Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.onet.pl!orion.cst.tp
sa.pl!news.task.gda.pl!news.man.torun.pl!not-for-mail
From: "ostry" <o...@e...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Tak proste, że banalne a jakie smaczne :)))
Date: Tue, 4 Jan 2000 14:11:19 +0100
Organization: TORMAN
Lines: 31
Message-ID: <84srqr$g6o$1@flis.man.torun.pl>
NNTP-Posting-Host: 158.75.50.2
X-Trace: flis.man.torun.pl 946991771 16600 158.75.50.2 (4 Jan 2000 13:16:11 GMT)
X-Complaints-To: a...@m...torun.pl
NNTP-Posting-Date: 4 Jan 2000 13:16:11 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.3155.0
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.3155.0
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:20581
Ukryj nagłówki
W sumie nie jest to jakiś cud przepis, ale na chlebek na zimno bardzo się
nadaje ( z pieprzem, z chrzanem :)
A. Składniki - kilo mięcha wieprzowego - najlepiej szynka albo chyba
karkówka, sól, pieprz, czosnek ( można suszony, można świeży - kilka ząbków
wycisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą ), smaluszek do smażenia, bulionik
do zalewania
B. Robimy - kawał posiadanego mięcha myjemy, nacieramy solą zczosnkiem i
pieprzem, odstawiamy na kilka godzin. Na patelni rozgrzewamy smaluszek,
wkładamy mięcho i obsażamy na ostrym ogniu równomiernie na baaaardzo
rumiano. Następnie zmniejszamy ogień, wlewamy bulionik i dusimy pod
przykryciem, obracając od czasu do czasu i uzupełniając wyparowany bulionik.
Pieczemy ( dusimy ) w patelni !!! czas uzależniony jest od rodzaju mięsa -
karkówka spoko po 1,5 godziny jest OK. Schabik wymaga wielokrotnie dłuższego
czasu ( można robić przez dwa dni z okresami międzywystudzeń ;))))
Jak już będzie odpwowiednio miękkie poczekać aż ostygnie, kroić na plastry i
obkładać obficie posypane pieprzem świeże kromki świeżego, jeszcze letniego
chleba posmarowanego masłem pierwszej jakości - np. półsłonym Pesidentem lub
Candia ( czy jakoś tak )
Oj, właśnie zdałem sobie sprawę, że jeszcze nic nie jadłem ;)))))
--
-------------------------------------------
OS3 - 28752610
Member of Spammers Club
-------------------------------------------
|