| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-12-27 08:44:03
Temat: drożdże?Mam drożdżowy problem...
Czy spotkaliście się z tym i czy może moje spostrzeżenia są nieadekwatne...
Chodzi mi o porównanie różnych drożdży - i wcale nie chodzi mi o suche...
Ostatnio w naszym wspaniałym kraju prócz polskich drożdży można dostać
niemieckie i francuskie...
Te importowane są dużo delikatniejsze w smaku, ale np. francuskie są lekko
kwaśnawe...
A ja mam wrażenie ze na dodatek są dużo słabsze i trzeba używać ich więcej,
a jak już się weźmie więcej to tej drożdżowej pulpy jest dużo i wszystko się
zaburza... Mi to nie szkodzi za dużo, bo ja tam zawsze potrafię dorobić na
konsystencję, ale dostałam maila od kogoś, komu nie wyszła moja baba, a ja
używając niemiecki drożdży musiałam ją "poprawiać" - na polskich wychodziła
normalnie?
A może to moja obsesja, po czasach jak się uczyłam piec drożdżowego a było
to dawno, dawno temu w czasach kiedy to PRL-owski rząd walczył z
bimbrownikami i nakazał solenie drożdży?
Hmm... A może te niemieckie/francuskie drożdże to są dobre go ciast za
niemieckich/francuskich przepisów?
--
Joanna, której drożdżowe się udało, ale ma jakieś wyrzuty sumienia względem
przepisów ze swojej strony...
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-12-27 08:57:56
Temat: Re: drożdże?...przerywamy program aby na żywo przekazać
co "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> oświadczył/a:
> Ostatnio w naszym wspaniałym kraju prócz polskich drożdży można
> dostać niemieckie i francuskie...
> Te importowane są dużo delikatniejsze w smaku, ale np. francuskie są
> lekko kwaśnawe...
Polska tylko dla polskich drożdży! ;-)
--
wojmat
"Jako pacyfistka doznaje malo znanych mi emocji zwiazanych z agresja i
checia poslania komus kopa miedzy miesne poslady"
[Wszystkie Koty Poznania]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |