Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Mrożenie marchewki

Grupy

Szukaj w grupach

 

Mrożenie marchewki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 12


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-02-21 11:47:46

Temat: Mrożenie marchewki
Od: "dippi" <dippi[HATESPAM]@op.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam
Dostałam niedawno całkiem sporo marchwii, ale niestety nie mam jej gdzie
przechowywać, żeby się nie zepsuła. Czy można więc ją zamrozić? Jeśli tak
to jak długo można ją trzymać w tym stanie?

Pozdr
Dippi

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-02-21 11:53:58

Temat: Re: Mrożenie marchewki
Od: "Misia" <M...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "dippi" <dippi[HATESPAM]@op.pl> napisał w wiadomości
news:erhbel$m62$1@news.onet.pl...
> Witam
> Dostałam niedawno całkiem sporo marchwii, ale niestety nie mam jej gdzie
> przechowywać, żeby się nie zepsuła. Czy można więc ją zamrozić? Jeśli tak
> to jak długo można ją trzymać w tym stanie?
>
> Pozdr
> Dippi
>
Pewnie ze mozna mrozic, mozna w calosci lub pokroic w kosteczki i mozna
trzymac w tym stanie tak dlugo, az jej nie zjesz :)

Pozdr. Misia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-02-21 11:55:11

Temat: Re: Mrożenie marchewki
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"dippi" <dippi[HATESPAM]@op.pl> wrote in message
news:erhbel$m62$1@news.onet.pl...
> Witam
> Dostałam niedawno całkiem sporo marchwii, ale niestety nie mam jej gdzie
> przechowywać, żeby się nie zepsuła. Czy można więc ją zamrozić? Jeśli tak
> to jak długo można ją trzymać w tym stanie?

Obierz, poszatkuj do postaci słomki (najkorzystniejsza i wypraktykowana
forma na zupy) i zamroź. Część zamroź w całości albo pokrojoną w połówki lub
ćwiartki wzdłuż będzie do rosołu. Bardzo długo, jeżeli będzie zawiązana w
woreczkach śniadaniowych lub zaspawana w nich na zgrzewarce - wtedy lepiej
mieć poprciowane w ilościach na jednorazowe użycie. Tak mamy zamrożone
wszsytkie (poza burakami i czarną rzodkwią) korzenie, dzięki czemu
nastawianie zupy to wsypanie na wrzątek, bez rozmrażania po garści każdego
rodzaju, krótkim zagotowaniu do czasu ugotowania np. ziemniaków i zasmażeniu
lub podbiciu zupy...
Jesienią takie prace pochłaniają mnie i mojej żonie sporo czasu -
obieranie i szatkowanie robimy na ręcznych szatkownicach bądź nożami -
powierzchnie cięte są gładkie - lepiej się przechowują. Nie mam Robot
Coupe... :-P)))


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-02-21 11:57:53

Temat: Odp: Mrożenie marchewki
Od: "dippi" <dippi[HATESPAM]@op.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Misia w wiadomości do grup dyskusyjnych napisał:

> > Dostałam niedawno całkiem sporo marchwii, ale niestety nie mam jej
gdzie
> > przechowywać, żeby się nie zepsuła. Czy można więc ją zamrozić? Jeśli
tak
> > to jak długo można ją trzymać w tym stanie?

> Pewnie ze mozna mrozic, mozna w calosci lub pokroic w kosteczki i mozna
> trzymac w tym stanie tak dlugo, az jej nie zjesz :)

Dzięki za szybką odpowiedź.
Pozdr
Dippi

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-02-21 12:35:12

Temat: Re: Mrożenie marchewki
Od: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Misia" <M...@p...fm> napisał w wiadomości
news:erhbtt$faq$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "dippi" <dippi[HATESPAM]@op.pl> napisał w wiadomości
> news:erhbel$m62$1@news.onet.pl...
> > Witam
> > Dostałam niedawno całkiem sporo marchwii, ale niestety nie mam jej gdzie
> > przechowywać, żeby się nie zepsuła. Czy można więc ją zamrozić? Jeśli
tak
> > to jak długo można ją trzymać w tym stanie?
> >
> > Pozdr
> > Dippi
> >
> Pewnie ze mozna mrozic, mozna w calosci lub pokroic w kosteczki i mozna
> trzymac w tym stanie tak dlugo, az jej nie zjesz :)
>
> Pozdr. Misia
>

Tyle że uprzednio wypada zblanszowac ta marcheweczke...

Pozdrawiam

Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-02-21 12:41:41

Temat: Re: Mrożenie marchewki
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU
.UplU> wrote
in message news:erhegd$q0f$1@news.lublin.pl...

> Tyle że uprzednio wypada zblanszowac ta marcheweczke...
>
> Pozdrawiam
>
> Marek

Nie potrzeba!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-02-21 13:01:29

Temat: Odp: Mrożenie marchewki
Od: "dippi" <dippi[HATESPAM]@op.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Marek W. w wiadomości do grup dyskusyjnych napisał:

> > > Dostałam niedawno całkiem sporo marchwii, ale niestety nie mam jej
gdzie
> > > przechowywać, żeby się nie zepsuła. Czy można więc ją zamrozić? Jeśli
> tak
> > > to jak długo można ją trzymać w tym stanie?

> > Pewnie ze mozna mrozic, mozna w calosci lub pokroic w kosteczki i mozna
> > trzymac w tym stanie tak dlugo, az jej nie zjesz :)

> Tyle że uprzednio wypada zblanszowac ta marcheweczke...

Wypada, ale nie jest niezbędne?
A tak w ogóle to w jakim celu?

Pozdr
Dippi

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2007-02-21 13:39:25

Temat: Re: Mrożenie marchewki
Od: "Kulinarny.Net" <p...@k...net> szukaj wiadomości tego autora

Witam
Mrożenie jest najbardziej racjonalnym sposobem przechowywania żywności,
ponieważ pozwala zachować wysoką jakość przechowywanych produktów. Do
zamrażania przeznacza się surowiec najwyższej jakości, świeży, czysty,
właściwie wyporcjowany i opakowany. Najlepiej pakować w przeznaczone do tego
celu woreczki i szczelnie zamykać. Blanszowanie ma na celu uzyskanie
lepszego wyglądu, smaku i zapachu mrożonki. Zamrożoną żywność możemy
przechowywać przez kilka miesięcy. Produktów raz rozmrożonych nie należy
zamrażać ponownie. Mrożone warzywa po wyjęciu z zamrażalki, o lie
przeznaczone są do gotowania, wkłada się bezpośrednio do wrzącej wody z
dodatkiem soli. Jeśli są przeznaczone do spożycia na surowo to rozmraża się
je w torebkach, umieszczając je w dolnej części chłodziarki. Zamrażać możemy
zarówno półprodukty, jak i wyroby gotowe.
Pozdrawiam
Mika
www.kulinarny.net
Użytkownik "dippi" <dippi[HATESPAM]@op.pl> napisał w wiadomości
news:erhbel$m62$1@news.onet.pl...
> Witam
> Dostałam niedawno całkiem sporo marchwii, ale niestety nie mam jej gdzie
> przechowywać, żeby się nie zepsuła. Czy można więc ją zamrozić? Jeśli tak
> to jak długo można ją trzymać w tym stanie?
>
> Pozdr
> Dippi
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2007-02-21 13:42:37

Temat: Re: Mrożenie marchewki
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Kulinarny.Net" <p...@k...net> wrote in message
news:erhi8g$ppj$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam
> Mrożenie jest najbardziej racjonalnym sposobem przechowywania żywności,
> ponieważ pozwala zachować wysoką jakość przechowywanych produktów. Do
> zamrażania przeznacza się surowiec najwyższej jakości, świeży, czysty,
> właściwie wyporcjowany i opakowany. Najlepiej pakować w przeznaczone do
tego
> celu woreczki i szczelnie zamykać. Blanszowanie ma na celu uzyskanie
> lepszego wyglądu, smaku i zapachu mrożonki. Zamrożoną żywność możemy
> przechowywać przez kilka miesięcy. Produktów raz rozmrożonych nie należy
> zamrażać ponownie. Mrożone warzywa po wyjęciu z zamrażalki, o lie
> przeznaczone są do gotowania, wkłada się bezpośrednio do wrzącej wody z
> dodatkiem soli. Jeśli są przeznaczone do spożycia na surowo to rozmraża
się
> je w torebkach, umieszczając je w dolnej części chłodziarki. Zamrażać
możemy
> zarówno półprodukty, jak i wyroby gotowe.
> Pozdrawiam
> Mika

APPENDIX

NAJLEPIEJ ODPOMPOWYWAĆ POWIETRZE

Korzeni nie trzeba blanszować, o ile będą zamrożone - ponieważ są to
korzenie "spichrzowe" ich komórki są dość odporne po skaleczeniu..
Co innego fasolka szparagowa itp. ta jest lepsza blanszowana.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2007-02-21 13:52:58

Temat: Re: Mrożenie marchewki
Od: "Kulinarny.Net" <p...@k...net> szukaj wiadomości tego autora

Witam
Mrożenie pozwala nam zachować wysoką jakość przechowywanych produktów. Do
zamrażania przeznacza się surowiec najwyrzszej jakości, świeży, czysty,
właściwie wyporcjowany i opakowany. Najlepiej pakować w plastikowe woreczki
na mrożonki i szczelnie zamykać. Blanszowanie ma na celu uzyskanie lepszego
wyglądu, smaku i zapachu mrożonek. Produktów raz rozmrożonych nie należy
zamrażać ponownie. Mrożone warzywa po wyjęciu z zamrażalki, o ile
przeznaczone są do gotowania, wkłada się bezpośrednio do wrzącej wody z
dodatkiem soli. Jeśli są przeznaczone do spożycia na surowo rozmraża się je
w torebkach, umieszczając w dolnej części chłodziarki. Zamrażać możemy
zarówno półprodukty jak i wyroby gotowe.
Pozdrawiam
Mika
www.kulinarny.net
Użytkownik "dippi" <dippi[HATESPAM]@op.pl> napisał w wiadomości
news:erhbel$m62$1@news.onet.pl...
> Witam
> Dostałam niedawno całkiem sporo marchwii, ale niestety nie mam jej gdzie
> przechowywać, żeby się nie zepsuła. Czy można więc ją zamrozić? Jeśli tak
> to jak długo można ją trzymać w tym stanie?
>
> Pozdr
> Dippi
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

[OT] Moderacja
Tobie na dziś :-)
XL - Deep Purple
Gde si sad?
Pjevam Silovito

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »