| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-04-22 07:07:38
Temat: Sztukamięs z sosemWywołany temat przez chrzanowy sos przypomniał mi sztukamięs z sosem
szczypiorkowym, epokowy wynalazek Sachera ( tego od tortu)
Sztukamięs: do GORĄCEGO wywaru z jarzyn, posolonego, wkladamy kawałek pięknej
wołowiny z otoczką tłuszczu: antrykot, krzyżowa. Zagotowujemy i pozostawiamy na
maleńkim ogniu na czas dłuższy. Ortodoksyjnie byłoby w glinianym (
kamionkowym) garnku.
W tej chwili przyszlo mi na myśl, że może w rzymskim garnku?
Sos szczypiorkowy:
Posiekać szczypiorek, podzielic na 2 porcje.Jedną część poddusic na maśle,
dodać do tego mąkę- zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić zimnym wywarem.
Posolić, doprawić białym pieprzem, ewentualnie odrobiną gałki muszkatołowej.
Dodać resztę szczypiorku, podawać.
Do tego młode ziemniaczki... oj, slinka cieknie
Qd
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |