| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-09-12 19:07:20
Temat: TORT CD.Cześć
Pytałam się ostatnio jak uatrakcyjnić tort na 7 urodziny i
podpowiedzieliście mi naprawdę fajne pomysły.
Ale teraz pomyślałam sobie czy do bitej śmietany (śmietana 36 % )
nie dosypać np. "śnieżki" , żeby ta śmietana miała na pewno
odpowiednią konsystencję. Czy wystarczy 0,5 l. śmietany na średni
torcik ?
Pozdrawiam.
--
Pozdrawiam Renata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-09-12 19:36:25
Temat: Re: TORT CD.
Użytkownik "Renata" <r...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bjt5h8$5n6$1@news.onet.pl...
> Ale teraz pomyślałam sobie czy do bitej śmietany (śmietana 36 % )
> nie dosypać np. "śnieżki" , żeby ta śmietana miała na pewno
> odpowiednią konsystencję.
To zepsuje smak bitej śmietany.
Lepiej kup usztywniacz do bitej śmietany bodajże Oetkera. Używałam - daje
bardzo dobry efekt i nie ma chemicznego smaku.
pozdrawiam cieplutko
misiczka z Wrocławia
--
"Mężczyznę można nazwać kłamcą, oszustem, łotrem -
nie zrobi to na nim wielkiego wrażenia,
ale jeśli powiesz mu, że jest kiepskim kierowcą, wpada w furię"
Tony Curtis
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-12 20:19:51
Temat: Odp: TORT CD.Witam serdecznie
Ubij śmietanę na maksa z cukrem bez żadnych dodatków typu chemia,
następnie dodaj do tej śmietany owoce mogą być z puszki tylko bardzo dobrze
odsączone, możesz wziąźć blaty bezowe albo zwykłe bezy i ułóż w tortownicy
na przemian bezy śmietana , ostatnią warstwę posmaruj śmietaną bez owoców
i wstaw na noc do zzamrażarki.
z tego co się orientuję nie znam za bardzo dziecka któremu to nie smakowało
pozdraawiam busek
--
ABSURD TO POGLĄDY SPRZECZNE Z TWOIMI
GG3823686
Użytkownik Renata <r...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:bjt5h8$5n6$...@n...onet.pl...
> Cześć
>
> Pytałam się ostatnio jak uatrakcyjnić tort na 7 urodziny i
> podpowiedzieliście mi naprawdę fajne pomysły.
> Ale teraz pomyślałam sobie czy do bitej śmietany (śmietana 36 % )
> nie dosypać np. "śnieżki" , żeby ta śmietana miała na pewno
> odpowiednią konsystencję. Czy wystarczy 0,5 l. śmietany na średni
> torcik ?
>
> Pozdrawiam.
> --
> Pozdrawiam Renata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-13 06:23:21
Temat: Re: TORT CD.Dnia 2003-09-12 21:36, Użytkownik misiczka napisał:
> Użytkownik "Renata" <r...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:bjt5h8$5n6$1@news.onet.pl...
>
>
>>Ale teraz pomyślałam sobie czy do bitej śmietany (śmietana 36 % )
>>nie dosypać np. "śnieżki" , żeby ta śmietana miała na pewno
>>odpowiednią konsystencję.
>
>
> To zepsuje smak bitej śmietany.
> Lepiej kup usztywniacz do bitej śmietany bodajże Oetkera. Używałam - daje
> bardzo dobry efekt i nie ma chemicznego smaku.
>
> pozdrawiam cieplutko
> misiczka z Wrocławia
>
ja ubijam śmietanę z galaretką - ma żywszy kolor, konsystencję bardziej
sztywnego kremu i smak...mlam :-)
--
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-14 13:29:11
Temat: Re: TORT CD.
>ja ubijam śmietanę z galaretką - ma żywszy kolor, konsystencję bardziej
>sztywnego kremu i smak...mlam :-)
>
A jak to dokładnie robisz tzn. w jakiej ilośći wody rozpuszczasz tą
galaretkę . Czy śmietana się nie zważy ?
Pozdrawiam.
--
Pozdrawiam Renata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-14 20:56:38
Temat: Re: TORT CD.Dnia 2003-09-14 15:29, Użytkownik Renata napisał:
>
>>ja ubijam śmietanę z galaretką - ma żywszy kolor, konsystencję bardziej
>>sztywnego kremu i smak...mlam :-)
>>
>
>
> A jak to dokładnie robisz tzn. w jakiej ilośći wody rozpuszczasz tą
> galaretkę . Czy śmietana się nie zważy ?
>
> Pozdrawiam.
galaretkę rozpuszczam tak, jak podaje przepis na opakowaniu (czasem
dodaję odrobinę mniej wody). galaretkę nie do końca stężałą dodaję po
trochu, ubijając śmietanę. jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby się
zwarzyła, natomiast kiedy po raz pierwszy tak przygotowywałam bitą
śmietanę, z nadmiaru zapału ubiłam prawie masło :-)
na 1/2 litra śmietanki idzie mi zazwyczaj porcja galaretki z jednej
torebki. mozna nią przekładać tort, smarować po wierzchu, lub szprycą
wyciskać różne wzorki... no i moje ulubione zastosowanie: wylizywanie
miski :-)
pozdrawiam
--
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |