Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news
.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Adam Moczulski <w...@d...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Tanie potrawy!!!
Date: Wed, 04 Aug 2004 15:58:50 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 38
Message-ID: <ceqq33$d05$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <cenhrb$j8e$1@atlantis.news.tpi.pl> <cenljb$acp$1@inews.gazeta.pl>
<cenqn2$dvj$1@atlantis.news.tpi.pl> <censbq$8a6$1@inews.gazeta.pl>
<censm7$pjr$1@atlantis.news.tpi.pl> <cep1p5$hc6$1@atlantis.news.tpi.pl>
<w...@n...onet.pl>
<ceq7nt$ebf$1@atlantis.news.tpi.pl>
<w...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: nat1.daminet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1091627939 13317 82.139.13.231 (4 Aug 2004 13:58:59
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 4 Aug 2004 13:58:59 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; PL; rv:1.6b) Gecko/20031205
Thunderbird/0.4
X-Accept-Language: pl, en-us, en
In-Reply-To: <w...@n...onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:210107
Ukryj nagłówki
Użytkownik Wladyslaw Los napisał:
>>>Tak, rosną u Ciebie piniole w ogródku?
>>
>> Leszczyna.
>
>
> I z tego robisz pesto?
>
>>Tego nie, ale i w tych słoiczkowych pestach parmezan jest zaledwie w
>>śladowych ilościach.
>
>
> Nie takich znowu śladowych. W każdym razie jest jednym ze składników
> decydujących o smaku.
> Nie zapominaj też, że bazylia hodowna w Polsce to uboga kuzynka włoskiej.
Własnie analiza składu oryginalnej pesto z okolic Genui wskazuje że te
2/3 niezwykle silnie aromatycznej bazylii (i czosnku) nie po to tam jest
by było czuć smak sera, a raczej przeciwnie. Czyli najprawdopodobniej
jakaś biedna, a pomysłowa gospodyni domowa znalazła kiedyś na podłodze w
najciemniejszym kącie spiżarni stary zgliwiały kawałek sera i po
roztarciu go z oliwą postanowiła podać mężowi. A że cuchnęło to okrutnie
to próbowała zabić zapach i smak rosnącym wszędy zielskiem. Jak się
okazało ten numer przeszedł. Innym razem okazało się że przyszli goscie
i sera było za mało więc dorzuciła pestek z pinii.
Jak dla mnie wniosek z powyższego taki że jeśli nie chodzi o to żeby
było zgodnie z książką kucharską tylko by było smacznie i tanio, to nie
ma się co szczypać i parmezan można zastąpić zeschniętym podlaskim,
orzeszki piniowe pestkami słonecznika, orzechami laskowymi, ziemnymi czy
buczyną. Bazylię też można zastapić jakimś aromatycznym zielskiem
rosnącym w pobliżu, byle nie tojadem. Nie będzie to może wtedy pesto
genovese, tylko pesto porka studento polacco, ale i tak będzie lepsze od
tego ze słoiczka.
--
Pozdrawiam
Adam
|