Data: 2000-01-04 13:11:19
Temat: Tak proste, że banalne a jakie smaczne :)))
Od: "ostry" <o...@e...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W sumie nie jest to jakiś cud przepis, ale na chlebek na zimno bardzo się
nadaje ( z pieprzem, z chrzanem :)
A. Składniki - kilo mięcha wieprzowego - najlepiej szynka albo chyba
karkówka, sól, pieprz, czosnek ( można suszony, można świeży - kilka ząbków
wycisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą ), smaluszek do smażenia, bulionik
do zalewania
B. Robimy - kawał posiadanego mięcha myjemy, nacieramy solą zczosnkiem i
pieprzem, odstawiamy na kilka godzin. Na patelni rozgrzewamy smaluszek,
wkładamy mięcho i obsażamy na ostrym ogniu równomiernie na baaaardzo
rumiano. Następnie zmniejszamy ogień, wlewamy bulionik i dusimy pod
przykryciem, obracając od czasu do czasu i uzupełniając wyparowany bulionik.
Pieczemy ( dusimy ) w patelni !!! czas uzależniony jest od rodzaju mięsa -
karkówka spoko po 1,5 godziny jest OK. Schabik wymaga wielokrotnie dłuższego
czasu ( można robić przez dwa dni z okresami międzywystudzeń ;))))
Jak już będzie odpwowiednio miękkie poczekać aż ostygnie, kroić na plastry i
obkładać obficie posypane pieprzem świeże kromki świeżego, jeszcze letniego
chleba posmarowanego masłem pierwszej jakości - np. półsłonym Pesidentem lub
Candia ( czy jakoś tak )
Oj, właśnie zdałem sobie sprawę, że jeszcze nic nie jadłem ;)))))
--
-------------------------------------------
OS3 - 28752610
Member of Spammers Club
-------------------------------------------
|