| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-03-19 12:29:47
Temat: Re: Strogonow?From: Lilla <l...@f...krasnik.pl>
> > Zrobić zwykłe ciasto francuskie, rozwałkować na 1 cm, wykrawać szklanką
> > krążki. Na cieście połóżyć trochę farszu, na to ułożyć osolone
poprzednio
> > piersi, zakładając łebek z szyjką na wierzch,
>
> To nie wyglada apetycznie, nie podoba mi sie ten lebek z szyjka
> na wierzchu... I pewnie jeszcze jest tam dziob i oczka?
Nie wspominajac o tym 1-centymetrowym ciescie francuskim :-/
Macabra
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-03-19 14:37:00
Temat: Re: Strogonow? - Stroganow? - MaklowiczJesli liczycie na przepis to ostatnio Maklowicz robil w miescie Lodzi...
Niestety nie zapisalem, a potrawa w miare prosta... Moze ktos nagral program
i moglby spisac co nieco?
--
Pozdrawiam
Maciej Lewczuk
Redakcja CD-Action
51-670 Wrocław, ul. Dembowskiego 57/61
tel. (071) 345-21-38 w. 108, fax (071) 345-21-42
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-19 14:45:08
Temat: Re: Strogonow? - Stroganow? - MaklowiczFrom: "Maciej Lewczuk/CD-Action" <m...@c...com.pl>
Jesli liczycie na przepis to ostatnio Maklowicz robil w miescie Lodzi...
Niestety nie zapisalem, a potrawa w miare prosta... Moze ktos nagral program
i moglby spisac co nieco?
Pozdrawiam
Maciej Lewczuk
Maciej, zadzwon do mnie, to Co podam kilka przepisow.
Na wstukiwanie ich nie mam czasu.
Barbara
791 27 70 [oczywiscie Wroclaw]
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-19 16:59:02
Temat: Re: Strogonow?On Tue, 19 Mar 2002 11:24:10 +0100, "Janusz Czapski"
<j...@p...pl> wrote:
ciach
>lewego boku pod skrzydłem i usunać żółć z wątrobą. Resztę wnętrznosci
>pozostawia się, a szczególnie kiszki napełnione jałowcem. Opłukać, przekroić
ciach
>Czy jestem wkupiony ?
>Pozdrawiam :-)
>Janusz
A jak ten jalowiec do kiszek sie dostal? Naturalnie , za zycia
kwiczola czy po zejsciu gadziny wepchniety tam na sile?
;->>
Art(Gruby)
Abyssus abyssum invocat.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-20 07:33:35
Temat: Re: Strogonow?
Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:a778nv$5mp$1@news.lublin.pl...
>
> Ej Ty "nowy", jak chciales mnie obrazic, to prawie Ci sie to udalo!
Obrazić? Gdzież bym smiał. Po prostu chciałem sprawdzić czy wiesz jak się
gotuje kurze jajo na TWARDO!!!
> Ja osobiscie liczylam na przepis na Buef Strogonoff,
A proszę Cie bardzo. Będzie poniżej. Nie podawałem gdyz przypuszczałem, ze
to żart. Przecież to taka banalna potrawa...
> A jajek na miekko to widze, ze nie umiesz Ty ugotowac, oj nie umiesz...
;-)
Gdybym chciał Ci poradzic jak jajeczko na miękko zmajstrować to przecież
napisałbym ,że do wrzącej wody na 3min50sek do 4min 10 sek w zależnosci od
wielkości i temperatury jaj ( np. czy było prosto z lodówki). No i kroić na
ćwiartki raczej bym nie doradzał. I vegetą bym radził przyprawiać.
Myślałem jednak, że to dla Ciebie nie obce. Jak to się łatwo mozna pomylić.
> Przyda Ci sie pobyt na naszej grupie...
A pewnie. Tu jest jak widzę zabawnie. :-))))
> To nie wyglada apetycznie, nie podoba mi sie ten lebek z szyjka
> na wierzchu... I pewnie jeszcze jest tam dziob i oczka?
Oczywiście. :-))))
> ... a moze jednak ktos lubi jesc kwiczoly
> z lebkiem i dziobem? :-(
Dla porządku. Łebków i dziobków się nie jada. To takie garni.
Natomiast zmiksowane kosteczki, w tym nóżki oraz wnętrznosci - owszem. :-)
Irka spytaj. Jego przodkowie jadali to na kopy.
Dzisiaj to nieco rzadsze, ale daje się skombinować.
Boeuf Strogonoff
60dkg polędwicy wołowej obrać z błon, pokroić na plastry grubosci 1/2 cm,
ktore nastepnie pokroić w paski tej samej szerokosci.
Zrumienić na tłuszczu plastry cebuli. Przełożyć do rondla.
Tłuszcz silnie rozgrzać i smażyć mięso w cienkiej warstwie na ostrym ogniu
2-3 min, a pod koniec oprószyć mąką.
Mięso powinno być osmażone na rumiano.
Przełozyć mieso do rondla z cebulą, dodać przecier pomidorowy, 1/2 lyzeczki
papryki, pieprz, sól i pół ćwiartki smietany.
Mieszając doprowadzić do wrzenia.
Podawać posypane siekaną pietruszką z ziemniakami w dowolnej postaci.
Niktórzy dodają do rondla pokrojone w kostkę pieczarki.
Ot, i cały Strogonoff. Banalne. Choć smaczne.
Pozdrawiam :-)
Janusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-20 07:34:47
Temat: Re: Strogonow?
Użytkownik "Agnieszka Nowak" <i...@r...com.pl> napisał w
wiadomości news:012901c1cf41$9c1302c0$e007fea9@hppcvnmvhhid...
> From: Lilla <l...@f...krasnik.pl>
>
> Nie wspominajac o tym 1-centymetrowym ciescie francuskim :-/
>
> Macabra
A dlaczego "macabra" ?????????/
Pozdrawiam :-)
Janusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-20 07:35:31
Temat: Re: Strogonow?
Użytkownik "Art(Gruby)" <j...@p...net> napisał w wiadomości
news:36re9ugbja20cc5h6deflndjib5gij4vnf@4ax.com...
> On Tue, 19 Mar 2002 11:24:10 +0100, "Janusz Czapski"
> <j...@p...pl> wrote:
>
> A jak ten jalowiec do kiszek sie dostal? Naturalnie , za zycia
> kwiczola czy po zejsciu gadziny wepchniety tam na sile?
Za życia oczywiscie i w tym urok potraw z kwiczołów. Specyficzny smak.
I moze pomysł dla Irka. Zamiast dereniówkę może spróbowałby nalewkę na
kwiczołach zmajstrować - moze mu jałowcówka wyjdzie???? :-))))
Pozdrawiam :-)
Janusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-20 09:02:04
Temat: Re: Strogonow?From: Janusz Czapski <j...@p...pl>
> A dlaczego "macabra" ?????????/
> Pozdrawiam :-)
> Janusz
Ksywka taka. Ty jestes Janusz, ja Macabra.
Macabra
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-20 09:20:15
Temat: Re: Strogonow?
Użytkownik "Agnieszka Nowak" <i...@r...com.pl> napisał w
wiadomości news:048401c1cfed$c896a840$e007fea9@hppcvnmvhhid...
>
> Ksywka taka. Ty jestes Janusz, ja Macabra.
Przeprosiny przyjmij. Świeży tu jestem.
Myślałem, ze to komentarz do ciasta :-))))
A to naprwdę ma byc takie.
Pozdrawiam :-)
Janusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-20 09:41:17
Temat: Re: Strogonow?
"Janusz Czapski" <j...@p...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:a79drb$8j8$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Art(Gruby)" <j...@p...net> napisał w wiadomości
> news:36re9ugbja20cc5h6deflndjib5gij4vnf@4ax.com...
> > On Tue, 19 Mar 2002 11:24:10 +0100, "Janusz Czapski"
> > <j...@p...pl> wrote:
> >
> > A jak ten jalowiec do kiszek sie dostal? Naturalnie , za zycia
> > kwiczola czy po zejsciu gadziny wepchniety tam na sile?
>
> Za życia oczywiscie i w tym urok potraw z kwiczołów. Specyficzny smak.
> I moze pomysł dla Irka. Zamiast dereniówkę może spróbowałby nalewkę na
> kwiczołach zmajstrować - moze mu jałowcówka wyjdzie???? :-))))
> Pozdrawiam :-)
> Janusz
>
A co ja jakis pieprzony fajfoklok jestem, zeby sobie nerki dzinem zatruwac?!
Po cos sie Art w ogole odzywal. Nie daj sie sprowokowac. Spodoba sie
Januszowi, zostanie tu i odbije nam nasze dziewczyny. Zacznie czarowac
winem, do winnic zacznie zapraszac albo co gorsza wierszem mowic. A ja juz
tak jestem blisko zeby z Krysia w tym malinowym chrusniaku...
Irek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |