Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Janusz Czapski" <j...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Strogonow?
Date: Wed, 20 Mar 2002 08:33:35 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 55
Message-ID: <a79dnn$7gp$1@news.tpi.pl>
References: <a6s42n$304$1@news.onet.pl> <a6s6tv$rjg$1@news.tpi.pl>
<a6s8mv$idl$1@news.lublin.pl> <a773fd$lrk$1@news.tpi.pl>
<a778nv$5mp$1@news.lublin.pl>
NNTP-Posting-Host: pf87.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1016609337 7705 213.76.69.87 (20 Mar 2002 07:28:57 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 20 Mar 2002 07:28:57 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-Subject: Odp: Strogonow?
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:100892
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:a778nv$5mp$1@news.lublin.pl...
>
> Ej Ty "nowy", jak chciales mnie obrazic, to prawie Ci sie to udalo!
Obrazić? Gdzież bym smiał. Po prostu chciałem sprawdzić czy wiesz jak się
gotuje kurze jajo na TWARDO!!!
> Ja osobiscie liczylam na przepis na Buef Strogonoff,
A proszę Cie bardzo. Będzie poniżej. Nie podawałem gdyz przypuszczałem, ze
to żart. Przecież to taka banalna potrawa...
> A jajek na miekko to widze, ze nie umiesz Ty ugotowac, oj nie umiesz...
;-)
Gdybym chciał Ci poradzic jak jajeczko na miękko zmajstrować to przecież
napisałbym ,że do wrzącej wody na 3min50sek do 4min 10 sek w zależnosci od
wielkości i temperatury jaj ( np. czy było prosto z lodówki). No i kroić na
ćwiartki raczej bym nie doradzał. I vegetą bym radził przyprawiać.
Myślałem jednak, że to dla Ciebie nie obce. Jak to się łatwo mozna pomylić.
> Przyda Ci sie pobyt na naszej grupie...
A pewnie. Tu jest jak widzę zabawnie. :-))))
> To nie wyglada apetycznie, nie podoba mi sie ten lebek z szyjka
> na wierzchu... I pewnie jeszcze jest tam dziob i oczka?
Oczywiście. :-))))
> ... a moze jednak ktos lubi jesc kwiczoly
> z lebkiem i dziobem? :-(
Dla porządku. Łebków i dziobków się nie jada. To takie garni.
Natomiast zmiksowane kosteczki, w tym nóżki oraz wnętrznosci - owszem. :-)
Irka spytaj. Jego przodkowie jadali to na kopy.
Dzisiaj to nieco rzadsze, ale daje się skombinować.
Boeuf Strogonoff
60dkg polędwicy wołowej obrać z błon, pokroić na plastry grubosci 1/2 cm,
ktore nastepnie pokroić w paski tej samej szerokosci.
Zrumienić na tłuszczu plastry cebuli. Przełożyć do rondla.
Tłuszcz silnie rozgrzać i smażyć mięso w cienkiej warstwie na ostrym ogniu
2-3 min, a pod koniec oprószyć mąką.
Mięso powinno być osmażone na rumiano.
Przełozyć mieso do rondla z cebulą, dodać przecier pomidorowy, 1/2 lyzeczki
papryki, pieprz, sól i pół ćwiartki smietany.
Mieszając doprowadzić do wrzenia.
Podawać posypane siekaną pietruszką z ziemniakami w dowolnej postaci.
Niktórzy dodają do rondla pokrojone w kostkę pieczarki.
Ot, i cały Strogonoff. Banalne. Choć smaczne.
Pozdrawiam :-)
Janusz
|