Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Tajski dip z zielonego chilli (Nam Prick Num)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Tajski dip z zielonego chilli (Nam Prick Num)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 2


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-07-27 16:39:55

Temat: Tajski dip z zielonego chilli (Nam Prick Num)
Od: monsmade <m...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Nam Prick Num znaczy w języku tajskim "dip z młodych papryczek
chilli", a jego smak udowadnia, iż dip wykonany z chilli wcale nie
musi być bardzo ostry. Kluczem do sukcesu w jego przygotowaniu jest
odpowiedni wybór chilli. Niestety, nie możemy spróbować chilli w
momencie jego kupowania, aby ocenić na ile jest ostre w smaku, więc
życze Ci powodzenia w jego intuicyjnym doborze. Jeśli nie lubisz
chilli, albo nie chcesz użyć go do robienia dipa, możesz je zastąpić
zielonymi paprykami - w ten sposób możesz mieć nawet 100% pewności, iż
dip nie będzie ostry.

Składniki:
5 dużych długich zielonych chilli (albo zielonych papryk)
8 szalotek
5 kawałków czosnku
sos rybny albo sól
odrobina cukru

Wszystkie składniki (chilli/papryka, szalotki, czosnek) griluj nad
ogniem, aż skórki staną się ciemnobrązowe. Jeśli nie masz grilla,
możesz użyć w tym celu płomienia kuchenki gazowej. Inna możliwość, to
podsmażanie na suchej patelni, bez użycia jakiegokolwiek tłuszczu.

Obierz je nastepnie ze skórek i utłucz chilli (papryki) w dużym
moździeżu. Dodaj szalotki i czosnek, kawałek po kawałku. Przypraw
sosem rybnym (lub solą) i cukrem wg swojego smaku. Mieszaj i ugniataj
całość w moździeżu, aż powstanie konsystencja dipu.

Dip jest doskonałym dodatkiem do smażonych lub gotowanych warzyw.
Ogórki, cukinie, dynia czy inne warzywa pozwolą Ci stworzyc z tym
dipem prosty, ale bardzo smaczny posiłek. Dip można przechowywać
dłużej w lodówce.

I ostatnia wskazówka: jeśli uzyskany przez ciebie dip był zbyt
pikantny, oznacza to, iż wybrane przez ciebie chilli były jednak zbyt
dojrzałe. Spróbuj szcześcia ponownie, z nowymi chilli. Powodzenia. :-)

Wiecej przepisow znajdziesz na moim blogu
http://www.monsmade.com/blog_pl/

Zapraszam,
Mon :-)))

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-07-27 19:12:17

Temat: Re: Tajski dip z zielonego chilli (Nam Prick Num)
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"monsmade" <m...@g...com> wrote in message
news:1185554395.586662.257090@e9g2000prf.googlegroup
s.com...

Można użyć słodkiej papryki z dodatkiem ostrej - do ustawienia ostrości...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

KTO KRĘCI BIZNES:
sernik
PRZYPADKIEM WPADLEM...
też związane z kuchnią ale nie jedzenie
Kawa latte

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »