| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-02-21 19:29:44
Temat: Tarta z gruszkamiTarta z gruszkamiSKLADNIKI:
skórka 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny
1/2 szklaniki miodu
2 1/2 szklaniki wody
1/2 szklani wytrawnego, białego wina
1 laska cynamonu
2 goździki
1/2 rozłupanej laski wanilii
2 duże gruszki, obrane, bez gniazd nasieniowych, pokrojone na połówki
3 duże jaja
3/4 szklanki śmietany
1/4 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
CIASTO:
1 szklanka maki, i dwie łyżki zapasu
1/3 szklanki maki kukurydzianej
2 łyżki cukru
6 lyżek zimnego masła, pokrojonego w drobne kawałki
1 duże jajo rozbite z 1 łyżka wody
PRZYGOTOWANIE:
1. W dużym rondlu wymieszać skórkę i sok z cytryny z miodem, woda, winem,
cynamonem i goździkami. Ostrym nożem zeskrobać nieco wanilii i włożyć do
rondla. Postawić miksturę na średnim ogniu. Dodać gruszki i gotować do
chwili, gdy nóż będzie w nie lekko wchodził. ok. 15-25 minut, w zależności
od wielkości gruszek. Ostudzić w syropie.
2. Aby zdrobić ciasto, należy 1 szklankę maki i makę kukurydziana wsypać do
głębokiego naczynia, dodać cukier i sól, i wyrabiać mikserem lub robotem
kuchennym (ok. 3 sekund). Następnie dodać masło i wyrabiać kolejne 4
sekundy. Dodać jajo z woda i dalej wyrabiać,dopóki ciasto nie uformuje się w
kulę.
3. Wyłożyć ciasto na obsypana maka stolnice, lekko rozwałkowaćw kwardrat,
przykryć folia spożywcza i włożyć do lodówki na 1 godzinę, a następnie na
cały dzień. Jeśli ciasto będzie w lodówce ponad 2 godziny, należy je wyjać
na 20 minut przed dalszymi czynnościami.
4. Rękoma wyłożyć okragła formę ciastem, przykrywajc spód i boki
formy(preferowana średnica formy 23 cm). Cał powierzchnię nakłuwać widelcem.
45 minut chłodzić ciasto w lodówce.
5. Podgrzać piekarnik do temperatury 190C. Każda połówkę gruszki przekoić
jeszcze raz wzdłuż na pół. Ułożyć owoce na cieście w okrag, cieńszymi
końcami do środka, grubszymi na zewntrz. W średniej wielkości rondlu
zmieszać jajka, śmietanę, 1/4 syropu gruszkowego i dodać gałkę muszkatołowa.
Ostrożnie wylać zalewę na gruszki i wokół nich. Piec, aż ciasto twarde i
lekko zarumienione (ok. 35 minut). Ostudzić. Podawać w temperaturze
pokojowej.
UWAGI:
PORCJE DLA 4-6 OSÓB!
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-02-21 19:38:20
Temat: Re: Tarta z gruszkami
> PORCJE DLA 4-6 OSÓB!
Albo dla 2 Ikselek :-)
bo ja sobie to w łikend zrobię i zjem sama :-)
Dzięki za przepis!
W moim stylu :-)
A dynię pieczoną jadłaś? Ze śmietaną, masłem i cynamonem?
Mniam.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-02-21 19:42:18
Temat: Re: Tarta z gruszkami>
> A dynię pieczoną jadłaś? Ze śmietaną, masłem i cynamonem?
> Mniam.
Nieeee, podasz przepis?
> Wiadomosc zostala sprawdzona przez System Antywirusowy NOD32
> http://www.nod32.com lub http://www.nod32.pl
>
>
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-02-21 20:15:36
Temat: Re: Tarta z gruszkamiOn 21 Lut, 19:42, m...@g...pl (Monika Zarczuk) wrote:
> > A dynię pieczoną jadłaś? Ze śmietaną, masłem i cynamonem?
> > Mniam.
>
> Nieeee, podasz przepis?
To nie mój przepis - zastrzegam się - ale robiłam to i jest odjazd...
DYNIA - PIECZONA (NA DESER) - pyszna!!!
3 łyżki cukru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżki masła pociętego
na wiórki plus do posmarowania blaszki
4 trójkąty dyni ze skórą 6 łyżek gęstej śmietany bita śmietana
do dekoracji
Piekarnik nagrzać do 200 st. C. W misce wymieszać cukier z cynamonem.
Trójkąty z dyni ułożyć na posmarowanej masłem blaszce. Polać dynię
śmietaną,
posypać wiórkami masła, cukrem z cynamonem. Wstawić do piekarnika.
Piec na
złoty kolor około godziny. Podawać z bitą śmietaną. Jeść łyżeczką.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |