Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Stek

Grupy

Szukaj w grupach

 

Stek

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 148


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2006-03-10 10:15:01

Temat: Re: Stek
Od: notujaca <n...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

in article durdsr$auk$...@n...news.tpi.pl, maf at
m...@a...alpha.pl wrote on 10/03/2006 9:43:

> Ale ludzie to juz kotlety z soi robia, wiec te dane moga byc nieaktualne ;)
> Pozdrawiam
> maf

Nie no, kotlety z soi to chyba można robić - tak jak z ziemniaków czy jajek.
Gorzej jak to jest sojowy kotlet schabowy ;-) Nie wiem gdzie soja może miec
schab hi hi. Ale i takie wynalazki widziałam. Czy słynne "flaki sojowe" :-)

--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2006-03-10 10:22:45

Temat: Re: Stek
Od: "Misiek" <p...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "notujaca" <n...@g...pl> napisał w wiadomości
news:C0371035.23EE%notujaca@gazeta.pl...
> in article durdsr$auk$...@n...news.tpi.pl, maf at
> m...@a...alpha.pl wrote on 10/03/2006 9:43:
>
> > Ale ludzie to juz kotlety z soi robia, wiec te dane moga byc nieaktualne
;)
> > Pozdrawiam
> > maf
>
> Nie no, kotlety z soi to chyba można robić - tak jak z ziemniaków czy
jajek.
> Gorzej jak to jest sojowy kotlet schabowy ;-) Nie wiem gdzie soja może
miec
> schab hi hi. Ale i takie wynalazki widziałam. Czy słynne "flaki sojowe"
:-)
>

O toto... wlasnie
Ja rozumiem... soja a'la flaczki...
Soja a"la kotlet schabowy
moze takie wlasnie powinny byc nazwy?
a nie "sojowy kotlet schabowy" hehehe


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2006-03-10 10:25:07

Temat: Re: Stek
Od: "Misiek" <p...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Michał Komorowski" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
news:dur0bl$ans$1@inews.gazeta.pl...


(ciach)

> Czas smażenia steku zależy od jego grubości. Generalnie:
> Ile cm grubości, tyle minut należy smażyć stek z każdej strony, przy
> czym ja przekręcam co około minutę. Jeśli wolisz krwiste - obetnij
> pół minuty z każdej strony, jeśli solidnie wysmażone - dodaj pół
> minuty :)
> Czyli np. dla steku 2cm krfffistego - innych nie jadam ;) - to będzie
> tak: minutę z jednej, minutę z drugiej, a potem jeszcze po pół minuty
> z każdej.
> Polędwicy raczej nie smażyłbym na suchej patelni, ale dał cienką warstwę
> oliwy (cienką!) i solidnie ją rozgrzał (prawie do dymienia) przed
> wrzuceniem mięsa.
> Polędwicę ...
(ciach)

Ok tylko jak juz przedpiscy wspominali... z poledwicy to Befsztyk
a nie stek...
Reszta... w sumie sie zgadza

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2006-03-10 10:42:55

Temat: Re: Stek
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Misiek napisał(a):
> O toto... wlasnie
> Ja rozumiem... soja a'la flaczki...
> Soja a"la kotlet schabowy
> moze takie wlasnie powinny byc nazwy?
> a nie "sojowy kotlet schabowy" hehehe

A czy kupiłbyś placek, paciaję, breję lub glut sojowy?
Wiadomo powszechnie iż kotlet to mięso a więc cos lepszego.
;-)
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2006-03-10 10:56:20

Temat: Re: Stek
Od: "Hanna Burdon" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

In news:dur0bl$ans$1@inews.gazeta.pl, Michał Komorowski wrote:
> Polędwicy raczej nie smażyłbym na suchej patelni, ale dał cienką
> warstwę oliwy (cienką!) i solidnie ją rozgrzał (prawie do dymienia)
> przed wrzuceniem mięsa.
> Polędwicę najlepiej wcześniej zamarynować, i to najlepiej na 12h


A ja popieram Ewę: oliwą posmarować nie patelnię, tylko mięso, i darować
sobie wszelkie marynaty. Jeśli to jest naprawdę ładny kawałek wołowiny, to
marynata może ją tylko popsuć.

Hania
--
***
Google might not be right, but it certainly is quick.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2006-03-10 14:21:17

Temat: Re: Stek
Od: "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Jerzy Nowak" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:durl90$aet$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> A czy kupiłbyś placek, paciaję, breję lub glut sojowy?

No chyba, że będzie to "Glut Babuni".
:)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2006-03-10 14:23:04

Temat: Re: Stek
Od: "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "notujaca" <n...@g...pl> napisał w wiadomości
news:C0371035.23EE%notujaca@gazeta.pl...
>
> Nie no, kotlety z soi to chyba można robić - tak jak z ziemniaków czy
jajek.
> Gorzej jak to jest sojowy kotlet schabowy ;-) Nie wiem gdzie soja może
miec
> schab hi hi. Ale i takie wynalazki widziałam. Czy słynne "flaki sojowe"
:-)

A najlepszy jest "schab po żydowsku".

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2006-03-10 16:58:08

Temat: Re: Stek
Od: "Robert" <r...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisal w wiadomosci
news:2766114966$20060309234704@ewcia.kloups...

> Dwu/trzy centymetrowy plaster wolowej poledwicy, *nie*rozbitej.
> Posmarowac olejem, wrzucic ne porzadnie rozgrzana patelnie, (patelnia
> bez tluszczu. Smazyc minute z kazedej strony (u mnie : 30 sekund),
> _nastepnie_ posolic, popieprzyc.
>
> Zaopatrzyc sie w noz i widelec, i spozyc.

Na surowo ?!!!!!
brrrrr

pozdr.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2006-03-10 21:40:06

Temat: Re: Stek
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le vendredi 10 mars 2006 ? 17:58:08, dans <dusb73$ocq$1@news.onet.pl> vous écriviez :

>> Dwu/trzy centymetrowy plaster wolowej poledwicy, *nie*rozbitej.
>> Posmarowac olejem, wrzucic ne porzadnie rozgrzana patelnie, (patelnia
>> bez tluszczu. Smazyc minute z kazedej strony (u mnie : 30 sekund),
>> _nastepnie_ posolic, popieprzyc.
>>
>> Zaopatrzyc sie w noz i widelec, i spozyc.

> Na surowo ?!!!!!
> brrrrr


A tatara jadasz ?



Ewcia


--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2006-03-10 21:40:14

Temat: Re: Stek
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le vendredi 10 mars 2006 ŕ 05:46:45, dans <dur0bl$ans$1@inews.gazeta.pl> vous
écriviez :


>> Dwu/trzy centymetrowy plaster wolowej poledwicy, *nie*rozbitej.
>> Posmarowac olejem, wrzucic ne porzadnie rozgrzana patelnie, (patelnia
>> bez tluszczu. Smazyc minute z kazedej strony (u mnie : 30 sekund),
>> _nastepnie_ posolic, popieprzyc.

> Nie tak, nie tak, nie tak!
> Czas smażenia steku zależy od jego grubości.

Nie. Zalezy od stopnia obrobki termicznej ktora chcesz uzyskac, co zreszta
wynika z twoich wlasnych ponizszych wywodow :

> Generalnie:
> Ile cm grubości, tyle minut należy smażyć stek z każdej strony, przy
> czym ja przekręcam co około minutę. Jeśli wolisz krwiste - obetnij
> pół minuty z każdej strony, jeśli solidnie wysmażone - dodaj pół
> minuty :)
> Czyli np. dla steku 2cm krfffistego - innych nie jadam ;) - to będzie
> tak: minutę z jednej, minutę z drugiej, a potem jeszcze po pół minuty
> z każdej.

Jest jeszcze wersja "bleu" czyli tak krotko obsmazana jak napisalam.

> Polędwicy raczej nie smażyłbym na suchej patelni, ale dał cienką warstwę
> oliwy (cienką!) i solidnie ją rozgrzał (prawie do dymienia) przed
> wrzuceniem mięsa.

To wychodzi dokladnie na to zamo o czym ja namisalam, tyle ze sie
mniej oliwy zuzywa.

> Świetny efekt daje także wlanie na koniec smażenia (na skwierczącą oliwę)
> kieliszka whisky/brandy/sherry, podpalenie tego zapałką i natychmiastowe
> zgaszenie za pomocą pokrywki.
> Życzę udanych eksperymentów.

To sprobuj zdeglasowac patelnie lyzka smietanki kremowki, i zaraz
potem lyzka porto. Wszysko wymieszac i polac mieso.

No i oczywiscie klasyczny sos béarnaise, ale o nim wiele nie moge
napisac, skopawszy go zbyt wiele razy...


Ewcia


--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 10 ... 15


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

moja nowa wizja kuchenna - lekkostrawnie
co z soji?
Krem do tortu
Dobry schabowy z kapustą
Jabłecznik , szarlotka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »