Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Misiek" <p...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Szaszłyk
Date: Mon, 26 Mar 2007 10:43:38 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 53
Message-ID: <eu81be$itm$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <ets9lv$cer$5@node4.news.atman.pl>
NNTP-Posting-Host: eln162.internetdsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1174898862 19382 83.15.147.162 (26 Mar 2007 08:47:42
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 26 Mar 2007 08:47:42 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3028
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3028
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:293941
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Paulinka" <paulinka503@precz_ze_spamem.wp.pl> napisał w
wiadomości news:ets9lv$cer$5@node4.news.atman.pl...
> Jutro zamierzam popełnić. Drobiu nie lubię, pomóżcie jak to dobrze
> uczynić, żeby mi sie cebula nie zwęgliła i żeby mięso było miękkie, no i
> może jeszcze jakieś dodatki ktoś wymyśli. Jestem ciemna w tej kwestii, ale
> obiecałam dziecku, które na pytanie "co to" na widok długich patyczków,
> odpowiedziałam, że na to się nadziewa szaszłyki.
> --
>
> Paulinka
1. mieso (karczek, poledwica, baranina... do wyboru co kto lubi.. mnie
najbardziej smakowaly wlasnie z poledwicy, ale te trzeba krotko grillowqac i
wtedy cebule, boczek cieniutko trzeba kroic)pokrojone w kostke okolo 1x1x1
cm (mozna wieksze lecz dluzej wtedy piec trzeba i "ostrozniej"
2. boczek wedzony, slonina, podgardle, wedzonka - co kto lubi - pokrojone w
niezbyt grube plastry (kostki), mniej wiecej o wymiarach 1x1x0,5 cm
3. cebula pokrojona w plasterki (chociaz kiedys zrobilem z malymi cebulkami-
wtedy na polowki kroilem) lub dla rozrzutnych szalotka lub dymka- wtedy w
calosci
4. dodatki - do wyboru, co kto lubi i tak np. papryka (roznokolorowa),
pomidorki koktajlowe, pieczarki....
calosc ponakluwana "przemienie" na patyczki (jesli drewniane dobrze jest
wczesniej je moczyc w wodzie przez kilka godzin), nastepnie posmarowana
marynata (lub zalana) i do lodowki na minimum 3-4 godzin- ja trzymajem ponad
12-scie
Nastepnie pozwolic "odcieknac" z marynaty, klasc na rozgrzany grill
(patelnie grilowa, do piekarnika... jak kto lub i, woli czy ma mozliwosci)
obracac, zeby sie upieklo ze wszystkich stron rownomiernie (w piekarniku
jesli z termoobiegiem ta operacja odpada)
smarowac marynata podczas pieczenia na grillu
Niektorzy pieka wlasnie zawiniete w folie alu, pod koniec tylko wyciagajac z
folii- ja w takim wypadku nie wyciagam z folii a na koniec zostawiam jeszcze
na minimum 5 minut na "krancu" grilla (tam gdzie zar jest juz maly) zeby
doszlo i wchlonello spowrotem soki ktore sie wytworza podczas pieczenia.
Podawac z musztarda, ketchupem tudziez innym sosem.. co kto lubi i bagietka
"czosnkowa" podnieczona na chrupiaco na grillu
Bagietke taka kroje "wzdluz", smaruje maslem po "przekrojonej" stronie,
klade na grilla a po podpieczeniu nacieram zabkiem czosnku przekrolonym na
pol.
Mozna tez glowke czosnku obrana jedynie z wierchniej skorki polozyc na
grillu i piec okolo 10-ciu minut...
i takim upieczonym czosnkiem (sam wychodzi z lupin po "nacisnieciu")
smarowac podpieczone bagietki
Smacznego
p.s.marynate dobrac wg wlasnego smaku, ja stosuje oliwe z oliwek + kilka
kropli octu balsamicznego+ zgnieciony jalowiec + pieprz + tymianek +
ewentualnie rozmaryn - nie uzywam soli ze wzgledu na zastosowanie wedzonego
boczku ktory sam w sobie jest slony)
|