« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2011-01-15 18:47:10
Temat: Świnia is deadPo świniobiciu podliczyłem mniej więcej ilość uzyskanego mięska i wyrobów.
Okazało się, że pomijając aspekt zdrowotny oraz smakowy, nawet cenowo
oznacza to poważne oszczędności.
Wartość rynkowa uzyskanej kiełbasy i szynki przewyższyła koszt całego
przedsięwzięcia. Polędwica, golonki, schab, boczek i cała reszta wychodza
gratis. Czy wspomniałem o tym, że szynki są nastrzykiwane tylko w celu
zapeklowania a nie zwiększenia ilości "wysokowydajnego" produktu?
Tak więc polecam, jeżeli macie dostęp do uczciwego rzeźnika. Niestety
podobno z tym trudno.
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2011-01-15 22:20:35
Temat: Re: Świnia is deadDnia Sat, 15 Jan 2011 19:47:10 +0100, Jan Werbinski napisał(a):
> Czy wspomniałem o tym, że szynki są nastrzykiwane tylko w celu
> zapeklowania
No ale co niby za nowość? - to jedna z podstawowych metod domowego
peklowania, sama tak robię.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2011-01-16 22:29:49
Temat: Re: Świnia is deadMłode pokolenie nie wie nawet jak to smakuje.
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2011-01-17 11:50:48
Temat: Re: Świnia is deadW dniu 2011-01-16 23:29, Jan Werbinski pisze:
> Młode pokolenie nie wie nawet jak to smakuje.
>
tzn <30 lat, im kiełbasa swojska kojarzy się z tym gównem naszpikowanym
tłuszczem, "uwędzona" jakąś farbką. Albo kiełbasa biała - przeważnie
wygląda jak zmielona szara ścierka w kondonie, mało kto pamięta, że
mięso powinno być różowe, dość grubo zmielone. I doprawione.
Już nie mówię o współczesnych "szynkach" o konsystencji galarety od
nastrzyku i pachnące jakimiś ziołami. Szynka ma być różowa, z "tęczą",
krucha i ma pachnieć drewnem bukowym albo owocowym.
Okaleczone to nasze młode pokolenie...
--
zimo wypierdalaj, bo chcemy budować boiska!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2011-01-17 13:09:21
Temat: Re: Świnia is deadDnia 17.01.2011 Diabełson <h...@s...org> napisał/a:
> W dniu 2011-01-16 23:29, Jan Werbinski pisze:
>> Młode pokolenie nie wie nawet jak to smakuje.
>>
>
>
> tzn <30 lat, im kiełbasa swojska kojarzy się z tym gównem naszpikowanym
> tłuszczem, "uwędzona" jakąś farbką. Albo kiełbasa biała - przeważnie
> wygląda jak zmielona szara ścierka w kondonie, mało kto pamięta, że
> mięso powinno być różowe, dość grubo zmielone. I doprawione.
> Już nie mówię o współczesnych "szynkach" o konsystencji galarety od
> nastrzyku i pachnące jakimiś ziołami. Szynka ma być różowa, z "tęczą",
> krucha i ma pachnieć drewnem bukowym albo owocowym.
> Okaleczone to nasze młode pokolenie...
Przecież to od nas zależy czy to młode pokolenie będzie wiedzieć jak te
szynki/kiełbasy wyglądać powinny, jeśli my im tego nie pokażemy to ze
sklepu/telewizji się tego nie dowiedzą ;) Moje dzieci dzięki bogu wiedzą
jak szynka prawdziwa wygląda i smakuje, wiedzą co to swojski chleb.
Wyroby swojskie jadamy na co dzień ;) jeszcze trochę to same będą
potrafiły ojcu coś pysznego z szynkowara zrobić ;)
Pozdrawiam!
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
N:54°22'18" E:19°49'31" jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2011-01-17 13:54:48
Temat: Re: Świnia is deadW dniu 2011-01-16 23:29, Jan Werbinski pisze:
> Młode pokolenie nie wie nawet jak to smakuje.
>
Szynka puszkowa Krakus na swieta 25 lat temu, dzisiaj to samo smakuje
jak papier toaletowy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2011-01-17 19:48:55
Temat: Re: Świnia is deadW dniu 2011-01-15 19:47, Jan Werbinski pisze:
> Po świniobiciu podliczyłem mniej więcej ilość uzyskanego mięska i
> wyrobów. Okazało się, że pomijając aspekt zdrowotny oraz smakowy, nawet
> cenowo oznacza to poważne oszczędności.
> Wartość rynkowa uzyskanej kiełbasy i szynki przewyższyła koszt całego
> przedsięwzięcia. Polędwica, golonki, schab, boczek i cała reszta
> wychodza gratis. Czy wspomniałem o tym, że szynki są nastrzykiwane tylko
> w celu zapeklowania a nie zwiększenia ilości "wysokowydajnego" produktu?
> Tak więc polecam, jeżeli macie dostęp do uczciwego rzeźnika. Niestety
> podobno z tym trudno.
A mozesz pochwalic sie swoimi obliczeniami? Tzn. po ile liczyles
kilogram kielbasy, ile Ci wyszlo, itp?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2011-01-17 19:59:02
Temat: Re: Świnia is deadDiabełson wrote:
> Albo kiełbasa biała - przeważnie wygląda jak zmielona szara ścierka
> w kondonie,
ja sie przyznam bez bicia, ze nie wiem co pakuja np. w biala tesco
grillowa foliowana po 3 sztuki, ale na ogniu z tego produktu sie
bardzo malo wytapia (w porownaniu do innych klasycznych marketowych
swojskich, zwyklych itp. produktow) i z piwem zjesc sie da :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2011-01-17 20:05:56
Temat: Re: Świnia is deadDnia Mon, 17 Jan 2011 20:59:02 +0100, Paweł napisał(a):
> Diabełson wrote:
>
>> Albo kiełbasa biała - przeważnie wygląda jak zmielona szara ścierka
>> w kondonie,
>
> ja sie przyznam bez bicia, ze nie wiem co pakuja np. w biala tesco
> grillowa foliowana po 3 sztuki, ale na ogniu z tego produktu sie
> bardzo malo wytapia (w porownaniu do innych klasycznych marketowych
> swojskich, zwyklych itp. produktow) i z piwem zjesc sie da :)
Do tesco'wych wędlin to ja się nawet nie zbliżam... Czasem kupię tam
kawałek mięsa. Ostatnio tuszki królika mieli, vacuum - wyglądały na świeże.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2011-01-17 20:11:01
Temat: Re: Świnia is deadW dniu 2011-01-17 14:54, Rysio pisze:
> W dniu 2011-01-16 23:29, Jan Werbinski pisze:
>> Młode pokolenie nie wie nawet jak to smakuje.
>>
>
> Szynka puszkowa Krakus na swieta 25 lat temu, dzisiaj to samo smakuje
> jak papier toaletowy.
>
Bo to był inny Krakus, inny był Kraków. Wiem, bo się tam urodziłem.
Kraków powinien się teraz nazywać Zapierdolice, jak mawia mój kolega kajus
--
zimo wypierdalaj, bo chcemy budować boiska!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |