Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Resztki sera

Grupy

Szukaj w grupach

 

Resztki sera

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-12-26 18:12:24

Temat: Resztki sera
Od: "gruby" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ze świątecznego objadania zostało mi ze 30 deko różnych serów pleśniowych,
wszystkie są dosyć podobne (zielona pleśń w baiełj masie serowej ;-). ma już
dość pod pieczywko i winko - a żal wywalić, bo drogie cholerstwo. Jak to
zagospodarować kulinarnie inaczej?

Gruby


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-12-26 18:20:23

Temat: Re: Resztki sera
Od: waldemar z domu <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora

> Ze świątecznego objadania zostało mi ze 30 deko różnych serów pleśniowych,
> wszystkie są dosyć podobne (zielona pleśń w baiełj masie serowej ;-). ma
> już
> dość pod pieczywko i winko - a żal wywalić, bo drogie cholerstwo. Jak to
> zagospodarować kulinarnie inaczej?

sos do nudli albo na pizzę albo sos do steku albo sos do brokułów albo...
zostaw w lodówce jeszcze parę dni, do Sylwestra wytrzyma ;-))
Można też w plasterki, owinąć gotowaną szynką, spanierzyć na patelnię.

Aha, sos do makaronu lub steków to najepiej robić tak pół na pół gorgonzola
lub roquefort (i kompatyblne) z jakimś neutralnym topionym do mleka i
rozrobić na ciepło-gęsto. Dodać Calvados (jak się lubi) solaj i spieprzaj
do smaku i gotowe.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-26 18:57:52

Temat: Re: Resztki sera
Od: <b...@n...se> szukaj wiadomości tego autora

> Ze świątecznego objadania zostało mi ze 30 deko różnych serów pleśniowych,
> wszystkie są dosyć podobne (zielona pleśń w baiełj masie serowej ;-). ma już
> dość pod pieczywko i winko -  a żal wywalić, bo drogie cholerstwo. Jak to
> zagospodarować kulinarnie inaczej?
>
> Gruby
---------------------------
A to sie moze znudzic??? Zamiast pieczywa mozna toto polozyc na gruszeczke albo
winogrono. Ale jak sie znudzilo to moze sprobujesz cos z tych przepisow:

Sos z lososiem i gorgonzola
troche ponad szklanki smietany
1-2 lyzek sera gorgonzoli
2 lyzki siekanego koperku
125 g wedzonego lososia
parmezan
makaron do wyboru
Podgotowac smietane z serem, nie za mocno. Dodac koperek i pokrojenego
lososia. Podgrzac. Wlac do ugotowanego,goracego makaronu, wymieszac.

Kurczak w gorgonzoli
1 kurczak
0,5 szklanki wody
1 szklanka smietany kremowki
15 dkg gorgonzoli (sera zielonoplesniowego)
0,5 szklanki pokrojonego na paseczki pora
0,5 szklanki vrmuthu albo konjaku
0,5 szklanki lekkiego bialego wina
0,5 szkoanki tlustej smietany kwasnej (creme fraiche)
5 dkg obranych orzechow wloskich
Podzielic kurczaka na kawalki i upiec w piekarniku 25 min w 225 stopniach.
Podlac troche woda. Wyjac, sos z kuraka przecedzic do garnka, pomieszac z
porem, smietana i serem. Podgotowac kilka minut. Dodac smietane. Zamieszac.
Wlozyc czesci kurczakowe do szerokiego garnka, podlac alkoholem, posypac
orzechami, wlac na wierzch sos i poddusic 5-10 minut.

Gulasz wieprzowy z serem plesniowym i czarnymi porzeczkami
60 dkg swiezej szynki
maslo
20 dkg pieczarek
1 torebke sosu Knorra do pieczeni (brazowego, smietanowego)
prawie cala szklanka smietany
szklanka mleka
2-3 lyzki tlustej smietany kwasnej
10 dkg sera plesniowego typu gorgonzola, roquefort
0,5 szklanki vermuthu
0,5 szklanki czarnych porzeczek
Pokroic i podsmazyc mieso. Podsmazyc pieczarki i dodac do miesa. Do patelni na
ktorej smazyly sie pieczarki wlac szklanke wody i zagotowac. Przelac wode ze
smakiem do miesa. Gotowac na wolnym ogniu przez &frac12; godziny. Torebke sosu
wymieszac z mlekiem i zagotowac. Dodac smietane, wino i ser. Wlac do gulaszu i
gotowac na wolnym ogniu przez 10 minut.

Quiche z roquefortem i gruszkami (nie na deser!!!)
250 g maki
120 g masla
Ndzienie:
2 pokrojone w plasterki gruszki
3 jajka
3 dl smietany
300 g sera roquefort
ewentualnie jeden kieliszek wodki gruszkowej
Zmieszac make z maslem, posiekac nozem, dodac wode i szybko zarobic palcami
jak kruche ciasto. Wstawic do lodowki na godzine. Wywalkowac i wylozyc na
tortownice tak zeby ciasto pokrylo dno i 2 cm boki. Mozna zawinac folie
aluminiowa na boki, pomoze zeby boki nie opadly przy pieczeniu. Dno nakluc
widelcem w kilku miejscach zeby sie nie faldowalo. Podpiec 10 minut w 200
stopniach. Na podpieczone ciasto polozyc plasterki gruszki z pokruszonym serem.
Ubic jajka ze smietana, dodac wodke i wlac na ciasto. Piec 20-25 minut w 180
stopniach.

Gruszki z gorgonzola
2 gruszki
4 plastry gorgonzoli
posiekane orzechy laskowe
Obrane i przepolowione gruszki polozyc na blasze. Na to po plastrze
gorgonzoli i orzechy. Zapiec w 225 stopniach 10 minut.

smacznego
baska


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-27 00:22:12

Temat: Re: Resztki sera
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



gruby wrote:

> Ze świątecznego objadania zostało mi ze 30 deko różnych serów pleśniowych,
> wszystkie są dosyć podobne (zielona pleśń w baiełj masie serowej ;-). ma już
> dość pod pieczywko i winko - a żal wywalić, bo drogie cholerstwo. Jak to
> zagospodarować kulinarnie inaczej?
>
> Gruby

Zamrozic. Zamrozony ser rozkruszac na salate, czy na "surowke" ze sparzonej
czerwonej kapusty.
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: MOCZKA
Deuter!!! Zostaw mi kilka ciasteczek...
Swieta, swieta i po....
English Fruit Cake
te se czytam

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »