie oliwy z oliwek (np do makaronu z lososiem lub grzybami) smietana ta
prawie od razu sie warzy?? Mimo , ze w smaku jest ok, to estetyka podupada
bardzo. Co mam zrobic, zeby sietana sie nie zwarzyla??
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-10-27 05:59:05
Temat: Re: Sosy smietanoweFun wrote:
> Witam!
> Mam pytanie do wszystkich kulinarnych mistrzow:
>
> dlaczego wlewajac smietane (badz jogurt) do gotowanego przeze mnie sosu na
> bazie oliwy z oliwek (np do makaronu z lososiem lub grzybami) smietana ta
> prawie od razu sie warzy??
Nie nardzo rozumiem, ajk smietana moze wlewac smietane do gotowanego
przez Ciebie sosu?
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-27 08:02:39
Temat: Re: Sosy smietanowe> dlaczego wlewajac smietane (badz jogurt) do gotowanego przeze mnie sosu na
(...)
> smietana ta
> prawie od razu sie warzy??
Dlatego, że jest jej za gorąco :)
Trzeba śmietane rozprowadzic najpierw z chlodniejszycm troche "kawalkiem"
sosu i dopiero wtedy dodawac to do reszty sosu. Mi w kazdym razie taka
metoda pomaga.
Pozdrawiam
Sasannka
---
http://sasannka.xpect.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-27 08:45:28
Temat: Re: Sosy smietanoweCo mam zrobic, zeby sietana sie nie zwarzyla??
=======
Zmienić śmietanę na inną i znowu spróbować. W mojej okolicy są w sprzedarzy
dwa gatunki śmietany, które się nie warzą: "Mildes" i "Radostowa". Reszta,
łącznie z drogimi "Szefa kuchni" jest do d...
Po za tym można odczyniać czary z wstępnym mieszaniem z gorącym sosem,
soleniem itd., choć moim zdaniem najlepszym sposobem jest zdjęcie sosu z
ognia przed wlaniem śmietany, tak aby się przez chwilę nie gotował. Jak
śmietana jest dobrej jakości to nic nie ma prawa się warzyć. Problem polega
na tym, że po wyglądzie lub po opakowaniu tej dobrej się nie rozpozna.
Dopiero w sosie...
waldek
=======
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-27 09:35:24
Temat: Re: Sosy smietanoweOn Mon, 2003-10-27 at 09:45, waldek wrote:
> Co mam zrobic, zeby sietana sie nie zwarzyla??
> =======
> Zmienić śmietanę na inną i znowu spróbować. W mojej okolicy są w sprzedarzy
> dwa gatunki śmietany, które się nie warzą: "Mildes" i "Radostowa". Reszta,
> łącznie z drogimi "Szefa kuchni" jest do d...
Z moich doswiadczen wynika, ze piatnica tez sie nie warzy.
--
Kot <m...@p...onet.pl>
--
Zaloz prywatne forum:
http://forum.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-27 11:43:32
Temat: Re: Sosy smietanowePamiętam jak Makłowicz w swoim programie mówił, że aby śmietana się
nie ważyła należy:
1. dodać do niej trochę soli i wymieszać
2. przed wlaniem jej do gorącego sosu/zupy, należy ja zahartować,
wlewając do niej trochę ciepłego sosu/zupy. Dokładnie wymieszać i
dopiero dolać do sosu/zupy.
Pozdrawiam serdecznie,
--
Blancanieves (Kasia)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-27 21:02:30
Temat: Re: Sosy smietanowe
Użytkownik "Kot" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:1067246234.32181.20.camel@cosmos...
> Z moich doswiadczen wynika, ze piatnica tez sie nie warzy.
Z moich tez, 18% chyba jest najlepsza do zup i sosow. Slabsza z twarogiem i
szczypiorem wcinam.
Serdecznosci
Dorota
> Kot <m...@p...onet.pl>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |