Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Szaszłyk

Grupy

Szukaj w grupach

 

Szaszłyk

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 4


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-03-21 21:56:07

Temat: Szaszłyk
Od: Paulinka <paulinka503@precz_ze_spamem.wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Jutro zamierzam popełnić. Drobiu nie lubię, pomóżcie jak to dobrze
uczynić, żeby mi sie cebula nie zwęgliła i żeby mięso było miękkie, no i
może jeszcze jakieś dodatki ktoś wymyśli. Jestem ciemna w tej kwestii,
ale obiecałam dziecku, które na pytanie "co to" na widok długich
patyczków, odpowiedziałam, że na to się nadziewa szaszłyki.
--

Paulinka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-03-21 22:33:27

Temat: Re: Szaszłyk
Od: "@nn" <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Paulinka napisał(a):
> Jutro zamierzam popełnić. Drobiu nie lubię, pomóżcie jak to dobrze
> uczynić, żeby mi sie cebula nie zwęgliła i żeby mięso było miękkie, no i
> może jeszcze jakieś dodatki ktoś wymyśli. Jestem ciemna w tej kwestii,
> ale obiecałam dziecku, które na pytanie "co to" na widok długich
> patyczków, odpowiedziałam, że na to się nadziewa szaszłyki.

A to zależy jak zamierzasz je robić.
Ja czasem piekę w piekarniku, zawinięte w alu folię i tylko na parę
minut przed końcem odkrywam co by trochę żywszych kolorów nabrało.
A co do dzieci - moje bardzo szaszłyki lubią.
Ania

--
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
******* www.madej.master.pl ***** http://aniapelc.blox.pl/html *********
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-03-21 22:44:18

Temat: Re: Szaszłyk
Od: "Joanna Gacka" <j...@w...com-media.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Paulinka" <paulinka503@precz_ze_spamem.wp.pl> napisał w
wiadomości news:ets9lv$cer$5@node4.news.atman.pl...
> Jutro zamierzam popełnić. Drobiu nie lubię, pomóżcie jak to dobrze
> uczynić, żeby mi sie cebula nie zwęgliła i żeby mięso było miękkie, no i
> może jeszcze jakieś dodatki ktoś wymyśli. Jestem ciemna w tej kwestii, ale
> obiecałam dziecku, które na pytanie "co to" na widok długich patyczków,
> odpowiedziałam, że na to się nadziewa szaszłyki.


ja ostatnio takie popełniłam:
http://www.gotowanie.kobiety.net.pl/Piwne-szaszlyki-
wieprzowe,259.html

dla dzieci tez z piwem moga byc bo alkohol sie odparowuje a miesko kruche
jest



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-03-26 08:43:38

Temat: Re: Szaszłyk
Od: "Misiek" <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Paulinka" <paulinka503@precz_ze_spamem.wp.pl> napisał w
wiadomości news:ets9lv$cer$5@node4.news.atman.pl...
> Jutro zamierzam popełnić. Drobiu nie lubię, pomóżcie jak to dobrze
> uczynić, żeby mi sie cebula nie zwęgliła i żeby mięso było miękkie, no i
> może jeszcze jakieś dodatki ktoś wymyśli. Jestem ciemna w tej kwestii, ale
> obiecałam dziecku, które na pytanie "co to" na widok długich patyczków,
> odpowiedziałam, że na to się nadziewa szaszłyki.
> --
>
> Paulinka

1. mieso (karczek, poledwica, baranina... do wyboru co kto lubi.. mnie
najbardziej smakowaly wlasnie z poledwicy, ale te trzeba krotko grillowqac i
wtedy cebule, boczek cieniutko trzeba kroic)pokrojone w kostke okolo 1x1x1
cm (mozna wieksze lecz dluzej wtedy piec trzeba i "ostrozniej"
2. boczek wedzony, slonina, podgardle, wedzonka - co kto lubi - pokrojone w
niezbyt grube plastry (kostki), mniej wiecej o wymiarach 1x1x0,5 cm
3. cebula pokrojona w plasterki (chociaz kiedys zrobilem z malymi cebulkami-
wtedy na polowki kroilem) lub dla rozrzutnych szalotka lub dymka- wtedy w
calosci
4. dodatki - do wyboru, co kto lubi i tak np. papryka (roznokolorowa),
pomidorki koktajlowe, pieczarki....
calosc ponakluwana "przemienie" na patyczki (jesli drewniane dobrze jest
wczesniej je moczyc w wodzie przez kilka godzin), nastepnie posmarowana
marynata (lub zalana) i do lodowki na minimum 3-4 godzin- ja trzymajem ponad
12-scie
Nastepnie pozwolic "odcieknac" z marynaty, klasc na rozgrzany grill
(patelnie grilowa, do piekarnika... jak kto lub i, woli czy ma mozliwosci)
obracac, zeby sie upieklo ze wszystkich stron rownomiernie (w piekarniku
jesli z termoobiegiem ta operacja odpada)
smarowac marynata podczas pieczenia na grillu
Niektorzy pieka wlasnie zawiniete w folie alu, pod koniec tylko wyciagajac z
folii- ja w takim wypadku nie wyciagam z folii a na koniec zostawiam jeszcze
na minimum 5 minut na "krancu" grilla (tam gdzie zar jest juz maly) zeby
doszlo i wchlonello spowrotem soki ktore sie wytworza podczas pieczenia.
Podawac z musztarda, ketchupem tudziez innym sosem.. co kto lubi i bagietka
"czosnkowa" podnieczona na chrupiaco na grillu
Bagietke taka kroje "wzdluz", smaruje maslem po "przekrojonej" stronie,
klade na grilla a po podpieczeniu nacieram zabkiem czosnku przekrolonym na
pol.
Mozna tez glowke czosnku obrana jedynie z wierchniej skorki polozyc na
grillu i piec okolo 10-ciu minut...
i takim upieczonym czosnkiem (sam wychodzi z lupin po "nacisnieciu")
smarowac podpieczone bagietki
Smacznego
p.s.marynate dobrac wg wlasnego smaku, ja stosuje oliwe z oliwek + kilka
kropli octu balsamicznego+ zgnieciony jalowiec + pieprz + tymianek +
ewentualnie rozmaryn - nie uzywam soli ze wzgledu na zastosowanie wedzonego
boczku ktory sam w sobie jest slony)



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: jakie przyprawy do jakich potraw?
Gdzie w Warszawie jest sklep "Little India"?
Re: jakie przyprawy do jakich potraw?
Lodowka ARISTON - co myslicie
ostatnio wędzone kości schabu...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »