Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!p
ostnews.google.com!e9g2000prf.googlegroups.com!not-for-mail
From: monsmade <m...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Tajski dip z zielonego chilli (Nam Prick Num)
Date: Fri, 27 Jul 2007 09:39:55 -0700
Organization: http://groups.google.com
Lines: 46
Message-ID: <1...@e...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: 203.146.63.183
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1185554396 25891 127.0.0.1 (27 Jul 2007 16:39:56 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Fri, 27 Jul 2007 16:39:56 +0000 (UTC)
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1.5)
Gecko/20070713 Firefox/2.0.0.5,gzip(gfe),gzip(gfe)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: e9g2000prf.googlegroups.com; posting-host=203.146.63.183;
posting-account=ps2QrAMAAAA6_jCuRt2JEIpn5Otqf_w0
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:299534
Ukryj nagłówki
Nam Prick Num znaczy w języku tajskim "dip z młodych papryczek
chilli", a jego smak udowadnia, iż dip wykonany z chilli wcale nie
musi być bardzo ostry. Kluczem do sukcesu w jego przygotowaniu jest
odpowiedni wybór chilli. Niestety, nie możemy spróbować chilli w
momencie jego kupowania, aby ocenić na ile jest ostre w smaku, więc
życze Ci powodzenia w jego intuicyjnym doborze. Jeśli nie lubisz
chilli, albo nie chcesz użyć go do robienia dipa, możesz je zastąpić
zielonymi paprykami - w ten sposób możesz mieć nawet 100% pewności, iż
dip nie będzie ostry.
Składniki:
5 dużych długich zielonych chilli (albo zielonych papryk)
8 szalotek
5 kawałków czosnku
sos rybny albo sól
odrobina cukru
Wszystkie składniki (chilli/papryka, szalotki, czosnek) griluj nad
ogniem, aż skórki staną się ciemnobrązowe. Jeśli nie masz grilla,
możesz użyć w tym celu płomienia kuchenki gazowej. Inna możliwość, to
podsmażanie na suchej patelni, bez użycia jakiegokolwiek tłuszczu.
Obierz je nastepnie ze skórek i utłucz chilli (papryki) w dużym
moździeżu. Dodaj szalotki i czosnek, kawałek po kawałku. Przypraw
sosem rybnym (lub solą) i cukrem wg swojego smaku. Mieszaj i ugniataj
całość w moździeżu, aż powstanie konsystencja dipu.
Dip jest doskonałym dodatkiem do smażonych lub gotowanych warzyw.
Ogórki, cukinie, dynia czy inne warzywa pozwolą Ci stworzyc z tym
dipem prosty, ale bardzo smaczny posiłek. Dip można przechowywać
dłużej w lodówce.
I ostatnia wskazówka: jeśli uzyskany przez ciebie dip był zbyt
pikantny, oznacza to, iż wybrane przez ciebie chilli były jednak zbyt
dojrzałe. Spróbuj szcześcia ponownie, z nowymi chilli. Powodzenia. :-)
Wiecej przepisow znajdziesz na moim blogu
http://www.monsmade.com/blog_pl/
Zapraszam,
Mon :-)))
|