Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Tanie potrawy!!!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Tanie potrawy!!!

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-08-04 09:54:19

Temat: Re: Tanie potrawy!!!
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <ceq7nt$ebf$1@atlantis.news.tpi.pl>,
Adam Moczulski <w...@d...pl> wrote:

> Użytkownik Wladyslaw Los napisał:

> > Tak, rosną u Ciebie piniole w ogródku?
>
> Leszczyna.

I z tego robisz pesto?

> Tego nie, ale i w tych słoiczkowych pestach parmezan jest zaledwie w
> śladowych ilościach.

Nie takich znowu śladowych. W każdym razie jest jednym ze składników
decydujących o smaku.
Nie zapominaj też, że bazylia hodowna w Polsce to uboga kuzynka włoskiej.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-08-04 13:58:50

Temat: Re: Tanie potrawy!!!
Od: Adam Moczulski <w...@d...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Wladyslaw Los napisał:

>>>Tak, rosną u Ciebie piniole w ogródku?
>>
>> Leszczyna.
>
>
> I z tego robisz pesto?
>
>>Tego nie, ale i w tych słoiczkowych pestach parmezan jest zaledwie w
>>śladowych ilościach.
>
>
> Nie takich znowu śladowych. W każdym razie jest jednym ze składników
> decydujących o smaku.
> Nie zapominaj też, że bazylia hodowna w Polsce to uboga kuzynka włoskiej.

Własnie analiza składu oryginalnej pesto z okolic Genui wskazuje że te
2/3 niezwykle silnie aromatycznej bazylii (i czosnku) nie po to tam jest
by było czuć smak sera, a raczej przeciwnie. Czyli najprawdopodobniej
jakaś biedna, a pomysłowa gospodyni domowa znalazła kiedyś na podłodze w
najciemniejszym kącie spiżarni stary zgliwiały kawałek sera i po
roztarciu go z oliwą postanowiła podać mężowi. A że cuchnęło to okrutnie
to próbowała zabić zapach i smak rosnącym wszędy zielskiem. Jak się
okazało ten numer przeszedł. Innym razem okazało się że przyszli goscie
i sera było za mało więc dorzuciła pestek z pinii.
Jak dla mnie wniosek z powyższego taki że jeśli nie chodzi o to żeby
było zgodnie z książką kucharską tylko by było smacznie i tanio, to nie
ma się co szczypać i parmezan można zastąpić zeschniętym podlaskim,
orzeszki piniowe pestkami słonecznika, orzechami laskowymi, ziemnymi czy
buczyną. Bazylię też można zastapić jakimś aromatycznym zielskiem
rosnącym w pobliżu, byle nie tojadem. Nie będzie to może wtedy pesto
genovese, tylko pesto porka studento polacco, ale i tak będzie lepsze od
tego ze słoiczka.

--
Pozdrawiam
Adam

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 3 . [ 4 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

patisony
gdzie na grzybki?
Co z ugotowanego zmielonego mięsa?
sos śmietanowy
Estragon

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »