| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-11-21 13:58:36
Temat: Surówka z JARMUŻUDziś poraz pierwszy zrobiłem i zjadłem surówkę z tego zapomnianego przez
Polaków warzywa
Naprawdę Polecam
25 dag liści Jarmużu, 2 jabłka , 2 ząbki czosnku, 2 łyzki majonezu , 2 łyżki
smietany, 4 łyżki posiekanej naci pietruszki(niekoniecznie), sok z cytryny,
sól, cukier
Liście umyć, osaczyć, oczyścić odcinając ogonki, które można wykorzystać do
gotowania. Czosnek obrać, opłukać, posiekać i rozetrzeć z solą, wymieszać z
majonezem, smietaną i pietruszką. Sos przyprawić do smaku solą, cukrem i
sokiem z cytryny. Jabłka umyć, obrać i utrzeć na tarce z dużymi otworami,
skrapiając sokiem z cytryny. Wymieszać z sosem. Liście jarmużu drobno
poszatkować. W miarę rozdrabniania mieszać z sosem. Przygotowaną surówkę
wyłożyć na salaterkę. Ozdobić cząstkami pomidorów lub czerwoną papryką .
Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu
Pozdrawiam JULIUSZ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |