| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2000-11-21 00:00:03
Temat: Re: Szkodliwość mikrofali>> Promieniowanie mikrofalowe nie tylko sluzy do ogrzania pokarmu a scislej
>> mowiac do ogrzania wody lecz jednoczesnie powoduje rozbicie na czasteczki
>> wiazan w niektorych bialkach zlozonych
>
>rozbicie wiazan na czasteczki ?
>kto ci naopowiadal takich glupot ??
>energia potrzebna do rozbicia wiazan kowalencyjnych
>typu C-C, C-N itp. wynosi okolo 300 kJ/mol.
Chodzi chyba o wiazania wodorowe i swego czasu bylo o tym glosno
Z pewnoscia mikrofale nie podgrzewaja metoda Kaszpirowskiego i innych
Magikow
Pozdrowienia
Piotr Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2000-11-21 17:21:30
Temat: Re: Szkodliwość mikrofali
Piotr Sowa wrote:
> >> Promieniowanie mikrofalowe nie tylko sluzy do ogrzania pokarmu a scislej
> >> mowiac do ogrzania wody lecz jednoczesnie powoduje rozbicie na czasteczki
> >> wiazan w niektorych bialkach zlozonych
> >
> >rozbicie wiazan na czasteczki ?
> >kto ci naopowiadal takich glupot ??
> >energia potrzebna do rozbicia wiazan kowalencyjnych
> >typu C-C, C-N itp. wynosi okolo 300 kJ/mol.
>
> Chodzi chyba o wiazania wodorowe i swego czasu bylo o tym glosno
> Z pewnoscia mikrofale nie podgrzewaja metoda Kaszpirowskiego i innych
> Magikow
>
> Pozdrowienia
> Piotr Sowa
wziazania wodorowe sa duzo slabsze, ale w dalszym ciagu mowimy
o energiach rzedu kJ/mol a nie ulamkow J/mol.
To, ze bialka ulegaja denaturacji w temperaturze powyzej 40-50C,
nie jest zadna rewelacja;
to samo dzieje sie z bialkiem ogrzewanym na kuchni elektrycznej
badz gazowej.
Mariusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |