Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sylwester z 1001 nocy - menu?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Sylwester z 1001 nocy - menu?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-12-27 13:15:10

Temat: Sylwester z 1001 nocy - menu?
Od: "Monika Bacińska-Wojewódka" <m...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Zaprosilam na Sylwestra kilkoro przyjaciol. Bedzie to raczej wieczorne
przyjecie za stolem, niz tance hulanki do rana.
Wlasnie wymyslilam taka koncepcje, aby mysla przewodnia bylo Sylwester
2002 z 1001 nocy. Mam nadzieje, ze zdaze zrobic orientalne dekoracje.

Mysle o zrobieniu na glowne danie jakiegos ryzo-miesa z owocami (typu
paella czy pilaw, ale na slodko - juz testowalam - mniam). Co jeszcze
polecacie???

Utrudnienie: ostre przyprawy, mleko, sery, jogurty i smietana -
wykluczone.

:-) Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-12-27 14:45:36

Temat: Re: Sylwester z 1001 nocy - menu?
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Monika Bacińska-Wojewódka" <m...@p...pl> napisał w wiadomości
news:a0f6qs$cac$1@news.tpi.pl...
> Zaprosilam na Sylwestra kilkoro przyjaciol. Bedzie to raczej wieczorne
> przyjecie za stolem, niz tance hulanki do rana.
> Wlasnie wymyslilam taka koncepcje, aby mysla przewodnia bylo Sylwester
> 2002 z 1001 nocy.

Oooo! to fajnie, że dopiero 2002, bo masz jeszcze rok czasu na wymyślanie,
co by tu zrobić i jak...
Zaczyna się NOwy Rok 2002, a Sylwesterto z 4 dni będzie jest 2001...

> Mam nadzieje, ze zdaze zrobic orientalne dekoracje.
>
> Mysle o zrobieniu na glowne danie jakiegos ryzo-miesa z owocami (typu
> paella czy pilaw, ale na slodko - juz testowalam - mniam). Co jeszcze
> polecacie???
>
> Utrudnienie: ostre przyprawy, mleko, sery, jogurty i smietana -
> wykluczone.

Jakoś baśnie 1001 nocy kojarzą mi się orientalnie, a więc głównie
pikantnie... Zrób jakąś sałatkę z krewetek, czy paluszków krabowych...
będzie pasowała chyba do konwencji i może być na niezbyt pikantnie...
Na słodko możesz dać banany smażone w cieście...
Jakieś sajgonki...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-27 15:10:56

Temat: Re: Sylwester z 1001 nocy - menu?
Od: <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> Użytkownik "Monika Bacińska-Wojewódka" <m...@p...pl> napisał w wiadomości
> news:a0f6qs$cac$1@news.tpi.pl...
> > Zaprosilam na Sylwestra kilkoro przyjaciol. Bedzie to raczej wieczorne
> > przyjecie za stolem, niz tance hulanki do rana.
> > Wlasnie wymyslilam taka koncepcje, aby mysla przewodnia bylo Sylwester
> > 2002 z 1001 nocy.
>
> Oooo! to fajnie, że dopiero 2002, bo masz jeszcze rok czasu na wymyślanie,
> co by tu zrobić i jak...
> Zaczyna się NOwy Rok 2002, a Sylwesterto z 4 dni będzie jest 2001...
>
> > Mam nadzieje, ze zdaze zrobic orientalne dekoracje.
> >
> > Mysle o zrobieniu na glowne danie jakiegos ryzo-miesa z owocami (typu
> > paella czy pilaw, ale na slodko - juz testowalam - mniam). Co jeszcze
> > polecacie???
> >
> > Utrudnienie: ostre przyprawy, mleko, sery, jogurty i smietana -
> > wykluczone.
>
> Jakoś baśnie 1001 nocy kojarzą mi się orientalnie, a więc głównie
> pikantnie... Zrób jakąś sałatkę z krewetek, czy paluszków krabowych...
> będzie pasowała chyba do konwencji i może być na niezbyt pikantnie...
> Na słodko możesz dać banany smażone w cieście...
> Jakieś sajgonki...
> --
> Joanna
> http://jduszczynska.republika.pl
>
> Zapachy orientu.. sorbety różane... tureckie kiełbaski z mielonego... kuchnia
Persji ( Iranu, Iraku), jakas jagniecina koniecznie, baklażany, papryka...jako
warzywa oczywiście.. pozdrawiam orientalnie Qd

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-27 18:51:52

Temat: Re: Sylwester z 1001 nocy - menu?
Od: <b...@n...se> szukaj wiadomości tego autora

> Zaprosilam na Sylwestra kilkoro przyjaciol. Bedzie to raczej wieczorne
> przyjecie za stolem, niz tance hulanki do rana.
> Wlasnie wymyslilam taka koncepcje, aby mysla przewodnia bylo Sylwester
> 2002 z 1001 nocy. Mam nadzieje, ze zdaze zrobic orientalne dekoracje.
......> :-)  Monika
-----------------------------
Jak orientalny to tylko :-) couscous. Latwy i naprawde smaczny. Teraz u nas
jest "moda" na couscous a wiem, ze i w Polsce mozna to kupic. Dla tych co nie
wiedza to takie grudki z maki durum czyli cos w rodzaju grudek makaronowych ;-).

Kurczak pomaranczowy z couscous (sprawdzony i wedug mnie pycha)
1 kg nozek lub piersi kurczakowych
maslo
2 cebule
3 zabki czosnku
0,5 lyzeczki mielonego imbiru
1/4 lyzeczki cynamonu
0,5 lyzeczki curry
2 lyzki skoncentrowanego soku z pomaranczy
1,5 szklanki wody
2 lyzeczki miodu
obrane migdaly
suszone morele
rodzynki
sol i pieprz

Couscous:
2 szklanki couscous
2 lyzki rodzynek
1 szczypta cynamonu
3 szklanki wody
5 dkg migdalow obranych
3 lyzki obranych orzeszkow pistacjowych
2 lyzki oliwy
1 lyzka occtu winnego jablkowego
sol
Podsmazyc kurczaka na patelni. Posiekac cebulke i czosnek i dodac pod koniec
smazenia. Wlozyc kurczaka z przyprawami do garnka i zalac sokiem z pomaranczy i
woda. Gotowac kolo 30 minut na malym ogniu. Pod koniec gotowania dodac miod,
rodzynki, morele i migdaly. Posolic i popieprzyc.
Zagotowac couscous z rodzynkami i cynamonem. Zdjac z ognia i zostawic na kilka
minut pod przykryciem. Posiekac migdaly i pistacje. Migdaly podsmazyc chwilke
na lyzeczce oliwy. Wmieszac migdaly i pistacje, reszte oliwy i occet winny do
couscous. Posolic. Podawac w osobnych salaterkach kurczaka i couscous.

Afrykanski gulasz
1,5 kg miesa wolowego
2 lyzki oleju
3 cebule
3 zabki czosnku
2 papryczki chili
1 lyzka posiekanego swierzego imbiru
1 lyzka curry
2,5 lyzeczki soli
2 puszki á 400 g pomidorow
1 puszka á 400 g mleczka kokosowego nieslodzonego
Couscous
0,5 kg couscous
2 lyzki masla lub oleju
1 lyzka miodu
1 lyzka curry (albo tego zoltej przyprawy, ktora wchodzi w sklad curry)
1-2 lyzeczek soli
Dodatki:
orzeszki cashew
rodzynki, najlepiej sultanki, te jasniejsze
salata amerykanska
zielona papryka w kawalkach
Pokroic mieso na kawalki, przysmazyc, na koniec podsmazyc z kawalkami cebuli.
Dodac przyprawy i pomidory i gotowac przec jakies 40 minut. Dotad mozna
przygotowac dzien wczesniej. Przed podaniem wlac mleko kokosowe i podgrzac.
Ugotowac coucous wedlug przepisu na opakowaniu, na koniec wmieszac tluszcz,
miod i przyprawy. W osobnych miseczkach podawac dodatki.

Salatka z couscous 1
3-4 lyzki oliwy
0,5 l wody
2 kostki buljonu kurczakowego
50 dkg couscous
2 zabki czosnku
3-4 lyzki soku z cytryny albo limetki
5 dkg suszonych na sloncu pomidorow (mozna zrobic samemu w piekarniku)
sol i pieprz
1 brokul
1 por
10 dkg groszku zielonego
20 dkg malenkich pomidorkow (mozna wziasc zwykle pomidory, wtedy poroic na
kawalki)
Wlac oliwe, wode i kostki do garnka. Zagotowac. Zdjac z ognia i wrzucic
couscous. Odstawic pod przykryciem na kilka minut. Przepuscic czosnek przez
praske albo posiekac drobniutko. Wmieszac do couscous razem z kawalkami
suszonych pomidorow i sokiem cytrynowym. Posolic i popieprzyc. Podzielic
podgotowane kilka minut brokuly. Pokroic pory. Ewentualnie pokroic pomidory.
Wmieszac jarzyny do couscous.

Salatka z couscous 2
couscous
3-4 lyzki oliwy
0,5 ogorka
3-4 lyzki oliwy
2 pomidory
3-4 lyzki posiekanej pietruszki
1 lyzeczka sosu tabasco
1 cebula
Ugotowac couscous. Ostudzic. Posiekac ogorek na male kawalki, posolic i
odstawic na pol godziny. Wycisnac wode z ogorka przez sitko. Pokroic pomidora
na male kawalki. Posiekac cebulke. Wmieszac do couscous. Wymieszac oliwe z
sokiem cytrynowym, tabasco i pietruszka. Wymieszac z couscous i wsadzic na
chwile do lodowki. Podawac zimne do grillowanego miesa

Couscous warzywne
couscous ugotowane wg opakowania
0,5 g szafranu
1 zolta papryka
1 czerwona papryka
0,5 szklanki posiekanej pietruszki
4 pomidory
Zagotowac wode z szafranem. Ugotowac couscous. Pokroic jarzyny na drobne
kawalkeczki. Wmieszac warzywa do couscous.
Tillaga couscous enligt anvisningarna p&aring; förpackningen men blanda ner saffran i

det kokande vattnet innan du häller i grynen.

smacznego
baska


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-28 08:56:09

Temat: Re: Sylwester z 1001 nocy - menu?
Od: "Monika Bacińska-Wojewódka" <m...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik <b...@n...se> napisał w wiadomości
news:4e0f.000005e7.3c2b6dc7@newsgate.onet.pl...
> kawalkeczki. Wmieszac warzywa do couscous.
> Tillaga couscous enligt anvisningarna p&aring; förpackningen men
blanda ner saffran i det kokande vattnet innan du häller i grynen.

Fajne przepisy, ale z tej koncowki to zrozumialam tylko "kuskus" i
"szafran"

:-) Monika




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-28 09:14:17

Temat: Re: Sylwester z 1001 nocy - menu?
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora


> > kawalkeczki. Wmieszac warzywa do couscous.
> > Tillaga couscous enligt anvisningarna p&aring; förpackningen men
> blanda ner saffran i det kokande vattnet innan du häller i grynen.
>
> Fajne przepisy, ale z tej koncowki to zrozumialam tylko "kuskus" i
> "szafran"

ale zdanie powyżej to to samo po polsku, o ile rozumiem ten szwedzki.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-28 09:22:26

Temat: Re: Sylwester z 1001 nocy - menu?
Od: <b...@n...se> szukaj wiadomości tego autora

> > > kawalkeczki. Wmieszac warzywa do couscous.
> > > Tillaga couscous enligt anvisningarna p&aring; förpackningen men
> > blanda ner saffran i det kokande vattnet innan du häller i grynen.
> >
> > Fajne przepisy, ale z tej koncowki to zrozumialam tylko "kuskus" i
> > "szafran"

> ale zdanie powyżej to to samo po polsku, o ile rozumiem ten szwedzki.
> Waldek
----------------------------
Swieta racja!!! Rozumiesz ten szwedzki bardzo dobrze.
Ja taki sprawdzian zrobilam, jak ludzie zrozumieja to nie bede musiala
tlumaczyc moich przepisow. Po prostu chcialam isc na latwizne ;-)))))). Mea
culpa, mea culpa.
A ten przepis na kuraka polecam, kolezanka zrobila i poczestowala, i wedlug
mnie byl rewelacyjny.
baska


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-28 09:46:20

Temat: Re: Sylwester z 1001 nocy - menu?
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora


> > ale zdanie powyżej to to samo po polsku, o ile rozumiem ten szwedzki.
> > Waldek
> ----------------------------
> Swieta racja!!! Rozumiesz ten szwedzki bardzo dobrze.
> Ja taki sprawdzian zrobilam, jak ludzie zrozumieja to nie bede musiala
> tlumaczyc moich przepisow. Po prostu chcialam isc na latwizne ;-)))))). Mea
> culpa, mea culpa.
> A ten przepis na kuraka polecam, kolezanka zrobila i poczestowala, i wedlug
> mnie byl rewelacyjny.

wszystkie przepisy wyglądają świetnie. A ze szwedzkiego jedzenia to
najlepiej mi smakuje sushi i sashimi w restauracji Kikobar na Agatan (A
z kółkiem) w Linskoeping ;-) Jeżdżę tam czasami do zaprzyjaźnionej
firmy. Do tej restauracji niestety nie mogę chodzić sam, już same
przekąski kosztują krocie. Ostatnio chyba nasz rachunek wyniósł po 1000
SKr na łebka. Ale żarcie i wina świetne.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-28 11:38:09

Temat: Re: Sylwester z 1001 nocy - menu?
Od: <b...@n...se> szukaj wiadomości tego autora

> A ze szwedzkiego jedzenia to najlepiej mi smakuje sushi i sashimi w...
> Waldek
----------------
A ja im dluzej tu mieszkam tym wiecej odkrywam typowo szwedzkich dan, ktore sa
pyszne. Niestety lata 70-te zrobily duzo zlego w szwedzkiej kulturze kulinarnej
(to wiem ze slyszenia bo ja tu przyjechalam w 81). Wszystko mialo byc latwe i
tanie. Najchetniej kawalek gotowanej kielbasy z ziemniaczanym pure z proszku.
Ale w ostatnich latach zainteresowanie kulinariami wzroslo i oprocz
nalecialosci z innych kuchni maja tez duzo "odkopanych" wlasnych przepisow!
Tylko, ze jedzenie w dobrych restauracjach nie jest na kieszen normalnego
czlowieka a te tanie maja najczesciej dosc podle zarcie. Mnie zdarza sie
parazytowac na firmach, ktore mnie zapraszaja, wiec bylam w kilku dobrych
resturacjach. I musze powiedziec, ze jedzenie bylo wysmienite. No i duzo
szwedzkich kucharzy zajmuje dobre lokaty na roznych kulinarnych "olimpiadach".
A poza tym dzieki naplywowi innych nacji mozna kupic jarzyny, o ktorych
normalni szwedzi nie slyszeli np kalarepe, korzen pietruszki i selera.
baska

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-28 11:49:10

Temat: Re: Sylwester z 1001 nocy - menu?
Od: <b...@n...se> szukaj wiadomości tego autora

> Mysle o zrobieniu na glowne danie jakiegos ryzo-miesa z owocami (typu
> paella czy pilaw, ale na slodko - juz testowalam - mniam). Co jeszcze
> polecacie???
> :-)  Monika
-------------------
Marynowane w oliwie cytryny sa bardzo popularne w kuchni marokanskiej. Je sie
je jak nasze grzybki czy konserwowe ogorki a oliwe po zjedzeniu cytryn mozna
uzywac do salatek. Poza tym sloik z nimi wyglada bardzo dekoracyjnie. Cytryny
musza stac conajmniej tydzien, wiec na ten nowy rok juz nie zdarzysz ale moze
na inna okazje??

Marynowane w oliwie cytryny:
5 cytryn
4 lyzki soli
kilka listkow swiezej kolendry (mozna zastapic pietruszka)
3 ostre papryczki chili
3 duze zabki czosnku
4 niecale szklanki oliwy (tak zeby zakryly cytryny)
Cytryny wymyc porzadnie w cieplej wodzie. Pokroic na 5 mm plasterki i wyjac
pestki, jak sa. Posolic na polmisku i zostawic na 24 godziny. Potem wysuszyc
papierem. Wlozyc do czystego sloiczka (ladnego!), na obrzeza dac papryczki
chili, czosnek i listki kolendry. Zalac oliwa i pokrecic sloikiem, zeby
wszystkie bable powietrzne wyszly. Wszystkie ingrediencje maja byc pod oliwa.
Zostawic na tydzien a potem jesc ze skorka.
Trzymaja sie miesiac w lodowce.
smacznego
baska

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Polskie zwyczaje kulinarne
Re: upieklam "sernik zajebisty"...
drożdże?
dlaczego gorzka
znowu czeka mnie swietowanie i...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »