| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-26 13:31:25
Temat: Świąteczny obiad?
Pomału próbuję skomponować menu na świąteczny obiad. Trzymam w zamrażalniku
królika z którego mam nadzieję coś super zrobić (może zrobię go w śmietanie,
tak jak to moja mama robi). Ale nie wiem jaką zupę podać, by było inaczej
ciekawiej. Na obiedzie będę gościć teściów, więc sami rozumiecie że musze
dobrze wypaść:-)))
Pozdrawiam
Dorunia
--
Z miłoscią jest jak z masłem. Od czasu do czasu trochę chłodu utrzymuje je w
świeżości.
M. Achard
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-26 19:21:53
Temat: Re: Świąteczny obiad?>
> Pomału próbuję skomponować menu na świąteczny obiad. Trzymam w zamrażalniku
> królika z którego mam nadzieję coś super zrobić (może zrobię go w śmietanie,
> tak jak to moja mama robi). Ale nie wiem jaką zupę podać, by było inaczej
> ciekawiej. Na obiedzie będę gościć teściów, więc sami rozumiecie że musze
> dobrze wypaść:-)))
>
> Pozdrawiam
> Dorunia
> --
> Z miłoscią jest jak z masłem. Od czasu do czasu trochę chłodu utrzymuje je w
> świeżości.
> M. Achard
>
> mam przepis na bardzo dobrą zupe, kto ja jadl to sie nie moze nachwalic.
"zupa serowa"
50dkg miesa mielonego mieszanego
50 dkg malych pieczarek
2 cebule
2 duze pory (im wiecej tym lepiej)
2 serki topione ziolowe hohland
2 serki topionesmietankowe hohland
1 litr wody
2 kostki rosolowe z kury knora
przygotowanie
zeszklic cebule i wrzucic mieso podsmarzyc. zagotowac wode i wrzucic kostki
rosolowe w to wrzucic podsmazone mieso z cebula. gotowac na malym ogniu,
wrzucic por pokrojony w plastry; dalej gotowac, wrzucic serek polamany na
kawalki. na koncu wrzucic pieczarki pokrojone na 2 lub 4 czesci. gotowac ok 10
minut. mam nadzieje ze przyda ci sie ten przepis. życze smacznego
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-26 22:06:03
Temat: Re: Świąteczny obiad?
> >
> > mam przepis na bardzo dobrą zupe, kto ja jadl to sie nie moze nachwalic.
> "zupa serowa"
> 50dkg miesa mielonego mieszanego
> 50 dkg malych pieczarek
> 2 cebule
> 2 duze pory (im wiecej tym lepiej)
> 2 serki topione ziolowe hohland
> 2 serki topionesmietankowe hohland
> 1 litr wody
> 2 kostki rosolowe z kury knora
>
> przygotowanie
> zeszklic cebule i wrzucic mieso podsmarzyc. zagotowac wode i wrzucic
kostki
> rosolowe w to wrzucic podsmazone mieso z cebula. gotowac na malym ogniu,
> wrzucic por pokrojony w plastry; dalej gotowac, wrzucic serek polamany na
> kawalki. na koncu wrzucic pieczarki pokrojone na 2 lub 4 czesci. gotowac
ok 10
> minut. mam nadzieje ze przyda ci sie ten przepis. życze smacznego
Na ile porcji starczy ta zupa, jezeli tylko litr wody?
Aga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-27 06:30:08
Temat: Re: Świąteczny obiad?>
> > >
> > > mam przepis na bardzo dobrą zupe, kto ja jadl to sie nie moze nachwalic.
> > "zupa serowa"
> > 50dkg miesa mielonego mieszanego
> > 50 dkg malych pieczarek
> > 2 cebule
> > 2 duze pory (im wiecej tym lepiej)
> > 2 serki topione ziolowe hohland
> > 2 serki topionesmietankowe hohland
> > 1 litr wody
> > 2 kostki rosolowe z kury knora
> >
> > przygotowanie
> > zeszklic cebule i wrzucic mieso podsmarzyc. zagotowac wode i wrzucic
> kostki
> > rosolowe w to wrzucic podsmazone mieso z cebula. gotowac na malym ogniu,
> > wrzucic por pokrojony w plastry; dalej gotowac, wrzucic serek polamany na
> > kawalki. na koncu wrzucic pieczarki pokrojone na 2 lub 4 czesci. gotowac
> ok 10
> > minut. mam nadzieje ze przyda ci sie ten przepis. życze smacznego
>
> Na ile porcji starczy ta zupa, jezeli tylko litr wody?
> Aga
>
> spokojnie na 6 bo ona zwieksza swoja objetosc dodajesz jeszcze tyle rzeczy.
tojest gesta zupa podaje sie ja we flaczarkach i najlepiej z grzankami lub
bulka paryska tego zapomialam dodac
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-27 08:01:52
Temat: Re: Świąteczny obiad?
a czy chodzi tutaj o serki takie podluzne czy trojkatne?
pozdrawiam
lisek
>>
>> Pomału próbuję skomponować menu na świąteczny obiad. Trzymam w
>> zamrażalniku królika z którego mam nadzieję coś super zrobić (może zrobię
>> go w śmietanie, tak jak to moja mama robi). Ale nie wiem jaką zupę podać,
>> by było inaczej ciekawiej. Na obiedzie będę gościć teściów, więc sami
>> rozumiecie że musze dobrze wypaść:-)))
>>
>> Pozdrawiam
>> Dorunia
>> --
>> Z miłoscią jest jak z masłem. Od czasu do czasu trochę chłodu utrzymuje
>> je w świeżości.
>> M. Achard
>>
>> mam przepis na bardzo dobrą zupe, kto ja jadl to sie nie moze nachwalic.
> "zupa serowa"
> 50dkg miesa mielonego mieszanego
> 50 dkg malych pieczarek
> 2 cebule
> 2 duze pory (im wiecej tym lepiej)
> 2 serki topione ziolowe hohland
> 2 serki topionesmietankowe hohland
> 1 litr wody
> 2 kostki rosolowe z kury knora
>
> przygotowanie
> zeszklic cebule i wrzucic mieso podsmarzyc. zagotowac wode i wrzucic
> kostki
> rosolowe w to wrzucic podsmazone mieso z cebula. gotowac na malym ogniu,
> wrzucic por pokrojony w plastry; dalej gotowac, wrzucic serek polamany na
> kawalki. na koncu wrzucic pieczarki pokrojone na 2 lub 4 czesci. gotowac
> ok 10
> minut. mam nadzieje ze przyda ci sie ten przepis. życze smacznego
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-27 09:37:44
Temat: Re: Świąteczny obiad?Zaznaczam, ze ta zupa to kwestia gustu.
Ja uwielbiam sery w roznej postaci i dla mnie byla wysmienita (pychota), ale
zarowno moj chlopak jak i rodzice krzywili sie i mowili, ze jest mdla i taka
sobie
Musisz zbadac gusta Twojej rodziny :)
Pozdrowienia
--
Magda - Slonko (Wroclaw)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-27 10:11:28
Temat: Re: Świąteczny obiad?Dorunia wrote:
> Pomału próbuję skomponować menu na świąteczny obiad.
Na Grzesiowej stronie znalazłam taki przepis:
http://www.mniammniam.pl/p.php?p=806
Zupa z lina z grzybami
70 dag mięsa z lina
1 cebula
50 dag dobrych grzybów
oliwa
pół kubka 18% śmietany
natka pietruszki
sól
pieprz
Pokrojoną drobno cebulę podsmażam na oliwie, dodaję pokrojone grzyby i
duszę do miękkości.
Następnie dodaję sól i pokrojonego w kawałki lina, gotuję jeszcze około
15-20 minut.
Zaprawiam śmietaną (najpierw do kubka ze śmietaną dodaję powoli trochę
zupy i mieszam a następnie wlewam do zupy), posypuję natką i dodaję
słuszną ilość świeżo zmielonego pieprzu.
Danie to można podać z bułką, ale również doskonałe jest z małymi
kluseczkami francuskimi.
--
Gosia
wywal "brzydkie" mailto: zgosiula(at)poczta.onet.pl
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=
Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-27 10:49:32
Temat: Re: Świąteczny obiad?
> Pomału próbuję skomponować menu na świąteczny obiad. Trzymam w
zamrażalniku
> królika z którego mam nadzieję coś super zrobić (może zrobię go w
śmietanie,
> tak jak to moja mama robi). Ale nie wiem jaką zupę podać, by było
inaczej
> ciekawiej. Na obiedzie będę gościć teściów, więc sami rozumiecie że
musze
> dobrze wypaść:-)))
>
> Pozdrawiam
> Dorunia
> --
> Z miłoscią jest jak z masłem. Od czasu do czasu trochę chłodu
utrzymuje je w
> świeżości.
> M. Achard
>ktoś tak napisał
> mam przepis na bardzo dobrą zupe, serową.
a ja na to
Mnie jakoś zupa serowa na święta nie przekonuje podaje więc przepis na
Zupa Rybna z roladkami
składniki
30 dag filetów z dorsza
1 litr bulionu
2 łyżki masła
1 cebula
pół szklanki mąki
3\4 szklanki mleka
2 jajka,natka pietruszki
1 łyżka oleju,sól,pieprz
wykonanie cebulę pokroić przesmarzyć na maśle wlać bulion wrzucić
pokroioną rybę gotować 10 minut.
Mąkę wymieszać z mlekiem jajkami i olejem oraz posiekaną natką.
Usmażyć naleśniki zwjnąć w roladki pokroić.
Podawać z zupą.
pozdrawiam Aga
----------------------------------------------------
------------------
Portal INTERIA.PL zaprasza... >>> http://link.interia.pl/f167c
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-27 11:00:35
Temat: Re: Świąteczny obiad?
Użytkownik "Aga" <a...@i...pl> napisał w wiadomości
news:008a01c29602$70828c60$0b12a8c0@cicha...
> Mnie jakoś zupa serowa na święta nie przekonuje podaje więc przepis na
> Zupa Rybna z roladkami
> składniki
> 30 dag filetów z dorsza
> 1 litr bulionu
> 2 łyżki masła
> 1 cebula
> pół szklanki mąki
> 3\4 szklanki mleka
> 2 jajka,natka pietruszki
> 1 łyżka oleju,sól,pieprz
>
> wykonanie cebulę pokroić przesmarzyć na maśle wlać bulion wrzucić
> pokroioną rybę gotować 10 minut.
> Mąkę wymieszać z mlekiem jajkami i olejem oraz posiekaną natką.
> Usmażyć naleśniki zwjnąć w roladki pokroić.
> Podawać z zupą.
A wiesz że o czymś takim myślałam i miałam nadzieję na przepisy na różne
zupy rybne:-)))
Jakoś mi się ze świętami kojarzy:-)) rybka i takie tam.....
Pozdrawiam
Dorunia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |