| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-01-04 13:11:19
Temat: Tak proste, że banalne a jakie smaczne :)))
W sumie nie jest to jakiś cud przepis, ale na chlebek na zimno bardzo się
nadaje ( z pieprzem, z chrzanem :)
A. Składniki - kilo mięcha wieprzowego - najlepiej szynka albo chyba
karkówka, sól, pieprz, czosnek ( można suszony, można świeży - kilka ząbków
wycisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą ), smaluszek do smażenia, bulionik
do zalewania
B. Robimy - kawał posiadanego mięcha myjemy, nacieramy solą zczosnkiem i
pieprzem, odstawiamy na kilka godzin. Na patelni rozgrzewamy smaluszek,
wkładamy mięcho i obsażamy na ostrym ogniu równomiernie na baaaardzo
rumiano. Następnie zmniejszamy ogień, wlewamy bulionik i dusimy pod
przykryciem, obracając od czasu do czasu i uzupełniając wyparowany bulionik.
Pieczemy ( dusimy ) w patelni !!! czas uzależniony jest od rodzaju mięsa -
karkówka spoko po 1,5 godziny jest OK. Schabik wymaga wielokrotnie dłuższego
czasu ( można robić przez dwa dni z okresami międzywystudzeń ;))))
Jak już będzie odpwowiednio miękkie poczekać aż ostygnie, kroić na plastry i
obkładać obficie posypane pieprzem świeże kromki świeżego, jeszcze letniego
chleba posmarowanego masłem pierwszej jakości - np. półsłonym Pesidentem lub
Candia ( czy jakoś tak )
Oj, właśnie zdałem sobie sprawę, że jeszcze nic nie jadłem ;)))))
--
-------------------------------------------
OS3 - 28752610
Member of Spammers Club
-------------------------------------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-01-04 13:35:10
Temat: Re: Tak proste, że banalne a jakie smaczne :)))
ostry napisał(a) w wiadomości: <84srqr$g6o$1@flis.man.torun.pl>...
>
>W sumie nie jest to jakiś cud przepis, ale na chlebek na zimno bardzo się
>nadaje ( z pieprzem, z chrzanem :)
>
>A. Składniki - kilo mięcha wieprzowego - najlepiej szynka albo chyba
>karkówka, sól, pieprz, czosnek ( można suszony, można świeży - kilka ząbków
>wycisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą ), smaluszek do smażenia, bulionik
>do zalewania
Zgadza sie czasami tez takie cos robie, sprawdzalem rozne miesa ale karczek
jest chyba najlepszy na takie pieczenie-duszenie, tylko ja w tym
bulioniku-zalewie trzymam karczek 24 godz. i dodaje do niego troche octu co
nadaje miesu dosc orginalny posmak
Pozdrawiam
-------------------------------------------------
Janusz
ICQ: 31950147
d...@p...fm
d...@p...com
-------------------------------------------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-04 14:52:18
Temat: Re: Tak proste, że banalne a jakie smaczne :)))> Zgadza sie czasami tez takie cos robie, sprawdzalem rozne miesa ale
karczek
> jest chyba najlepszy na takie pieczenie-duszenie, tylko ja w tym
> bulioniku-zalewie trzymam karczek 24 godz. i dodaje do niego troche octu
co
> nadaje miesu dosc orginalny posmak
> Pozdrawiam
Oprocz octu jeszcze sok z 1-2 cytryn. No i te 24 h to absolutne minimum.
Przemyslaw Koziarski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-04 15:55:36
Temat: Re: Tak proste, że banalne a jakie smaczne :)))ostry wrote:
>
> W sumie nie jest to jaki cud przepis, ale na chlebek na zimno bardzo się
> nadaje ( z pieprzem, z chrzanem :)
Jak prosto, to sproboj upiec mieso w soli; na dno brytfanki ok.2 cm
soli, mieso dokladnie obsypane sola, najlepiej grubo mielona. Pieczesz
(ok.180 C), az sol zrobi sie rozowo-czerwona. Po usunieciu soli mozna
zajadac!
Smacznego:
Krewet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-05 09:47:34
Temat: Re: Tak proste, że banalne a jakie smaczne :)))Jeśli po łacinie to na pewno nihil ale faktycznie novi, ty złośliwa ty -
mieliśmy na grupie nie wypominać sobie na wzajem literowek ??? :)))
Choć zapewne zaraz powiesz, że to w napisałem z premedytacją :)))
--
-------------------------------------------
OS3 - 28752610
Member of Spammers Club
-------------------------------------------
Joanna Sereinig napisał(a) w wiadomości:
<3...@j...krakow.pl>...
>Jeśli "Nowi", to już chyba jednak "Nichil" :DDDDDDDDD
>
>Joanna
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-05 09:57:50
Temat: Re: Tak proste, że banalne a jakie smaczne :)))
ostry napisał(a):
> Jeśli po łacinie to na pewno nihil ale faktycznie novi, ty złośliwa ty -
> mieliśmy na grupie nie wypominać sobie na wzajem literowek ??? :)))
> Choć zapewne zaraz powiesz, że to w napisałem z premedytacją :)))
>
Ostruniu kochany,
oczywiście, że ze mnie złośliwiec pierwszej wody, ale wierzę, że mi to
wybaczysz. Zwykle nie zwracam żadnej uwagi na błędy ortograficzne, albo
raczej zwracam zdecydowanie uwagę, ale milczę, tym razem jednak nie mogłam
się powstrzymać, bo to "nowi" wyglądało tak zabawnie!!! :))))))
Joanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-05 10:19:12
Temat: Re: Tak proste, że banalne a jakie smaczne :))):P
--
-------------------------------------------
OS3 - 28752610
Member of Spammers Club
-------------------------------------------
Joanna Sereinig napisał(a) w wiadomości:
<3...@j...krakow.pl>...
>oczywiście, że ze mnie złośliwiec pierwszej wody, ale wierzę, że mi to
>wybaczysz. Zwykle nie zwracam żadnej uwagi na błędy ortograficzne, albo
>raczej zwracam zdecydowanie uwagę, ale milczę, tym razem jednak nie mogłam
>się powstrzymać, bo to "nowi" wyglądało tak zabawnie!!! :))))))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |