« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-09-08 17:17:12
Temat: Sowy kanieWczoraj z nieba mi spadlo ponad 20 pieknych kani. Na obiad zjedlismy
szesc, panierowane w jajku i mace. Teraz chcialabym znalezc jakis inny
ciekawy przepis, specyficznie na kanie. Czy ktos moze podrzucic cos
ciekawego?
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-09-08 19:42:10
Temat: Re: Sowy kanie
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
news:413F3E96.14E164F1@olypen.com...
> Wczoraj z nieba mi spadlo ponad 20 pieknych kani. Na obiad zjedlismy
> szesc, panierowane w jajku i mace. Teraz chcialabym znalezc jakis inny
> ciekawy przepis, specyficznie na kanie. Czy ktos moze podrzucic cos
> ciekawego?
> Magdalena Bassett
>
Nie jest to nic ciekawego, ale ja ostatnio smażę kanie tylko posolone.
Dawniej robiłem w panierce, ale w tym roku doszedłem do wniosku, ze panierka
zabija większość smaku.
Trafak
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-09 07:17:19
Temat: Re: Sowy kanie
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
news:413F3E96.14E164F1@olypen.com...
> Czy ktos moze podrzucic cos
> ciekawego?
> Magdalena Bassett
Ciekawego na pewno nie, ale może trochę innego. Myślę, że może pokroić
je na kawałki i zrobić w śmietanie, ale nie wiem, bo kanie jadłam chyba
tylko dwa razy w życiu. Pozdrawiam. H.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-09 11:52:52
Temat: Re: Sowy kanieUżytkownik "Trafak" napisał w wiadomości news:chnn9t$9bt$1@news.onet.pl...
> Nie jest to nic ciekawego, ale ja ostatnio smażę kanie tylko posolone.
i tylko na maśle... mniammmmmm!! TZ za to smaży sobie w panierce i na
oleju... bleee...
gdaMa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-09 12:21:43
Temat: Re: Sowy kanieUżytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w
wiadomości news:413F3E96.14E164F1@olypen.com...
> Wczoraj z nieba mi spadlo ponad 20 pieknych kani. Na obiad
zjedlismy
> szesc, panierowane w jajku i mace. Teraz chcialabym znalezc
jakis inny
> ciekawy przepis, specyficznie na kanie. Czy ktos moze podrzucic
cos
> ciekawego?
Hmmm... A może coś takiego, nie wiem jak się to nazywa, ale to
podobno czeska potrawa. Składa się taki torcik z plastrów żółtego
sera i szynki(?), panieruje i smaży. Jakby do tego zamiast wędliny
(albo i razem) włożył grzyby, to może by coś dobrego wyszło?
--
Pozdrawiam
Ivan
Jeśli chcesz pisać na priv, wywal "conieco" z adresu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-09 16:36:14
Temat: Re: Sowy kanie
> Hmmm... A może coś takiego, nie wiem jak się to nazywa, ale to
> podobno czeska potrawa. Składa się taki torcik z plastrów żółtego
fonetycznie nazwa tej potrawy to "prazony syr"
pzdr
Ktoska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-09 20:40:53
Temat: Re: Sowy kanie
Użytkownik "ktosia" <k...@U...o2.pl> napisał w wiadomości
news:chq10u$kll$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> > Hmmm... A może coś takiego, nie wiem jak się to nazywa, ale to
> > podobno czeska potrawa. Składa się taki torcik z plastrów żółtego
>
>
> fonetycznie nazwa tej potrawy to "prazony syr"
>
> pzdr
> Ktoska
>
jeżeli już to "vyprazany syr"
nie żebym się czepiał :-)
Trafak
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-10 04:50:06
Temat: Re: Sowy kanie > > fonetycznie nazwa tej potrawy to "prazony syr"
> >
> > pzdr
> > Ktoska
> >
> jeżeli już to "vyprazany syr"
> nie żebym się czepiał :-)
> Trafak
>
Jestem pewna ze w slowackich i czeskich knajpach zdarzalo mi sie
kilkakrotnie zamawiac "prazony syr", Nasi ziomkowie propagujacy kulinaria w
necie, nazywaja ta potrawe zarowno "prazonym syrem"
http://groups-beta.google.com/groups/search?q=prazon
y+syr&Submit3=Search+Groups
jak i "wyprazanym syrem"
http://groups-beta.google.com/groups/search?hl=&q=wy
prazany+syr&qt_s=Search+Groups.
To drugie haslo pojawilo sie czesciej. Niemniej jestem pewna ze nazawa
"prazony syr" funkcjonuje u naszych polodniowych sasiadow (jednych i
drugich). Nieporozumienie pewno wynika z tego, ze obie nazwy funkcjonuja
rownolegle.
pzdr
Ktoska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-10 07:33:34
Temat: Re: Sowy kanieUżytkownik "ktosia" <k...@U...o2.pl> napisał w wiadomości
news:chrc0c$a5e$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Jestem pewna ze w slowackich i czeskich knajpach zdarzalo mi sie
> kilkakrotnie zamawiac "prazony syr", [...]
Wyniki 1 - 4 spośród około 6 dla zapytania prazony syr. (Znaleziono w
0,17 sek.)
Wyniki 1 - 69 spośród około 180 dla zapytania vyprazany syr. (Znaleziono
w 0,32 sek.)
Wyniki 1 - 100 spośród około 660 dla zapytania smazeny syr. (Znaleziono
w 1,24 sek.)
;-)
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
List wolny od wirusów.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.754 / Virus Database: 504 - Release Date: 04-09-06
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-10 07:51:18
Temat: Re: Sowy kanieUżytkownik Ivan napisał:
> Hmmm... A może coś takiego, nie wiem jak się to nazywa, ale to
> podobno czeska potrawa. Składa się taki torcik z plastrów żółtego
> sera i szynki(?), panieruje i smaży. Jakby do tego zamiast wędliny
> (albo i razem) włożył grzyby, to może by coś dobrego wyszło?
Vyprážaný syr
400 g syra na vyprážanie, 2 vajcia, 2 lyžice mlieka (bieleho vína),
hladká múka, olej na vyprážanie, strúhanka, soľ.
Syr nakrájame na rezne, ktoré obalíme múkou, vajcami rozšľahanými s
mliekom a nakoniec preosiatou strúhankou. Obalené rezne vypražíme v
rozpálenom oleji z oboch strán. Obdobne pripravujeme aj vyprážaný syr
plnený šunkou. Medzi dva tenké plátky syra vložíme plátok šunky,
spojíme, obalíme a vypražíme.
Podávame s hranolkami alebo opekanými zemiakmi a s tatárskou omáčkou.
--
Marian
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |