| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-05-30 08:18:38
Temat: Re: TRUSKAWKI TUŻ TUŻ...
Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:lb87ht066egnhvv7rt50e3414iiek7apb3@4ax.com...
> albo zrobic sorbet... miksnac truskawki. Na plaskim naczyniu
> wlozyc do zamrazalnika. Ubic piane jak na bezy (z cukrem). Jak
> truskawki zaczynaja marznac, miksnac je jeszcze rac (tylko moze
> najpierw je wyjac z plaskiego naczynia...). Wymieszac z piana. W
> duze naczynie, do zamrazal. jak zacznie tezec, wymieszac
> porzadnie. Mozna te operacje powtorzyc jeszcze z raz lub dwa, ale
> nie koniecznie. Uwaga - jesli owoce sa w duzych kawalkach to sie
> zrobia jak kamienie (ja tak kiedyz zrobila z agrestem, mozna bylo
> z procy zabijac przechodniow...), wiec im bardziej zmasakrowane
> owoce, tym bedzie bardziej miekkie. Cala rzecz nie zamarznie na
> amen bo posiada piane z bialek i cukier, ktore to, podobno, nie
> mroza sie na kamien. Czy to fakt naukowy czy nie, mnie sorbety
> wychodza dobre
> Wydaje sie pracochlonne (to ciagle mieszanie), ale tak na prawde
> nie jest
>
> Krysia
Wszystko ladnie, tylko ze ja bardzo boje sie salmonelli. Czy jajka wystarczy
tylko sparzyc, aby nie dostac sie do szpitala?
pozdr. Wilma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-05-30 08:49:55
Temat: Odp: TRUSKAWKI TUŻ TUŻ...
Uzytkownik "{Wilma}" <w...@o...pl> napisal w wiadomosci
news:9f2aeb$jk6$1@galaxy.uci.agh.edu.pl...
>
> Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
> wiadomosci news:lb87ht066egnhvv7rt50e3414iiek7apb3@4ax.com.
..
> Wszystko ladnie, tylko ze ja bardzo boje sie salmonelli. Czy jajka
wystarczy
> tylko sparzyc, aby nie dostac sie do szpitala?
Ja z kolei mam niechec do jaj surowych jako-takich, dlatego staram sie
zastepowac w kremach itp. jajkami ubitymi na parze, ale czy w przypadku
przepisu Krysi tak mozna, to watpie...
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-30 09:00:47
Temat: Re: TRUSKAWKI TUŻ TUŻ...Nie mam pojecia...
to moze zrob z samych owocoww z syropem cukrowym, ale takim fest,
a dla kontastu dodaj troche kwasu jakiegos - moze cytryna, moze
rabarbar...
Krysia
>Wszystko ladnie, tylko ze ja bardzo boje sie salmonelli. Czy jajka wystarczy
>tylko sparzyc, aby nie dostac sie do szpitala?
>
>pozdr. Wilma
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-30 09:49:26
Temat: Re: TRUSKAWKI TUŻTUŻ...kasiek wrote:
> GDZIE TE CZEREŚNIE???????????????
Nie ma... Buuu...
Wczoraj slyszalam, ze niby sie zdarzaja, ale za, uwaga - 78 PLN za kg.
Totalny bezsens.
Coz, trzeba jeszcze poczekac 2-3 tygodnie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-30 10:59:59
Temat: Odp: TRUSKAWKI TUŻTUŻ...A moze ktos rzuci przepisem na jakies ciacho z truskawkami typu tarta albo
cosik innego takze samo pysznego?
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-30 23:30:43
Temat: Re: Odp: TRUSKAWKI TUŻTUŻ...
Asiunia wrote:
> A moze ktos rzuci przepisem na jakies ciacho z truskawkami typu tarta albo
> cosik innego takze samo pysznego?
> Asia
OK, tarta z truskawkami
Kruchy spod
160 gr maki
140 gr masla
140 gr cukru
3 zoltka ugotowane na twardo
Zoltka przetrzec przez sito, posiekac wszystkie skladniki, az maslo bedzie
wielkosci grochu. Zarobic szybko palcami, az bedzie gruba kroszonka,
schlodzic 20 minut. Przelozyc kruszonke do formy z tarty i rowno
rozprowadzic, przyciskajac tak zeby utworzyc wyzsze brzegi.
Piec az jasno zlote w cieplym piecu 160C/325F.
W miedzyczasie ugotowac krem
200 ml smietanki
2 zoltlka
50 gr cukru
1 lyzka maki
laska wanili
Zoltka utrzec z cukrem, dodac make. Smietanke doprowadzic do wrzenia w malym
garnku z laska wanili, wyjac wanilie, wytrzec, przeciac wzdluz, wyskrobac
troche ziarenek i dodac do kremu, a reszte laski wanili przelozyc do sloika z
cukrem (na cukier waniliowy). Dodac troche goracej smietanki do utartych
zoltek, zeby je rozcienczyc, i calosc dodac do granka. Ubijajac trzepaczka,
ciagle gotowac, az zgestnieje, przelac do szklanego naczynia.
Ostudzic ciasto, rozprowadzic wystygniety krem, ustawic gesto cale truskawki
bez szypulek na sztorc, cieknim czubkiem do gory.
Glazura
pol szklanki galaretki morelowej, lub porzeczkowej rozgrzac w malym garnku,
az bedzie plynna. Pedzlem malowac truskawki, az wszystkie beda rowno
pomalowane. Calosc schlodzic, ale nie w lodowce. Lodowka powoduje, ze ciasto
kruche staje sie gumowate.
Z tego samego ciasta mozna robic babeczki, ciastka, kruche torty.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-31 07:25:40
Temat: RE: TRUSKAWKI TUŻTUŻ...From: Barbara
>
> a gdzie to rosną dojrzałe już czereśnie?
> a może zieloniutkie były i stąd ten brzuszek...?;-))
>
Ano u mnie na wsi (Koczargi Stare ;-)). Dojrzałe jak niewiem i staram
się zdążyć przed szpakami.
--
Maya
"When God made man, she was only testing"
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-31 07:25:40
Temat: RE: TRUSKAWKI TUŻTUŻ...From: kasiek
>
> GDZIE TE CZEREŚNIE???????????????
> kachna
>
U mnie w ogrodzie. Dzisiaj też mam, w ramach drugiego śniadania.
--
Maya
"When God made man, she was only testing"
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-31 07:25:40
Temat: RE: TRUSKAWKI TUŻTUŻ...From: Monika Mężyńska
> > GDZIE TE CZEREŚNIE???????????????
>
> Nie ma... Buuu...
> Wczoraj slyszalam, ze niby sie zdarzaja, ale za, uwaga - 78
> PLN za kg.
> Totalny bezsens.
> Coz, trzeba jeszcze poczekac 2-3 tygodnie.
O Mamma....
A ja to zjadłam....
Byłabym już milionerem...
--
Maya
"When God made man, she was only testing"
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-31 08:21:46
Temat: Re: TRUSKAWKI TUŻTUŻ...TEGO JUŻ ZA WIELE!!! JESZCZE MOŻE TRUSKAWECZKI NA DESER!???
:)
Klient - rzeczoznawcyap - info napisał(a) w wiadomości: ...
>From: kasiek
>
>>
>> GDZIE TE CZEREŚNIE???????????????
>> kachna
>>
>
>U mnie w ogrodzie. Dzisiaj też mam, w ramach drugiego śniadania.
>
>
>--
>Maya
>"When God made man, she was only testing"
>
>--
>Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |